Thijmen (17) uit Almelo is dag en nacht aan het beatboxen: 'Mijn buren willen graag geluidsdichte muren'

2022-09-04 00:25:49 By : Mr. Daniel Tian

Het is poffertjes, crackertjes en dat zelfs in zijn slaap. Thijmen van Dusschoten (17) uit Almelo is dag en nacht aan het beatboxen. Drie jaar geleden begon hij hiermee nadat vrienden hem uitdaagden. Na uren oefenen in zijn slaapkamer, is Thijmen nu niet meer te stoppen. Dat weten zijn buren ook.

“Het is begonnen toen ik drie jaar geleden online aan het gamen was met wat vrienden”, vertelt Thijmen. “Eén van hen kon al een beetje beatboxen. Hij oefende en ik probeerde mee te doen. Ik vond het zo leuk. In tegenstelling tot wat ik had verwacht, vonden mijn vrienden dat ook: er klonk een enthousiast gejoel uit de speakers van mijn headset. Ik voedde mijn eigen enthousiasme met tutorials kijken en urenlang oefenen.”

Het leuke aan beatboxen vindt Thijmen dat je met je stem mensen kunt vermaken: “Als ik beatbox, vinden mensen dat vaak erg knap. In principe kan iedereen het, dat klopt. Maar echte beatboxers weten wanneer je een goede bent. Door de reacties van mijn vrienden, wist ik dat beatboxen mij ligt. Maar ook dat het nog veel beter kon en kan.”

Lees verder onder de video >

Thijmen oefende en oefende door. Op zijn kamer, onder de douche, op het toilet en onder het fietsen. Hij wilde zijn beatboxen naar een hoger niveau tillen. “Ik volgde op social media de bekende beatboxer Bart, ook bekend als B-Art. Hij geeft beatboxlessen en dat leek me wel wat. Een tijdlang ging ik elke donderdag naar Zwolle om beatboxles van Bart te krijgen. Ik heb onwijs veel van hem geleerd.”

Bij lessen alleen is het niet gebleven. Thijmen wilde meer doen met zijn talent. “Via Bart hoorde ik van een kampioenschap in Rotterdam. Het leek me tof om eens te ervaren hoe het is om te beatboxen op een groot podium. Al was het maar voor de ervaring.”

Thijmen besloot zich op het laatste moment nog in te schrijven. “Ik wist helemaal niet hoe zoiets voelde, want verder dan mijn kamer en de douche kwam ik niet met beatboxen. De spanning begon te stijgen: ik moest twee minuten lang beatboxen op een groot podium voor een strenge jury.”

Lees verder onder de foto >

“Ik had bijna geen tijd om te oefenen. Ik gebruikte de laatste uurtjes nog, maar dat was niet genoeg. Daar baalde ik wel van. Ik had al vrij geregeld van school, dus ik ben gewoon gegaan. Dan was ik in ieder geval een ervaring rijker.”

Op welke plek is Thijmen geëindigd? “Er deden dertig kandidaten mee en de beste acht mochten daarna tegen elkaar battelen. Daar zat ik niet bij. Ik ben niet ontevreden, want ik heb een superleuke dag gehad en ik heb veel geleerd. Ik weet nu dat ik hier verder mee wil.”

Je hebt niet veel nodig om te beatboxen, alleen je stembanden en je mond

Wat vindt Thijmen zo leuk aan beatboxen? “Ik vind het zo leuk dat je met heel weinig moeite een lach op mensen hun gezicht kunt krijgen. Je hebt niet veel nodig om te beatboxen, alleen je stembanden en je mond. Toch blijven mensen verbaasd als ik beatbox.”

Vervelende reacties heeft Thijmen nooit gehad. “Dan laat ik de ‘schei-uit’-opmerkingen van mijn vader buiten beschouwing trouwens”, lacht Thijmen. “Hij vind het mooi dat ik zo’n unieke passie heb voor het beatboxen, maar ook hij heeft soms behoefte aan geluidsdichte muren. Net als mijn buren, denk ik.”

Lees verder onder de video >

Thijmen is van plan om nog lang door te gaan met zijn hobby. Hij heeft zelfs een artiestennaam, T-Man. “Het is veel te leuk om er nu mee te stoppen. Het volgen van lessen heeft even stilgestaan omdat ik druk was met mijn stage. Dat pak ik straks weer op, want ik wil mijn skills blijven verbeteren.”

Inmiddels heeft Thijmen een groepje beatboxers om zich heen verzameld, waarmee hij zijn passie kan delen. “We zitten in een groepsapp en we zijn samen naar een grote beatboxwedstrijd in Polen geweest. Misschien geven we ons ooit op voor het wereldkampioen beatboxen.” Goed in de gaten houden dus, die Thijmen!

Steeds vaker hoor je over gedumpte kittens, konijnen of cavia’s. Anouchka Hoogstraten (25) kan erover meepraten. Ze heeft een zwak…

Volg indebuurt Almelo ook op Instagram en Facebook.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Almelo en blijf op de hoogte van alles over en rondom Almelo.

Fysio Almelo biedt nieuwe behandeling aan bij peesontstekingen, Loes legt het uit

Kermis in centrum van Almelo: deze attracties zijn er (en er is vuurwerk!)

Almeloër van de Week

Blijf op de hoogte van alles uit Almelo

© 2022 - DPG Media B.V. - Alle rechten voorbehouden