Raamdecoratie kopen: tips voor het kiezen van (rol)gordijnen en zonwering - Radar - het consumentenprogramma van AVROTROS

2021-11-29 06:36:04 By : Mr. Bob Wang

Na mijn verhuizing had ik alles nodig: rolgordijnen, jaloezieën en gordijnen. En ik ben er nog niet. Maar tot nu toe ging er iets mis met alle bestellingen. Ik deel mijn ervaringen zodat je hopelijk goed voorbereid bent, mocht je ook raamdecoratie willen bestellen.

Er gaat een wereld voor je open als je raamdecoratie nodig hebt en je duikt in de materie, vond ik. Om te beginnen heb je keuze genoeg: plisségordijnen, spangordijnen, golfgordijnen, ringgordijnen, plisségordijnen, rolgordijnen, duorolgordijnen, plisségordijnen, paneelgordijnen, tussengordijnen, vitrage, rolluiken, zonwering, zonwering , enzovoort. In deze column bespreek ik een aantal veelvoorkomende keuzes die je eigenlijk bij elke bouwmarkt kunt kopen: rolgordijnen, jaloezieën en (gewone) gordijnen.

In mijn vorige column vertelde ik je al dat er altijd wel ergens een actie is voor raamdecoratie en dat het de moeite waard is om bij de verschillende winkels en bouwmarkten te kijken en het personeel ook te vragen naar komende acties. Het kan u gemakkelijk tot 40% besparen.

Lees ook de column van Iris over verhuizen:

Een verhuisbedrijf inhuren? Hier moet je op letten

Allereerst moet je bedenken welke functie de raamdecoratie in de betreffende ruimte moet hebben: de kou, het licht, de ogen van nieuwsgierige buren buiten de deur houden? En wil je alleen een filtering van licht of moet het een verduisteringsfunctie hebben? Moet de raamdecoratie vochtbestendig zijn (denk aan de badkamer)? Hoe wil je de raamdecoratie kunnen schoonmaken? Soms kan het in de wasmachine (zoals gordijnen of bijvoorbeeld stoffen lamellen) en soms kun je het met een natte doek afnemen (zoals rolgordijnen of kunststof jaloezieën). Hoe zit het met de opties om te bevestigen? Denk dus in de eerste plaats praktisch en kijk dan wat je leuk vindt binnen die mogelijkheden.

Winkels kunnen enorm verschillen in prijs als het om rolgordijnen gaat! Je hebt kant-en-klare rolgordijnen; deze zijn meestal het goedkoopst, maar je moet geluk hebben dat het precies in je raam(kozijn) past. Dan heb je twee varianten: de inkortservice en rolgordijnen op maat. Het verschil? De inkortservice houdt in dat u een standaard lengte kiest (bijvoorbeeld een rolgordijn van 1,50 m lang) en dat de breedte wordt ingekort. Een rolgordijn op maat wordt zowel in de breedte als in de lengte op maat gemaakt en is meestal het duurst.

Ik heb gekozen voor de inkortservice, want wat maakt het uit als het rolgordijn bovenaan gedeeltelijk op de rol blijft zitten? Zolang hij aan de onderkant niet te kort is, daar moet je dus rekening mee houden. Wat ik echter niet kon vermoeden, is dat ik het rolgordijn zelf in elkaar moest zetten! Dat was een enorme puinhoop.

Aan de bovenkant van het stuk stof zat een plakrand van plastic en die moest ik in een soort nis in de aluminium buis schuiven. Het was een enorme klus en ik begreep echt niet waarom het niet kant-en-klaar geleverd werd. Na een week viel het gordijn naar beneden (alleen de buis zat vast). De plastic rand was losgekomen en er zat niets anders op dan de stof met ducttape op de buis te plakken. Het hangt nu weer en ik werk nog steeds samen met de leverancier, omdat hij mij beschuldigde van 'misbruik'. Nu snap ik echt niet hoe je een rolgordijn verkeerd kunt gebruiken: je rolt het op en je rolt het weer naar beneden.

Achteraf vraag ik me af of ik niet meer had kunnen betalen voor meer kwaliteit, maar ik had van tevoren niet kunnen bedenken dat ik het zelf in elkaar zou moeten zetten.

Ik heb houten jaloezieën besteld bij een andere bouwmarkt. Bij het uitpakken kwam ik er achter dat één rolgordijn niet paste, op 3 millimeter na. Ik was hier al die tijd al bang voor, want het moest in het frame en dat is heel dichtbij! Tenminste dat dacht ik. Ik had het frame al meerdere keren opgemeten (zelfs om hulp gevraagd), dus ik zat even te piekeren over hoe het kon dat het gewoon niet paste! Het bleek onmogelijk om het rolgordijn terug te sturen naar de leverancier en verder te laten inkorten. De filiaalmanager vertelde me dat ik niet de enige getroffen klant was; de meetmethode van de leverancier hield een veel te smalle marge aan en er werd geen rekening gehouden met de ruimte die het ophangsysteem in beslag nam.

