Actrice Katja Herbers blokkeert snelweg voor klimaat: 'Eigenlijk is heel Nederland het met ons eens' - Joop - BNNVARA

2022-10-09 16:27:54 By : Ms. Alisa Xiong

Jesse Klaver wil met links blok Nederland gaan verbouwen

Vorige maand blokkeerden actievoerders van Extinction Rebellion een deel van de A12. Tijdens de actie eisten hogere belastingen op vervuilende industrie en de luchtvaart. Onder de actievoerders bevond zich ook actrice Katja Herbers, die momenteel zeer succesvol aan de weg timmert in de Verenigde Staten.

Herbers voert actie omdat ze naar eigen zeggen hulpeloosheid voelt door de situatie, een waarvan je denkt: ‘Jezus, dit komt gewoon nooit meer goed.’ Door actie te voeren is dat gevoel bij haar even weg en ook benadrukt ze dat het belangrijk is om hoop te houden. Ze raadt dan ook iedereen aan die zich zorgen maakt, om vooral mee te doen aan een actie:

‘En het is eigenlijk zo simpel, eigenlijk is heel Nederland het met ons eens. Ik kan mij niet voorstellen dat er iemand is die denkt: Oh, ik zou het fijn vinden als Shell meer geld gaat verdienen. Ik denk ook niet dat er iemand is in Nederland die denkt: Ik zou het fijn vinden als de lucht echt héél slecht is om in te ademen.’

Extinction Rebellion heeft berekend dat de overheid jaarlijks zo'n 17,5 miljard euro subsidie aan de fossiele industrie geeft en daarmee actief bijdraagt aan de klimaatcrisis. De actiegroep heeft nieuwe plannen voor een snelwegblokkade, namelijk op 15 oktober. Wederom op de A12, ter hoogte van het Tweede Kamergebouw. 

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

Mooi gesproken door Katja Herbers! (Zij blijkt de lijn van denken van haar familie aan vaderszijde voort te zetten, die ik van vroeger ken).

"Ga gewoon werk zoeken" waarom weg blokkeren? zegt een alochtone chauffeur. Dat is precies het probleem van de huidige tijd geworden. Als je maar werkt,.........dan ben je goed bezig, maakt niet uit of je het hele milieu er direct of indirect mee naar de sodemieter helpt. Neoliberale indoctrinatie van groei en werken van de afgelopen decennia heeft prima gewerkt voor een groot deel van Nederland, en het zal wel even duren voordat deze groep in de gaten heeft, dat door onze obsessie met werken en groeien, onze natuur langzaam het loodje legt.

Zij is het voorbeeld van hypocrisie. Verwacht van anderen dat zij bezorgt zijn om het milieu. Om vervolgens met een vliegtuig naar Amerika te vliegen. En nee: ik ben niet met haar eens.

Het begint een stukje Nederlandse cultuur te worden, het blokkeren van snelwegen tijdens een demonstratie. Wat wel opvallend anders is zijn de reacties hier. Is er dan nu niemand die om straffen roept? Niemand die mensen veroordeeld wil zien worden? Niemand die deze levensgevaarlijke actie veroordeeld? Of is het blokkeren nu plotseling niet zo gevaarlijk meer?

Extinction Rebellion beschikt anders niet over trekkers hoor. Zij gebruiken hun eigen lijf als blokkade en lopen dus zelf het meeste gevaar. Ben je nou blij?

"En het is eigenlijk zo simpel, eigenlijk is heel Nederland het met ons eens". Als dat klopt: waarom blokkades? Vraag gewoon aan de mensen of ze willen stoppen. Aan het feit dat ze dit niet doen (zonder blokkade) toont al aan dat dit onzin is. Wie zijn deze mensen om te besluiten dat heel Nederland achter ze staat? Niemand heeft ooit op deze mensen gestemd immers. Als ze dit denken en zichzelf als vertegenwoordigers van heel Nederland hebben gebombardeerd, dan zitten ze flink vast in hun eigen bubbel. Wat een arrogantie.

Klopt een beetje: net als jij zitten ze in een eigen bubbel. Kan je raden wat jouw eigen bubbel is, of zit je er te diep in?

Zij spreken niet namens mij. Doe dan ook niet alsof.

Het is geen subsidie. Het zijn belastingen die niet hoog genoeg zijn. Laat nou net de overheid een nieuw pakket van ruim 20 miljard afgekondigd hebben die je ook kunt zien als subsidie van de fossiele energie. Ga daar eens tegen demonstreren. Eens kijken of heel Nederland het met je eens is...

