Perfecte zonwering door gebruik te maken van plisse gordijnen - Heemsteedse Courant | Nieuws uit de regio Heemstede

2022-09-11 04:07:05 By : Ms. Gao Aria

Raamdecoratie heeft diverse functies. Je verhoogt er de privacy mee, je kunt de sfeer in huis mee bepalen, en gordijnen werken ook energiebesparend. Naast schuifgordijnen, rolgordijnen, vouwgordijnen en jaloezieën zijn er ook de plissé gordijnen. Dit is een type vouwgordijn maar dan met een twist. Of een knik om precies te zijn. Naast de moderne maar toch warme uitstraling, is het ook een uiterst praktische vorm van raamdecoratie die veel mogelijkheden biedt. Plissé gordijnen zijn bijvoorbeeld uniek omdat ze niet alleen van boven naar beneden kunnen uitvouwen, maar ook van beneden naar boven. Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over dit type gordijnen, en hoe je de beste keuze maakt.

Plissé gordijnen zijn vouwgordijnen die in segmenten in elkaar vouwen als een soort harmonica. Er is hierbij onderscheid te maken tussen ‘bottom-down’ en ‘bottom-down / top-up’.

        1. Bottom down: Je kunt de gordijnen uitvouwen van boven naar beneden.

        2. Bottom down / Top up: Je kunt de gordijnen uitvouwen van zowel boven naar beneden als van onder naar boven.

Niet in alle gevallen zal openen en sluiten in twee richtingen van belang zijn, het is wel een interessant onderscheidend kenmerk van dit type raamdecoratie.

Dan is er nog het onderscheid te maken tussen een enkele en een dubbele plooi. Bij een enkele plooi ontstaat er bij invouwen een soort ‘v’ vorm. Dit zijn doorgaans lichtgewicht gordijnen met een vriendelijk prijskaartje. Bij een dubbele plooi spreken we vaak van een ‘honingraat’ omdat de structuur van de zijkant gezien daar sterk aan doet denken. Naast het feit dat dit type er mooi en verzorgd uitziet, heeft het nog een interessant voordeel en dat is thermische isolatie. De luchtkamers isoleren namelijk de binnenzijde van de woning en de buitenzijde, wat je op de energierekening kunt waarnemen. Dit geldt zowel voor verwarming in de winter als verkoeling in de zomer. Plissé gordijnen zijn daarmee ideaal als zonwering. Uiteraard is het geen vervanging van hoogrendementsglas, het kan wel verschil maken.

Met de term ‘lichtfactor’ wordt de hoeveelheid licht die doorgelaten wordt bedoeld. Om het eenvoudig te houden worden er doorgaans drie soorten onderscheiden:

Er zijn drie manieren om plissé gordijnen te bedienen:

Elektrische plissé gordijnen als zonwering

Naast een stukje luxe en comfort zijn er nog meer voordelen bij elektrische raamdecoratie. Normaal gesproken open en sluit je gordijnen tweemaal per dag, op basis van zonsopgang en zonsondergang. Met een elektrisch systeem kun je bij felle zon direct de gordijnen sluiten. De ruimte zal minder snel opwarmen, en het meubilair zal minder snel verschieten omdat veel UV-licht gefilterd wordt. De bediening is mogelijk via een vaste knop, een afstandsbediening, een smartphone of tablet. Die laatste twee opties passen perfect binnen een smart home of domotica systeem. Zo kun je bijvoorbeeld de raamdecoratie sluiten en tegelijkertijd de lampen inschakelen. Of bedien de gordijnen vanaf een andere locatie, stel timers in of installeer een lichtmeter. Door automatisering heb je altijd de gewenste hoeveelheid licht in huis zonder zelf actie te ondernemen!

HEEMSTEDE Tennisvereniging JVV (Jeugd van Vroeger) bestaat 32 jaar. Een gek getal om te vieren, maar toen ze in mei 2020 precies 30 jaar bestonden heerste corona over Nederland..

CRUQUIUS Gemaal de Cruquius krijgt een Museumpaviljoen zodat de geschiedenis van Haarlemmermeer nog beter kan worden verteld.

HEEMSTEDE De Speelgasten is een groep professionele acteurs die huiskamervoorstellingen speelt op locatie in huiskamers of kleine theaters.

Direct een melding bij belangrijk nieuws?

Druk dan op onderstaande knop om gratis push notificaties in te schakelen.