Lancering uniek Europees zonnepaneel » Bouwwereld.nl

2021-11-29 06:35:21 By : Ms. Vicky Wong

Het IconIQ-zonnepaneel, volledig gebaseerd op technologie van TNO en het Duitse onderzoeksinstituut International Solar Energy Research Center (ISC Konstanz), is onthuld. Het is een unieke combinatie van deze twee technologieën, die zowel in Europa zijn ontwikkeld als vervolgens ook binnen Europa worden geproduceerd. De Zaanse modulebouwer Energyra heeft een prototype van dit innovatieve paneel overhandigd aan Gaëtan Masson, voorzitter van de European Solar Manufacturing Council (ESMC). 

Het nieuwe paneel is gebaseerd op de backcontact-technologie die eerder is ontwikkeld door ECN, nu onderdeel van TNO. Dit maakt het mogelijk om zonnecellen te verwerken in panelen met een hoog rendement, betere esthetiek en meer ontwerpvrijheid. Een zichtbaar voordeel is dat de panelen beter geïntegreerd kunnen worden in de gebouwde omgeving. De cellen in het IconIQ paneel, die zorgen voor het hoge rendement, zijn gebaseerd op de nieuwste beschikbare technologie op dit gebied: de Zebra IBC (Interdigated Back Contact) zonnecel. Deze celtechnologie is ontwikkeld door de derde partner in het consortium, ISC Konstanz uit Duitsland.

Daniël Kuijk, directeur Energyra Europe BV: “Het IconIQ-zonnepaneel combineert twee hoogwaardige technologieën: de Zebra-zonnecel, die aan de voorzijde geen metallisatie heeft en daardoor een hoog rendement oplevert, en de door TNO ontwikkelde backcontact-moduletechnologie. Het biedt vele voordelen, zoals loodvrije, soldeerloze verlijming en sterk verbeterde robuustheid bij flexibele toepassingen. Dat laatste vertaalt zich in een buitengewone levensduur van het IconIQ zonnepaneel. Dat ons paneel niet alleen loodvrij is, maar ook vrij van fluor en PFAS is voor ons misschien een no-brainer, maar dat geldt zeker niet voor de algemeen verkrijgbare panelen. Om dit te bereiken heb je de hele waardeketen nodig. IconIQ bewijst dat we dat in Europa echt kunnen.”

De ontwikkeling van het zonnepaneel is de eerste stap van het recent opgerichte innovatieconsortium IconIQ-GreenFab op weg naar een hoogwaardige productie van zonnepanelen in Europa. De drie organisaties spelen een leidende rol in het consortium. Ook ESMC, de internationale branchevereniging voor zonne-energie die Europese zonneproducenten, leveranciers, machinebouwers en betrokken kennisinstellingen vertegenwoordigt, heeft zich tot doel gesteld de PV-industrie in de EU op de kaart te zetten. 

Het is voor de EU van groot belang om PV-panelen, die nu vooral uit Azië komen, op industriële schaal in Europa te produceren. Concurreren met grootschalige en goedkope productie uit Azië is volgens Energyra en TNO alleen mogelijk als er in de EU een geïntegreerde waardeketen wordt gevormd die uiteindelijk vijftien miljoen zonnepanelen per jaar oplevert. Productie dicht bij huis voorkomt ook het transport van grondstoffen naar en import van panelen uit Azië, wat de CO2-voetafdruk van zonnepanelen verder zou verbeteren. Bovendien zal de productie in de EU ongeveer 3.000 directe banen creëren en naar schatting 15.000 banen in het hele ecosysteem, inclusief toeleveringsbedrijven.

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Stuur me een e-mail als er nieuwe reacties zijn

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Dit voorjaar heeft het Voorjaarsakkoord/Platform ZEN drie keer een consultatie gehouden met experts over de nieuwe BENG-regelgeving. Dat leverde een lange lijst met vragen en antwoorden op. Lees ze in de Bouwspecial BENG… en verder 2021! 

Wil je alles weten over de beste methoden en technieken? Wilt u een overzicht ontvangen van de lambdawaarde van verschillende isolatiematerialen? Of bent u benieuwd naar de meest gebruikte isolatiematerialen, hun eigenschappen en toepassingsgebieden? Bestel dan hier de Bouw Speciaal Isolatie!