De jaloezie spat weer van de schermen af hier. Mevrouw heeft een carrière in Amerika dus heeft geen recht van spreken meer. Terwijl ze pleiten voor een hogere belasting op luchtvaart en zware industrie. Mevrouw heeft een beroep waarin ze uniek is, zal veel mensen jaloers maken zo te lezen. Het is natuurlijk geen loodgieter die van Groningen naar Amsterdam rijdt. Ze is dus bereid zelf meer te betalen. Die loodgieter en opdrachtgevers mogen weleens denken of wat zij doen noodzakelijk is, ze zijn niet uniek.

Dus iemand met een grotere ecologische voetafdruk mag een ander met een kleinere voetafdruk opleggen wat hij / zij allemaal niet meer zou mogen? Zelf niet het goede voorbeeld geven maakt de geloofwaardigheid ook niet groter.

Je weet dat het greenwashen van vluchten ook onzin is he? Elke extra euro die je er in steekt gaat nauwelijks naar een groenere maatschappij. Daarbij is dingen duurder maken natuurlijk een elitaire knee jerk reactie, zijn ze gelijk van die armoedzaaiers af in het vliegtuig. Gewoon een vliegbudget in km voor iedere aardbewoner. Dat is het meest eerlijk. "Mevrouw heeft een beroep waarin ze uniek is" Gezien het huidige serieaanbod/medialandschap zijn er wel heul veel unieke mensen. Ze kan er ook voor kiezen zo veel mogelijk en lang mogelijk aan een kant van de plas te blijven. "Die loodgieter en opdrachtgevers mogen weleens denken of wat zij doen noodzakelijk is, ze zijn niet uniek. " Een loodgieter is niet noodzakelijk? Wat een bizar dedain leg je hier bloot zeg.

@Satya Dus als je bereid bent om meer te betalen dan is het Okee? Dat doet me denken aan het plan van Baarsma met stikstofrechten die tegen betaling overgenomen konden worden. Toen was de kritiek dat de rijken niet bijdroegen omdat ze er voor konden betalen. Toen de prijs aan de pomp te hoog werd was de kritiek dat autorijden alleen iets voor de rijken was. Ik denk dat op zich het duurder maken van vliegen niet zo'n controversieel punt is. XR wil echter ook de CO2 uitstoot over 2 jaar naar 0 reduceren. Ik vraag me af of alle mensen dat steunen als ze beseffen wat daar voor nodig is. En hoe gaat mevrouw dan naar de VS voor een filmrol?

Het heeft met hypocrisie te maken, niet met jaloezie. Het 'do as I say, not as I do' gehalte spat er vanaf.. 'Terwijl ze pleiten voor een hogere belasting op luchtvaart en zware industrie.' Ik denk dat een succesvolle actrice ook 'net iets' meer te besteden heeft dan Henk en Ingrid die graag op vakantie willen naar Mallorca. Die keer raden wie straks gewoon door blijft vliegen.. tipje van de sluier: dat zijn niet Henk en Ingrid.

"Dus iemand met een grotere ecologische voetafdruk mag een ander met een kleinere voetafdruk opleggen wat hij / zij allemaal niet meer zou mogen? " Lees het stuk eens jaloers mens. "Een loodgieter is niet noodzakelijk? Wat een bizar dedain leg je hier bloot zeg." Dus jij gaat mij zeggen dat een loodgieter niet in Amsterdam te vinden is? Vooral in praktische beroepen wordt erg veel onnodig gereden want de Amsterdamse loodgieter reist naar Groningen, om de één of andere reden kunnen die lager bieden. "Daarbij is dingen duurder maken natuurlijk een elitaire knee jerk reactie, zijn ze gelijk van die armoedzaaiers af in het vliegtuig." Het grootste deel van de arbeiders leeft van een dollar per dag en kan niet in zijn basisbehoeften voorzien. Slechts een klein deel elitaire arbeiders kan vliegen. Geen bolsjewiek hier, ik werk harder als jou, neem meer risico en van mijn harde werk zijn de vruchten niet voor jou. "En hoe gaat mevrouw dan naar de VS voor een filmrol?" Dat is haar probleem, mij stoort de afgunst in de reacties. Hard werken, talent, risico nemen mag beloond worden. "Die keer raden wie straks gewoon door blijft vliegen.. tipje van de sluier: dat zijn niet Henk en Ingrid." En wie is daar verantwoordelijk voor? H en I hebben hun studietijd vaak gefeest, werken niet graag, roken en zuipen. Daarom mogen anderen ook niets meer? No communist here.