Het is natuurlijk heel gemakkelijk om de leverancier direct de schuld te geven, maar laat ik er ook mijn hand op leggen: waarom ben ik niet zelf op het idee gekomen om een ​​centimeter extra weg te halen? Die marge bleek er gewoon te zijn, ik had er gewoon niet genoeg over nagedacht. Als de jaloezie een beetje te kort zou zijn, zou het helemaal geen probleem zijn. Maar 3 millimeter te lang was een groot probleem (omdat het in het frame moest). De filiaalmanager bood uiteindelijk aan om het opnieuw te bestellen, maar mijn aannemer dacht dat hij de jaloezie kon verminderen. Dat bleek hij best netjes te kunnen, maar dat afzagen blijf je natuurlijk zien en dat is uiteindelijk minder mooi. Als compensatie regelde ik een kortingsbon bij de bouwmarkt.

Veel winkels verkopen kant-en-klare gordijnen en soms ook kant-en-klare ophangsystemen. Deze keuze is meestal goedkoper, maar het moet gewoon passen! Vaak heb je de mogelijkheid om in te korten; je kunt de gordijnen bijvoorbeeld inkorten door middel van een strijkband, maar je moet er wel tijd en zin voor hebben. Ik heb er het geduld niet voor. Ga je toch voor gordijnen op maat, lees dan goed de maatconstructies van de betreffende (web)shop.

Dit geldt niet alleen voor de lengte, maar ook voor de breedte van de kamer. Enkele plooi, vlinderplooi of driedubbele plooi? De vraag is of je een enkele plooi, een dubbele plooi (ook wel vlinderplooi genoemd) of een driedubbele plooi (ook wel een driedubbele plooi genoemd) wilt. Hoe meer plooien, hoe duurder (want hoe meer gordijnstof je nodig hebt), maar een enkele plooi is niet altijd even mooi. Bij hoge plafonds heb je lange gordijnen nodig en valt een enkele plooi vaak weg in de lengte; houd minimaal een dubbele vouw. Een winkel moet monsters hebben, dus bestudeer ze zorgvuldig.

De meeste gordijnen zijn doorschijnend; dat kan bijvoorbeeld leuk zijn in de woonkamer. In de slaapkamer heb je echter verduisterende gordijnen nodig; de achterkant is soms wit, omdat het verduisterende materiaal anders is dan het zichtbare oppervlak. En dan heb je ook nog gevoerde gordijnen, die al dan niet doorschijnend zijn, afhankelijk van het materiaal. Verduisterende gordijnen bieden bescherming tegen weersinvloeden van buiten, isoleren beter (denk aan geluid en tocht) en zien er meestal wat luxer uit (want meer volume). Je kunt ook een combinatie maken: doorschijnende gordijnen met daarachter verduisterende rolgordijnen.

Je moet ook denken aan de stof en ook aan het ontwerp; een druk ontwerp maakt een ruimte kleiner. Als je de gordijnen vanaf het plafond naar beneden laat hangen, oogt je kamer hoger en ruimer (aanbevolen). Mijn gordijnbestelling (bij een bekend warenhuis) ging ook mis, de levertijd was een paar weken vertraagd en toen de bestelling er was, kreeg ik maar de helft. Ik moest dus terug. Helemaal geen ramp, maar wel heel vervelend.

Toen ik een ophangsysteem wilde aanschaffen kwam ik er eigenlijk pas achter dat verduisterende gordijnen veel zwaarder wegen dan doorschijnende gordijnen. Dit zal niet in alle gevallen het geval zijn, maar denk eens aan het gewicht van de gordijnen en of je met dit gewicht een ophangsysteem aan je muur of plafond kunt bevestigen. Een eenvoudige plafondrail heeft bij zwaardere gordijnen extra ondersteuning nodig.

Op de hoogte blijven van consumentenzaken? Meld u aan voor de nieuwsbrief.

Je zou denken dat succesvolle mensen barsten van het zelfvertrouwen. Dat is vaak helemaal niet het geval. Hoe zit het daarmee?

Volgens de Schijf van Vijf probeerde voedingsonderzoeksjournalist Loethe een maand lang te eten: "Niet doen!"

Hoogleraar en depressiespecialist Robert Schroevers werkt aan betere behandelingen voor depressie.

Moeten we wel of niet onze twijfels hebben over E-nummers in voedingsmiddelen?