Waarom werd de erkenning van Stadsradio Vlaanderen ingetrokken? - RadioVision

2021-11-29 06:44:26 By : Mr. Shaland Hee

Generalistische toepassing op een netwerk voor doelgroep

Ruim drie jaar geleden, op 15 september 2017, erkende de toenmalige Vlaamse mediaminister Sven Gatz BG-Consulting als netwerkradiozender, voor frequentiepakket 4, ander profiel 2. Twee maanden later, in november 2017, heeft de vzw Radio Maria kondigde juridische stappen tegen de erkenning aan. Anderhalf jaar later, op 5 april 2019, werd de accreditatie van BG Consulting opnieuw verlengd, nadat de minister het ministerieel besluit had gewijzigd. 

Ook de vzw Radio Maria maakte bezwaar tegen de hernieuwde erkenning van Stadsradio Vlaanderen vanaf 4 juni 2019. Vorige week kwam er een einde aan deze juridische strijd, die al meer dan drie jaar aan de gang is. Op 16 december 2020 heeft de Raad van State het erkenningsbesluit van BG Consulting van 5 april 2019 vernietigd. De eerste accountant had hierover unaniem advies uitgebracht, behalve voor de handhaving van de gevolgen. Tegen dit vonnis staat geen hoger beroep open. ° Raad van State – Stadsradio Vlaanderen

Hoe is het zo ver gekomen? 

Zoals hierboven aangegeven was de accreditatie van Stadsradio Vlaanderen een ingewikkelde zaak geworden. Ook de argumenten van zowel verzoekster (vzw Radio Maria), verweerder (Vlaamse Gemeenschap) als interveniënte (BG Consulting) gaan hierop in. Uiteindelijk is de beoordeling van die argumenten (aan het einde van de uitspraak) het belangrijkst, en dat is ook de basis voor deze korte toelichting. 

De vzw Radio Maria stelde dat 'de wetgever zich wilde focussen op drie verschillende 'profielen'. Deze profielen zijn niet uitwisselbaar'. En verder: 'een kandidaat voor een bepaald profiel sluit de facto de keuze of erkenning voor een ander profiel uit. Desalniettemin blijkt dat interveniënte naast haar aanvraag voor pakket 4 een soortgelijke aanvraag heeft ingediend voor frequentiepakket 1'.

Generalistische vraag op netwerk voor doelgroep

De RVS acht dit op verschillende manieren bewezen. In het ministerieel besluit wordt vaak het woord 'generalist' geciteerd:  

“Stadsradio Vlaanderen heeft als uitgangspunt 'informatie uit het onthaal te centraliseren en te delen met de inwoners van Vlaanderen' om zo dichter bij de luisteraar te komen en een commercieel alternatief te zijn voor Radio 2, zonder te concurreren met de lokale radio's die nog dichter bij een deel van een stad of dorp. Met deze visie die sterk gericht is op diversiteit en het verbinden van mensen en een generalistisch klassiek hitsformat, richt de zender zich op alle Vlamingen.”

Radio 2 is bij uitstek een generalistische omroep, Stadsradio Vlaanderen gebruikt dat woord ook letterlijk om het voorgestelde formaat van de applicatie te omschrijven. Bovendien beschrijft Stadsradio Vlaanderen nergens een specifieke doelgroep, die toch nodig was voor pakket 4 van de netwerken. En zelfs de regering, onder het gezag van de toenmalige Vlaamse mediaminister Sven Gatz, oordeelde dat Stadsradio een nogal generalistisch profiel had ingediend. 

In de beoordeling van het format voor de aanvraag van Stadsradio Vlaanderen staat: 

'het deel van het aanbod door het invullen van het specifiek geselecteerde profiel of muziekaanbod en het deel van Vlaamse muziekproducties in dat aanbod' wordt herhaald dat de stadsradio kiest voor een algemeen profiel met aandacht voor klassiekers" en wordt besloten dat dit profiel eerder past bij een generalistische omroeporganisatie, zijn er geen aanwijzingen dat er bewust voor een 'ander' profiel wordt gekozen”. 

Kopieer-plakverzoeken en onjuiste overweging

Zowel de aanvraag van Stadsradio Vlaanderen als de beoordeling door de overheid spreken van een generalistisch profiel. Het Mediabesluit maakt echter een duidelijk onderscheid tussen de drie verschillende profielen, wijst erop dat dit een voorwaarde voor erkenning is, en wijst er ook op dat deze basisvoorwaarden gedurende de gehele duur van de erkenning moeten worden gehandhaafd. Het profiel is dus een voorwaarde, geen beoordeling. De generalistische beoordeling werd toen zelfs toegevoegd aan het nieuwe ministerieel besluit, en daarmee 'aanvaard'. 

