Jurgen en Marius begonnen een podcast over Groningse volkstuin Tuinwijck: ‘We willen je het volkstuinleven laten ervaren’ - indebuurt Groningen

2022-09-18 00:44:27 By : Mr. Anthony Li

Jurgen van Tolie en Marius Kooij nemen je mee naar de volkstuin. Dat doen ze niet zomaar, maar in de eerste podcast over volkstuintjes van Nederland: De Groentjes, waarvan aanstaande zondag de eerste aflevering verschijnt! Volkstuinen zijn een typisch Nederlands fenomeen en daarmee uniek om eens van dichterbij te bekijken. We gingen langs bij Jurgen en Marius op de tuin, waar Jurgen een tuin met heus huis heeft op Vereniging Volkstuinen Tuinwijck.

We worden warm ontvangen met allerlei hapjes die de heren de avond ervoor met een Tuinwijckbewoner hebben gemaakt. “Dat kwam uit een gesprek”, vertelt Marius. “Deze mevrouw is gek op alles wat met Griekenland te maken heeft, dus wilde met ons koken. Superleuk!” In de podcast kun je het gesprek én de recepten horen, net als de rubriek De Babbeltuin (waarin elke aflevering á la man-bijt-hond een vraag wordt gesteld aan de tuinders), de ecologische parel, tuintips en nog veel meer. Jurgen en Marius gaan op onderzoek in Tuinwijck en nemen de luisteraar mee in de wondere wereld van de volkstuin.

Het idee voor een podcast over Tuinwijck ontstond toen Jurgen met zijn vriend Jorian terecht kon op de tuin. “Mijn vriend is gek op tuinieren en heeft ecologie gestudeerd, maar we wonen boven, zonder balkon. Dus we gingen op zoek naar een tuin ergens in de stad”, vertelt Jurgen.

“Er zijn hier 143 huisjes en dus minstens zoveel mensen die tuinieren. De verhalen liggen voor het oprapen!” vertelt Jurgen enthousiast. “Op den duur dacht ik: ik moet hier wat mee.” Jurgen kende Marius al vanaf de middelbare school en wist dat hij de techniek van vele podcasts deed. “Dus vroeg ik of hij samen deze podcast wilde maken.”

“Hij was súper enthousiast. Maar eerlijk gezegd snapte ik nog niet zo goed waarom”, lacht Marius. “Maar ik vertrouw Jurgen. Als hij dat zegt, dan zit er wat in. Bovendien ben ik altijd bezig met de techniek en wilde ik al een tijd graag een éígen podcast maken. Dus ik ging erin mee.” Zo ontstond het idee dat de hoofdpersoon van de podcast eigenlijk de volkstuin zélf is.

V. V. Tuinwijck is een vereniging en kent een rijk sociaal leven. Je wordt er niet zomaar toegelaten en moet eerst worden goedgekeurd door de kennismakingscommissie. Door de stijgende huizenprijzen, ook van tuinhuisjes, trekt Tuinwijck tegenwoordig ook een ander publiek aan. “Sommige mensen vinden dat heel jammer, dat het individualistischer wordt op de tuin. Zo sprak een bewoner die we spraken voor de podcast over ‘chardonnay-huisjes’: huisjes waar mensen alleen op zondag chardonnay komen drinken”, lacht Jurgen.

Tot slot staat Tuinwijck, als onderdeel van de gemeentelijke ecologisch hoofdstructuur van Groningen, voor ecologisch tuinieren. “Er zijn veel regels waar je je aan moet houden wat dat betreft. Zo is er padcontrole: je moet zorgen dat je eigen perceel netjes binnen de grenzen blijft.” Tuinwijck is toegankelijk voor iedereen. Het hek staat overdag altijd open voor bijvoorbeeld buurtbewoners die komen wandelen en sporten.

De kracht van de samenwerking tussen de heren zit ‘m dan ook in het feit dat Marius technisch sterk is, maar niets van tuinieren wist en Jurgen steeds meer intensief betrokken bij Tuinwijck raakte. “Daarom heet de podcast ook De Groentjes, omdat wij beiden nitwits zijn. Ik op het gebied van podcasts, Marius op het gebied van tuinieren”, zegt Jurgen. “En we willen laten zien dat je ook als groentje die geen verstand heeft van tuinieren, toch heel wat kan doen op bijvoorbeeld je balkon.”

De jongens kennen elkaar al jaren en dat hoor je terug in de podcast. “We maken altijd grapjes met elkaar. De blunders zitten er zeker in, dat is juist de magie. Jurgen verspreekt zich nog weleens en ik word regelmatig echt uitgelachen door de bewoners om de vragen die ik stel”, vertelt Marius lachend. “Maar dat is juist goed, want ik stel vragen die luisteraars die niets weten van tuinieren ook hebben.”

