Kun je niet slapen door de hitte? Tips om de nacht goed door te komen! | Verhalen achter het nieuws | Telegraaf.nl

2022-08-14 05:09:42 By : Ms. fenglian Ao

Of je nou zo lekker ligt voor je koelkast is nog maar de vraag. Wat je wel met je koelkast kunt doen om beter in slaap te vallen, lees je nu in dit artikel!

Nederland kampt met hoge temperaturen. Dat betekent rustig aan doen, afkoeling zoeken en een waaier naast je bed. Maar wat als alleen die waaier niet helpt om de nacht door te komen? Slaapexpert Talja Lambert geeft tips voor hoe je de nacht goed doorkomt tijdens deze hete temperaturen.

Of je nou zo lekker ligt voor je koelkast is nog maar de vraag. Wat je wel met je koelkast kunt doen om beter in slaap te vallen, lees je nu in dit artikel!

Het is volgens Talja niet gek dat we ’s nachts zoveel last hebben van de hitte. „In de nacht gaat onze lichaamstemperatuur omlaag om energie te besparen. Onze kerntemperatuur moet dalen om in slaap te kunnen komen. Wanneer het zo warm is als de afgelopen dagen, is de omgevingstemperatuur hoger en kan je lichaam de hitte niet goed kwijt. Daardoor ga je draaien en woelen en kom je dus niet goed in slaap.”

„Het is ten eerste belangrijk om je huis en voornamelijk je slaapkamer zo koel mogelijk te houden. Houd overdag zoveel mogelijk ramen en deuren dicht. Heb je aan de buitenkant luiken voor je ramen? Doe die dan overdag dicht. Ook gordijnen dicht doen helpt, maar dan is de warmte al wel binnen. Zonwering van buitenaf werkt het beste. Iets wat ik in Italië een keer heb gezien is gordijnen aan de buitenkant van een huis. Dat werkt ook erg goed. Op het moment dat de temperatuur weer omlaag gaat, is het goed om gelijk weer alle ramen open te zetten, zodat het huis lekker door kan luchten.”

„Een airco in je slaapkamer is natuurlijk een goed redmiddel, maar niet iedereen heeft een airco of wil die aanschaffen. In dat geval zijn er een aantal alternatieven. Een ventilator helpt al heel erg, maar om hier optimaal gebruik van te maken, kan je een fles water in de vriezer leggen, eruit halen voor je gaat slapen en voor je ventilator zetten. Op die manier blaast de ventilator koude lucht en houdt dit je lekker koel gedurende de nacht.”

„Zoals sommige mensen weleens verkoeling zouden willen zoeken in de koelkast of vriezer, kunnen deze apparaten je ook zeker helpen met je nachtrust. Doe de lakens van je bed een paar uur voor het slapen in een dichte zak, leg de zak in de koelkast (het liefst in de vriezer) en haal vlak voor je naar bed gaat de zak eruit. Je lakens zullen heerlijk koel zijn en het zal ervoor zorgen dat je niet letterlijk in een warm nest terechtkomt.”

„Katoen is tijdens deze hete temperaturen je beste vriend. Het is een stof die dun is en goed ventileert. Kies daarom voor een katoenen dekbedovertrek en eventueel een katoenen pyjama. Het is wel belangrijk dat je in ieder geval iets aan hebt of op je hebt liggen. Mocht er namelijk ’s nachts door het open raam een koel briesje komen en je zweet een beetje, kan je hier weer wakker van worden als je niks op je lichaam hebt.”

„Houd letterlijk en figuurlijk je hoofd koel. Houd je hoofd letterlijk koel door een ice pack in te wikkelen met een theedoek en deze in bed op je hoofd te leggen. Onderzoek heeft aangetoond dat dit je slaap bevordert.

Figuurlijk je hoofd koel houden kan door kalm te blijven en de hitte te accepteren. Piekeren over de hitte doe je al snel als je niet kan slapen, maar dit zorgt alleen maar voor meer adrenaline. Hierdoor kom je nog moeilijker in slaap. Zet rustgevende muziek op of doe ontspannings- of ademhalingsoefeningen. Dit haalt de aandacht af van het feit dat het zo warm is.”

„En tot slot: mocht je het op je slaapkamer écht niet trekken, ga beneden op de bank liggen of kies ervoor om zelfs buiten te gaan slapen. Warmte stijgt op, dus hoe lager in huis je bent, hoe koeler het is.”

Wil je niets van VROUW missen? Speciaal voor de trouwste lezeressen versturen we elke dag een mail met al onze dagelijkse hoogtepunten. Abonneer je hier .

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Dagelijks de mooiste artikelen en interviews.

Ongeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.

Na twee maanden afwezigheid keren de mannen van Vandaag Inside aanstaande maandag weer terug voor een nieuw seizoen. Verslaggever Jordi Versteegden zocht Johan Derksen thuis in zijn mancave. Ze blikten samen terug op de televisiezomer en keken vooruit naar het nieuwe seizoen.

In Strikt Privé geeft hoofdredacteur Evert Santegoeds iedere woensdag een uniek kijkje achter de verhalen van zijn weekblad. Deze week onder andere over de opmerkelijke manier waarop Meghan Markle mensen tegen elkaar opzet.

In Strikt Privé geeft hoofdredacteur Evert Santegoeds iedere woensdag een uniek kijkje achter de verhalen van zijn weekblad. Deze week onder andere over Nick & Simon. Hoe zit het nou écht met de band tussen de twee Volendamse zangers?

Op beelden is te zien hoe een winkelcentrum in Punta del Este, Uruguay, instort. De brand die eerder ontstond leek onder controle, maar uiteindelijk begeeft het gebouw het.

Op het Spaanse festival Medusa zijn een dode en veertig gewonden gevallen. Zij werden in de nacht van vrijdag op zaterdag geraakt door delen van het decor en het podium die door harde windvlagen waren losgerukt. Het podium stortte deels in.

Twee derde van de deelnemers aan de Stelling van de Dag vindt het niet nodig om de airco in de ban te doen. Het RIVM oogstte deze week kritiek, omdat het instituut met name ouderen aanraadde een airconditioner aan te schaffen.

Nederland en de omliggende landen zuchten onder de aanhoudende droogte. Waar in ons eigen land officieel een watertekort is geconstateerd, heeft ook het Verenigd Koninkrijk te maken met deze schaarste. Het is daar zelfs zó extreem dat burgers in paniek waterflesjes hamsteren in de supermarkten.

Terwijl de zomer de één niet lang genoeg kan duren, heeft de ander wel genoeg van al die zonnige en warme dagen. Velen voelen zich lekkerder bij een flinke herfststorm of bij een koude winterdag. Ongeveer 1 op de 1000 Nederlanders krijgt zelfs last van een zomerdepressie.

Met de tropische temperaturen op het balkon van haar woning leek het een vrouw uit Panningen donderdagmiddag een goed idee om de zonneluifel te gebruiken. Ze had echter de pech dat ze met een hand bij de draagstang van het scherm bleef vastzitten.

Bij de wedstrijden in het betaald voetbal worden komend weekeinde drinkpauzes gehouden. De KNVB adviseert dat beide helften halverwege, rond de 23e en 68e minuut, worden onderbroken om af te koelen. De KNVB heeft daartoe besloten vanwege de hittegolf. Ook komend weekend worden temperaturen van boven...