Naast de aanvraag van pakket 4 heeft BG Consulting een soortgelijke aanvraag ingediend voor pakket 1, (waarschijnlijk ook voor een ander pakket). Het uitzendschema van beide applicaties bevatte dezelfde programma's. Stadsradio Vlaanderen moest 'een commercieel alternatief zijn voor Radio…/… radio voor alle Vlamingen'. Het copy-paste werk van de aanvrager kan de overheid niet worden verweten, maar daar werd het verkeerde profiel opgemerkt, en dat de aanvraag toch in behandeling werd genomen, maar dan weer zonder enige sanctie in de beoordeling. 

Als je niet op de zaak zit? 

In de eerste erkenningsronde van 2017 was er veel te doen over de beoordeling van de aanvragen. Met name de professionaliteit van de zes beoordelaars werd in twijfel getrokken, er was zelfs sprake van 'veredelde stagiairs'. Commissaris Katia Segers (Sp.a) meende dat 'de zes beoordelaars de sector niet kennen', waarop Vlaams mediaminister Sven Gatz antwoordde 'als er één niet aanwezig is, is de procedure niet goed'. Vooral dat laatste wordt steeds vaker ongelijk gegeven, wederom is een verkeerde inschatting de oorzaak van veel kwaad achteraf. 

Met Stadsradio Vlaanderen is er al een tweede netwerk neergehaald, Hit! geschorst wegens gebrek aan controle van de overheid over de dossiers, en later ingetrokken door de minister. In de klachten over de herkenning van S-Radio, later NRJ, werd al veel gesproken over het al dan niet generalistische profiel van het netwerk. Vandaag komt er ook meer duidelijkheid over een mogelijk faillissement van het voormalige netwerk VBRO, nu BNL, die zaak is momenteel in behandeling bij de rechtbank.

Als er negatief nieuws zou zijn voor BNL, zouden drie van de vier netwerken over drie jaar niet meer bestaan. Vandaag de dag wordt het bij BNL een kernvraag over het financiële aspect, en juist dit financiële aspect was destijds al een minpuntje in de toepassing van VBRO. BNL zendt niet meer uit op het hele netwerk. Luisteraars meldden gisteren dat de zenders van Diksmuide en Oostende zouden worden uitgeschakeld, er zouden storingen zijn in Poperinge. Of dit werkelijk het geval is, of dat het slechts een gerucht is, was ten tijde van het sluiten van dit artikel nog niet duidelijk.  

Ook bij de VRM lagen netwerken onder vuur. In sommige gevallen besloot hij het te tolereren, in andere gevallen niet, en toen werd zelfs streng opgetreden. Stadsradio Vlaanderen kwam zeker niet zo makkelijk weg als anderen. Ten slotte faalde ook het frequentieplan zelf. Sven Gatz sprak ooit over 'The proof of the pudding is in the eating'. Deze radiopudding zakt steeds meer weg, toen was het niet goed geweest. (Victor Olsen)

Update: in een eerdere versie van dit artikel werd vermeld dat Stadsradio Vlaanderen zelf ook regelmatig het woord 'generalist' in de tekst van het aanvraagdossier had gezet. De betreffende quote komt echter uit het ministerieel besluit en niet uit het dossier en is dienovereenkomstig aangepast.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in...

De rechtbank van Brugge doet maandag uitspraak over het faillissement van BNL. Het jaar zit er bijna op, in de Lees meer

De woordspelingen waren niet klein bijna vorige week na de Raad van State de Lees meer

Het minste wat je kan zeggen over het jaar 2020 is dat het een turbulente Lees meer

• Klacht van Hit FM tegen erkenning TOPradio is definitief afgewezen • Nog geen IBC-subsidie ​​Lees meer

Netwerkradio NRJ zoekt de 2000 voor de derde keer met de luisteraar. Lees verder

• TOP Shameless: de vierde themazender van TOPradio • BBC2 bezoekt de 'antieke' Ross Revenge • Lees meer

Iets minder dan twee weken geleden vertelden we jullie dat TOPradio verhuisd is naar Lees meer

• Glazen Radiohuis van Radiopark slaat weer een jaar over • TOPradio gaat Lees meer