"Dus jij gaat mij zeggen dat een loodgieter niet in Amsterdam te vinden is?" Er zal best een loodgieter zijn die in Amsterdam een woning kan betalen, maar dan heb je qua vraag en aanbod toch nog een probleem kijkend naar gemiddeld inkomen en prijs inwoning.

1) "H en I hebben hun studietijd vaak gefeest, werken niet graag, roken en zuipen. Daarom mogen anderen ook niets meer? No communist here." Je bent idd geen communist, wel een hypocriet en vooringenomen als de pest. Henk en Ingrid komen misschien wel uit een andere sociale klasse, hebben minder kansen gehad, zijn misschien minder intelligent, etc. En niemand zegt niets meer mogen, maar eerlijk verdeeld binnen de CO2 ruimte die er is. Feitelijk zeg je dat je meer mag vervuilen dan anderen. Echt bizar dat je niet doorhebt hoe dat kan overkomen. "Dat is haar probleem, mij stoort de afgunst in de reacties. Hard werken, talent, risico nemen mag beloond worden. " Wie zegt dat mevrouw een bijzonder risico heeft genomen? Wellicht hebben de ouders wel haar carrière gesteund en gesubsidieerd en heeft ze daardoor de ruimte gekregen dit soort kansen te krijgen. En neem maar van mij aan dat uiterlijk ook relevant is voor dit soort 'kansen'. "Het grootste deel van de arbeiders leeft van een dollar per dag en kan niet in zijn basisbehoeften voorzien." Huh, niet hier in Nederland. Waar heb je het in godsnaam over?

2) "Slechts een klein deel elitaire arbeiders kan vliegen. Geen bolsjewiek hier, ik werk harder als jou, neem meer risico en van mijn harde werk zijn de vruchten niet voor jou." Nee, je komt gewoon asociaal en vooringenomen over. Je weet niet hoe hard ik werk en hoeveel ik verdien. Het feit dat ik een positie inneem die meer egalitair gericht is betekent niet dat ik weinig verdien of communist (hoe bedoel je simpel?) ben. Maar in een crisis mogen de lasten eerlijk worden verdeeld. Jouw dromen zijn niet meer waard dan die van anderen. Door jouw stellingname vraag ik me trouwens af of je wel echt hard werkt, omdat je schijnbaar geen idee hebt wat dit betekent. Ik vermoed daardoor eerder dat je een BS-baan hebt waardoor je de aansluiting met de maatschappij hebt verloren.

"Er zal best een loodgieter zijn die in Amsterdam een woning kan betalen" Hier komen bedrijven uit Amsterdam praktische arbeid doen terwijl bedrijven hier hun personeel naar Amsterdam sturen. Dat is de grootst mogelijke onzin. Laat mensen in hun omgeving werken als hun talent niet uniek is. "Feitelijk zeg je dat je meer mag vervuilen dan anderen. Echt bizar dat je niet doorhebt hoe dat kan overkomen." Ik rijd bijna geen auto, als ik mijn fiets pak om naar mijn werk te gaan beneemt mij op windstille dagen soms de adem door mensen die voor 3,5 km de auto pakken. Welk recht hebben zij dan daarop? Dat is het nadeel van de denkwijze die jij hanteert. Over arrogantie en elitair gesproken. Ik mag niet vliegen wanneer ik wil maar jij wel de auto pakken als je lui bent. Ik kan geen andere drijfveer als jaloezie bedenken. "Ze kan er ook voor kiezen zo veel mogelijk en lang mogelijk aan een kant van de plas te blijven. " Zo lust ik er nog wel een paar. Bestel niet zo vaak op internet maar een keer veel. "Huh, niet hier in Nederland. Waar heb je het in godsnaam over?" Mevrouw mag niet vliegen maar Nederlandse arbeiders wel elitair zijn, dan brengen we een globaal probleem terug tot Nederland, een stip op de kaart. De meeste mensen kennen jouw luxeprobleem niet maar hebben last van jouw luxe.

"Je weet niet hoe hard ik werk en hoeveel ik verdien. " Wat ik wel weet is dat erg veel mensen door de prioriteit die zij stelden toen ze jong waren nu baantjes hebben die ze niet leuk vinden, die weinig betalen maar dat is niet mijn probleem geen reden mijn vrijheid in te perken en zeer zeker niet mijn schuld. Ik werk harder en neem meer risico want bijzonder veel talent heb ik niet maar wel enorm veel doorzettingsvermogen en geef niet op.

De doemdenkers van Extinction Rebellion houden er echt hele idiote denkbeelden op na. De luchtkwaliteit is tegenwoordig stukken beter dan eind vorige eeuw, maar deze hysterici willen zo graag dat alles slecht is dat ze de gemeten waarden graag negeren om hun punt te maken. https://www.gezondeleefomgeving.nl/thema/luchtkwaliteit

Stukken beter dan eind vorige eeuw, maar nog steeds slecht en kankerverwekkend. Een simpele jij-bak naar Herbers is eerlijker dan jouw 'argumenten'.

"En het is eigenlijk zo simpel, eigenlijk is heel Nederland het met ons eens. Ik kan mij niet voorstellen dat er iemand is die denkt: Oh, ik zou het fijn vinden als Shell meer geld gaat verdienen. Ik denk ook niet dat er iemand is in Nederland die denkt: Ik zou het fijn vinden als de lucht echt héél slecht is om in te ademen." Nee. Maar er zijn hele volksstammen die denken 'dat is een probleem dat ik over mijn leven laat heentillen, want zelf wil ik er niets aan doen' en een waarschijnlijk onoplosbaar probleem willen achterlaten voor de kinderen en kleinkinderen. Onder het mom van 'eigen verantwoordelijkheid' lossen ze het dan maar op. Ik heb geen kinderen, maar het valt me op dat er nogal wat mensen zijn die niets hebben met het eigen nageslacht.

Ik pleit ervoor om alle scheepvaartbruggen alleen te openen tussen 02:00 en 04:00 ; Dat pas scheelt baie lange files met rokende uitlaatpijpen (zoals het vrachtverkeer). Even snelle berekening (niemand begrijpt immers die berekeningen dus alles kan op de mouw gespeld worden) : scheelt per jaar per vierkante hectare en relatief omgerekend naar stadbebouwing zeker 1 Bilj kubieke liter aan verderfelijk gas ! Ik zeg: ... doen !

Dan krijg je heel veel zeurende automobilisten, omdat ze alleen 's nachts over de brug kunnen. En veel binnensteden worden volledig onbereikbaar.

Een goed idee! Ik zou nog strenger optreden willen zien tegen varend volk in luxe jachten: forse brug- en sluisheffing plus gelimiteerde doorvaart, twee keer per dag een half uur. En extra belasting op bootdiesel, want zo'n `jacht' slurpt al gauw één op drie.

rvb dan loopt u zeker door dichte deuren? (=ezelsbruggetje anders kom ik er ook niet uit)

Kijken of heel NL het morgen ook met 'ons' eens is, als we morgen stoppen met fossiele brandstoffen. Doe dan niet zo onnozel namens heel NL.

Dat beweert ze dan ook niet. Wat begrijp je niet aan hogere belasting. Doe zelf niet zo onnozel namens heel Nederland.

Doen alsof ze namens anderen spreken slaat natuurlijk nergens op. Ik spreek ook niet namens een ander.

@kraaier Kijk dan even naar de achterliggende agenda van Ext Reb.: Belasting op brandstoffen treft uiteindelijk alleen jan-met-de-pet, de rest blijft rijden of doorvliegen. Dat is dus onnozel.

KK, nu verzet je gewoon de doelpalen. Je kletste onzin.

Het zou de verongelijkte kleinburger sieren als in dit kader tevens kritisch wordt gekeken naar mokkende boosboeren die met buitenproportioneel zwaar tractorgoed onze snelwegen bezetten als hen een scheet dwars zit.

Salonsocialisten die vinden dat de boeren het maar op moeten lossen, zodat de randstedelingen lekker in de file kunnen blijven staan. Overigens is NOx uitgestoten door verbranding van fossiele brandstoffen een voor de volksgezondheid veel schadelijkere stof dan de ammoniak van de dieren.

Mevrouw vliegt naar Amerika maar gaat hier wegen blokkeren, dat is zo next level hypocriet 😂

De boeren waren echt niet de eersten die actie voerden op snelwegen. Vrachtwagenchauffeurs, taxi's en zelfs politieagenten. In het buitenland, Frankrijk bijvoorbeeld, zijn dat soort acties heel normaal.

@Mokker: simpele scheikunde (en Wikipedia) leert ons dat ammoniak met zuurstof in de atmosfeer reageert tot... (raad 's)?

Zou wel leuk zijn als ze een paar tractoren huren. Dan mag je gewoon alles blokkeren. Al doen die het om het land te mogen vergiftigen.

Het is nog simpeler. Heel Nederland is het met mij eens. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat iemand denkt: Ik zou het fijn vinden als ik aangereden wordt op de snelweg. Wat een egocentrisch verhaal van mevrouw Herbers. Omdat zij een hulpeloos gevoel heeft, moeten anderen de gevolgen van haar acties ondervinden. Begin bij jezelf!

prima aktie, goed voor iedereen, en niet egoistisch, gewelddadig en intimiderend zoals de terreurboeren doen.

De acties van de boeren waren heel vredelievend. Ik zie geen enkele rede om bang te zijn voor een boer.

@ IkHebAltijdGelijk: [De acties van de boeren waren heel vredelievend.] Ja, daar zeg je wat. Acties als asfalt op de snelweg gooien en bermbrandjes veroorzaken nodigen feestelijk uit om gezamenlijk een vredespijp te roken. En de kinderen van de minister van natuur en stikstof Christianne van der Wal verkneukelden zich zeer over het vriendelijke bezoekje van de actievoerende boeren.

Kan een journalist haar vragen hoe vaak ze naar de VS vliegt voor haar werk? Ook vreemd om een snelweg te blokkeren als je een punt wil maken tegen de vliegindustrie of shell. Burgertje pesten. Ik onderschrijf de doelen van ER wel en heb wel leuke discussies met leden gehad. Dat was op een festival waar ze een standje hadden. Men liet al hun afval wel overal slingeren. Mooi streven, wel een bord voor de kop en narige acties. Do as I say….

Katja Herberts kiest bewust voor rollen in Amerika en vliegt daar dan ook veel heen. Nederlandse rollen zijn veel klimaatvriendelijker, of in ieder gevallen rollen in Europa.

Hoe luidde het Postbus 51-spotje ook alweer. Een betere wereld begint bj jezelf.

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Hahaha dit is satire toch? "Onder de actievoerders bevond zich ook actrice Katja Herbers, die momenteel zeer succesvol aan de weg timmert in de Verenigde Staten" Dus wij mogen niet meer autorijden en mevrouw Herbers mag wel lekker tig keer per jaar naar de Verenigde Staten vliegen? "Do as I say...."

Dit klopt helaas ook echt, even wat publieke bronnen afgegaan en je ziet dat ze regelmatig in de VS en NL te vinden is, nog los van alle comic con events etc. Daarentegen is ze wel provax, dat maakt het voor mij weer goed.

Beste mevrouw Herbers, dat ik schone lucht wil inademen betekent niet dat ik achter de doelen en werkwijze van ER sta! Mobiliteit en fossiele brandstoffen zijn voorlopig nog hard nodig, en daarvan omschakelen in korte tijd is onmogelijk. Betekent overigens niet dat we geen stappen moeten zetten, maar de acties van ER helpen daar niet bij, zij zorgen in mijn optiek enkel voor nog minder draagvlak.

Door het subsidiëren van fossiele brandstof door de overheid vervuilen we dus gewoon dubbel. En door het rijden van gemotoriseerd vervoer, en door het subsidiëren. Er moet toch een andere constructie mogelijk zijn waarmee die miljarden aan verduurzamen van alle woningen besteed worden.

Acties van Extinction Rebellion zijn goed. Ze zijn zeker confronterend, en dat is natuurlijk ook de bedoeling. We weten al heel lang dat juist dit soort acties veranderingen te weeg kunnen brengen. Pappen en nathouden haalt niets uit.

Als zij succesvol in de Verenigde Staten aan de weg timmert.... Hoe komt zij daar dan?

Op de fiets natuurlijk .Wat een stumper toch weer . De hele wereld en z,n ouwe moer verbieden om te bewegen dan kun je met de ruimte die overblijft zelf je belangrijke leventje blijven leiden en voort met je carrière.

Er zijn tal van manieren om zo klimaatneutraal mogelijk te reizen al gaat het dan vaak om compensatie. https://www.goamerika.nl/duurzaamheid

Zwemmend. Of anders is ze zo hypocriet als maar wat.

De vraag is waarom blijft ze daar dan niet?

@Pindaklaas Compensatie is een mooi woord voor Greenwashing.

Katja Herbers geeft zelf ook al aan moeite te hebben met het op professionele gronden vliegen naar en van de VS, maar zegt in elk geval niet vakantiereizen per vliegtuig te doen. Ze zal tussentijds wel wat langere tijd in de VS verblijven, dus hoe vaak het gebeurt is nog de vraag. Hoe dan ook maakt ze duidelijk er serieus mee bezig te zijn, dus dat is in zeker goed.