Waar Marius dus niets weet van tuinieren of volkstuinen, is Jurgen juist onderdeel is van de vereniging. “De podcast is voor mij een manier om die vereniging beter te leren kennen. Met een microfoon stap je makkelijker op ze af.” Marius: “Jurgen is niet ‘eigenlijk’ onderdeel, Jurgen is héél erg onderdeel van Tuinwijck! Hij begint ook de gesprekjes. Mensen vinden dat fantastisch. Jurgen is helemaal ingeburgerd.”

 De sfeer van De Groentjes is rustig en onderzoekt met open vizier de bewoners van Tuinwijck. “We willen het trage, een slowpodcast als het ware. We namen ook flink de tijd voor het draaien en willen mensen écht leren kennen. Het dagelijkse zetten we centraal, we tonen het buitengewone in het gewone.”

“Eigenlijk is de podcast een weerspiegeling van de volkstuin”, vult Jurgen aan. “We zetten de mensen die hier komen centraal. Waarom komen ze hier? En wat brengt deze plek hen? Vaak komt naar voren hoe fijn het is om een plek dichtbij de stad te hebben, waar het zó groen is en waar je helemaal tot rust komt. We horen vaak dat mensen hier echt komen voor de rust. Mensen noemen het zelfs ‘Het Paradijs’!”

“Dat paradijselijke gevoel willen we overbrengen. Ik ben heel erg gefocust op geluid”, vertelt Marius. Daarom nemen De Groentjes daadwerkelijk in de tuin, buiten, de podcast op. “Ik vond het belangrijk dat je het geluid van de tuin terug hoort en dat je rustig wordt van alleen al het geluid. Je hoort de vogeltjes, de zoemende insecten, voetstappen op het grind. Daardoor komt het volgens mij echt tot leven. Alsof je er zelf bij bent.”

Om als ‘groentjes’ een podcast op te nemen, was best spannend voor de heren. “Eigenlijk”, vertelt Jurgen, “ging het uiteindelijk allemaal vanzelf. Het bedenken én het opnemen. Al vond ik het wel spannend, de eerste dag.”

“Het was voor mij in begin nog een beetje alsof ik radiomaker speelde. Zo liepen we de eerste keer nog een rondje om, toen we een bewoner op het oog kreeg om te interviewen. Maar goed, toen kwamen we erin!” zegt Marius.

Jurgen: “Ik vind dat juist heel leuk, in die zin zijn we echt dicht bij onszelf gebleven.” “En”, vult Marius aan: “We hadden van tevoren van alles bedacht, maar tijdens het opnemen zagen we dat de mooiste dingen gewoon ontstaan. Zo hebben we gisteren zeven uur lang opgenomen en gekookt, dat gebeurde gewoon. Dat hadden we van tevoren nooit kunnen bedenken!”

Wil Marius, nu hij zo enthousiast is geworden door alle verhalen, zelf niet ook een volkstuin? “Nee, ik denk het niet. Waar ik enthousiast over ben geworden, en ik hoop dat dat ook met luisteraars gebeurt, is dat ik dit voorjaar m’n hele balkon ga opknappen met leuke bloemetjes en hopelijk veel bijen. Het is hard werken, hoor, zo’n tuin. Ik geniet ontzettend van hoeveel plezier het mensen brengt en het doen. Die microfoon is aan de ene kant een beetje intimiderend, maar aan de andere verschaft die microfoon ons toegang tot al die tuinen. We hebben zoveel moois gezien! Laat mij maar de podcast maken. Ik zorg er wel voor dat de verbeelding aan de gang gaat en dat de tuin in je oren tot leven komt.”

Beide heren hebben de opnames voor de podcast er inmiddels opzitten, maar zijn niet van plan hier te stoppen. “We dromen van een reeks volkstuinpodcasts”, vertelt Jurgen trots. “Het zou toch fantastisch zijn als we straks in allerlei steden de volkstuin zo in de spotlight zetten! En we zouden ook graag andere onderwerpen behandelen waar we heel groen in zijn. Zoals waterwonen, de Wadden, de veiling…”, droomt Jurgen weg.

Met volle buiken van de Griekse hapjes en aangestoken door het enthousiasme van de jongens verlaten we de groene oase van V.V. Tuinwijck, terug het drukke leven en het verkeer van de Helperzoom in. Buiten begint de grijze stadsjungle weer vrijwel direct, maar binnen waanden we ons even op vakantie.

De podcast De Groentjes bestaat uit acht afleveringen die wekelijks verschijnen en zijn te beluisteren op je favoriete podcastapp. Zondag 27 maart verschijnt aflevering 1: Welkom op Tuinwijck.

Japanse Winkel Batsu is een heus toevluchtsoord voor de liefhebber van Japanse spullen. Maar eigenaresse Sachiko Graft en haar moeder…

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Groningen en blijf op de hoogte van alles over en rondom Groningen.

Leuke challenge: hiermee bespaar je geld én heb je een hoop lol

Aangeboden door House of VR

Aangeboden door House of VR

Leuke challenge: hiermee bespaar je geld én heb je een hoop lol

Blijf op de hoogte van alles uit Groningen

© 2022 - DPG Media B.V. - Alle rechten voorbehouden