Ik heb een e-mail gestuurd naar radio Maria, ik was verrast, maar kreeg snel antwoord dat u hieronder kunt lezen: Geachte heer, Het is goed om te weten dat dit eigenlijk gaat om een ​​zaak die op een rechtvaardige manier is aangespannen tegen de Vlaamse regering en dit vanwege het feit dat onze zendvergunning werd teruggenomen. De Raad van State is van mening dat het besluit om ons onze frequenties te ontnemen niet terecht was, een besluit waardoor wij een zwaar verlies hebben geleden. Het is normaal, zelfs voor christenen, zich niet te laten beroven van wat rechtmatig van hen is. Dat is ook de reden waarom de zaak aanhangig is gemaakt en de Raad van State is gevraagd uitspraak te doen. Hopelijk beantwoordt dit je vraag. Met vriendelijke groet, Radio Maria

Radio Maria blijkt dan een flinke portie morbide humor te hebben. Mag je als christen niet iets meenemen dat een ander (of jezelf) rechtmatig toekomt? Wat hebben die mensen dan gedaan met stadsradio in Vlaanderen? Stadsradio Vlaanderen had toch de terechte onderscheiding gekregen? Ik las in de toespraak van deze mensen veel jaloezie en jaloezie. Ze hebben hun zinnen gezet op het huis van iemand anders en laten zich van hun beste kant zien. Dag radio Maria! En nog meer jammer dat je dan ook zelfmedelijden hebt met je eigen verlies. Het staat je geweldig. Het is Kerstmis: lees Othello, een tragedie van jaloezie, wraak en ambitie - menselijke passies die de ondergang van een nobele man veroorzaken. Radio Maria is een gevallen zender. Wie struikelt, kan zijn eer terugkrijgen, wie gevallen is, blijft te schande. Hun naam is gemaakt - dat mag je zeggen. Maar alleen... het zijn goede christenen: na het zingen van 5 Weesgegroetjes zijn al deze zonden al vergeten en vergeven. Was het leven maar zo simpel, toch?

Als je leest wat er staat, spreekt men van “de beslissing” van de Vlaamse regering. Het gaat dus niet om jaloezie of afgunst jegens SRV, maar om het dwingen van de overheid tot naleving van haar eigen regels. Daar is in mijn ogen niets onchristelijks aan.

Hoe jammer het ook is voor de benadeelde en hoe jammer ik het ook zou vinden om FM-frequenties te verspillen aan een zender als radio Maria, de enige fout die is gemaakt is dat de Vlaamse overheid haar eigen regels niet naleeft.

Ze hadden ook de druk op FM kunnen verlichten door ook AM-frequenties te verspreiden, of ze hadden de verspilling bij de VRT kunnen verminderen, maar ze maakten er liever een zooitje van.

Ik begin steeds meer te geloven dat dit met opzet is gedaan zodat de onafhankelijke spelers automatisch doodgaan of opgaan in een andere groep.

Ons land is wat dat betreft altijd een vreemd land geweest. En zeker Vlaanderen. Begin jaren tachtig vluchtten verschillende Vlaamse gratis radio's naar Wallonië omdat ze daar met een groter vermogen konden uitzenden, en de kleinere stations die in Vlaanderen bleven, interesseerden hen niet. Als ze maar sterk konden zijn. Er waren toen veel minder goede zenders, maar het was hun hobby om aan GRATIS Radio te denken. Het verdwijnen van Mi Amigo heeft veel van die mensen aan het denken gezet en er hun hobby van gemaakt. Velen konden hun grote broer uit de zee niet evenaren. Maar ze deden het toch. Er moet controle zijn, de FM-band kan ernstige interferentie veroorzaken in het vliegtuig als de zenders niet goed worden geregeld. Stadsradio Vlaanderen doet zijn best, professioneel of niet, of ze nu de generatie dienen die ze voor ogen hebben of niet, laat die mensen met rust. Ze doen niemand pijn, toch? Maar nogmaals, de zenders van de zee deden niemand pijn, en zij moesten ook gaan. Alles wat voor de kleine man of vrouw is, wordt weggenomen. Waar veel geld is, is veel macht. Als er weer een zeekanaal begint, sta ik op de eerste rij om te helpen. Illegaal of niet, het maakt mij niet uit.

Afgezien van alle zenders van de DPG-mediagroep (lees Joe en al zijn aanvullende themazenders), alle Vrt-zenders, is het in België een heel dun beest als het om Dab+ radio gaat, gelukkig is Willy er nog. vooral de kozijn die in nederland woont, wat is het aanbod daar, of als ik wel eens naar duitsland kom, hoe het daar is, er is nog een lange weg te gaan met ons

DPG en Willy… Toch een kleine stap. Je hebt gelijk, DAB+ is triest. VBRO Evergreen bleek hierin een meerwaarde te zijn, maar er moet verkeerd mee zijn omgegaan. Nog een geluk dat Crooner uit Lille binnenkomt.

© 2021 RadioVisie.eu, alle rechten voorbehouden | Vrijwaring