Zwaar weer in Spanje laat flinke sporen na aan de Spaanse oostkust

2021-11-29 06:40:43 By : Mr. Will Zhao

Zware regenval leidde tot hagelbuien en zelfs een kleine tornado in het zuiden van Catalonië en in de regio Valencia. In de nacht van maandag op dinsdag was Elche een van de epicentra van een storm die een reeks interventies van hulpdiensten heeft afgedwongen. Niemand raakte gewond, maar er is wel veel materiële schade geregistreerd, meldt de krant La Vanguardia.

Hulpdiensten waren vooral actief tussen 3 en 6 uur 's ochtends, toen de sterkste winden werden geregistreerd in de districten Torrellano en El Altet. Rond 3 uur 's nachts brak een kleine tornado een raam bij een tankstation in El Altet en nam ook enkele van zijn producten weg die daar werden tentoongesteld. Door de harde wind vielen ook dakpannen en braken de luifels. Vanwege hagel waren de N340 bij Polígono de Saladas en een andere straat in Torrellano afgesloten. 

Volgens de gegevens van Aemet viel in Torrellano in minder dan een uur 58 liter regen per vierkante meter en kwam een ​​vrouw bekneld te zitten in haar voertuig door opkomend water. Op de CV-86 zat ook een auto vast. In slechts 25 minuten viel vanmorgen 46 liter/m2 in de omgeving van Alicante en Elche. 

In Catalonië heeft de oostelijke storm records van meer dan 150 liter in Terres de l'Ebre achtergelaten. In Roquetes (Tarragona) registreerde het weerstation na 20 uur 163 l/m2. Bij Mas de Barberans 104,4 l/m2, Aldover, 92,5 en Alcanar, 91. In Alcanar heeft zware regenval afgelopen september ernstige schade aangericht waardoor het gebied tot catastrofale zone werd uitgeroepen. In deze stad, en ook in het centrum van Poblenou del Delta (Amposta), zijn de scholen dinsdag uit voorzorg gesloten. 

In Catalonië heeft het alarmnummer 112 sinds maandagmiddag meer dan 60 telefoontjes gekregen in verband met de storm. De civiele beschermingsdienst van de Generalitat legde uit dat de meeste van deze telefoontjes afkomstig waren uit de regio Terres de L'Ebre en andere regio's van Tarragona. Ze meldden dat de weg C-2 in Tortosa (Tarragona) onder water stond en dat brandweerlieden daar mensen uit hun voertuigen moesten bevrijden.

Volgens de brandweer van de regio hadden de meeste meldingen betrekking op ondergelopen kelders, garages en lagere verdiepingen en magazijnen, hoewel niemand gewond raakte.

Intense kou met de laagste temperatuur van -12.2

De intense kou speelde ook een grote rol in deze eerste winterstorm van het seizoen, vooral in berggebieden waar het kwik op dinsdagochtend respectievelijk -12,2 en -7 graden Celsius aangaf in Dílar, Sierra Nevada (Granada) en in La Covatilla, volgens naar Aemet. 

10 centimeter sneeuw in de regio Madrid

In de Cantabrische Bergen, Sistema Iberico en de Pyreneeën werd de hoofdrol van de DANA gespeeld door hevige sneeuwval; In de regio Madrid is de afgelopen uren 10 centimeter sneeuw gevallen in El Puerto de Somosierra en in Navacerada. Dit heeft geleid tot chaos in het lokale verkeer.

In Asturië, Cantabrië en Castilla y León is volgens gegevens van de verkeersdienst DGT ook het secundaire wegennet getroffen door sneeuw en is het verkeer op 31 wegen en bergpassen over een lengte van bijna 300 kilometer getroffen.

De sneeuwval zal de hele dag aanhouden in de Cantabrische Bergen, het Iberisch Systeem en de Pyreneeën, en ook, hoewel zwakker, in de vlakke delen van het plateau, waar het maandag al begon te sneeuwen, in de provincies Salamanca, Ávila, Soria , Guadalajara, Cuenca, Teruel, Segovia en Zaragoza, vanaf een hoogte tussen 800 en 1.500 meter. De sneeuwgrens in de Cantabrische Bergen en de Pyreneeën zakt naar verwachting vanaf morgen naar 1000 meter. In het oosten van Spanje kan het echter sneeuwen vanaf 700 meter boven zeeniveau. 

Met de poolstorm Arwen begon de winter in Noord-Spanje echt. Ook zondag vallen er zware sneeuwbuien, vooral in delen van Cantabrië, Navarra, Baskenland, Asturië, Aragón, La Rioja en Castilla y León. Het kwik is hier en daar gedaald tot min 13 graden Celsius

De schrijfster Almudena Grandes, een van de bestverkopende en meest geprezen literaire auteurs van Spanje, is zaterdag op 61-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker.