Zo maak je je huurwoning energiezuiniger (als huurder) - Radar - het consumentenprogramma van AVROTROS

2022-05-29 07:25:01 By : Ms. Sid Vicious

Er is veel te doen over het energie-efficiënt maken van woningen, maar als huurder kun je meestal je woning niet verbeteren terwijl je er woont. Er zijn wel kleine maatregelen die je als huurder kunt nemen om je energierekeningen naar beneden te halen, zonder zelf veel geld aan je huurhuis of -appartement uit te geven.

Algemene tip: bespreek met je verhuurder hoe je huurwoning energiezuiniger kan worden gemaakt, bijvoorbeeld met een nieuwe cv-ketel of door kleinere zaken zoals het dichten van kiertjes bij ramen. De eigenaar is verantwoordelijk voor grote energiebesparende aanpassingen aan je huurwoning, zoals de isolatie van het dak en het overschakelen op centrale verwarming. Energie-efficiënte opties voor de woning blijven echter vaak aan de kant liggen, omdat ze duur kunnen zijn en veel werk vergen.

Maar: je kunt het maar vragen. Want de energieprijzen rijzen voor iedereen de pan uit. Veel huishoudens hebben het steeds moeilijker om hun rekeningen te betalen, klaagt Radar aan in de uitzending (4 oktober 2021). Maar ook als huurder kun je dingen doen: dit zijn onze vijftien tips.

Neem de controle over je verwarmingstemperatuur door een programmeerbare thermostaat te gebruiken. Ze zijn redelijk geprijsd en gemakkelijk genoeg te installeren zonder dat het een doorn in het oog is of een 'grote verandering van inrichting'. Ze kunnen je helpen je verwarmingskosten te verminderen door de temperatuur van je verwarming aan je tijdschema aan te passen, zodat je nooit meer vergeet de radiatoren uit te zetten als je naar je werk gaat.

Lees ook: Verwarming lager of uit als je overdag (even) niet thuis bent?

Gloei- en halogeenlampen vervangen door led-verlichting is de gemakkelijkste groene aanpassing die je als huurders kunt doen. Een ledlamp is 90 procent zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt 85 procent minder stroom dan een halogeenlamp. En ledlampen gaan vaak 15.000 branduren mee, terwijl een gloeilamp maar 1.000 uren haalt. Een ledlamp is dan wel duurder in aankoop, maar verdient zichzelf snel terug. 

Lees ook: Lampen krijgen nieuw energielabel met QR-code

Korter douchen (minder dan 10 minuten) is een verstandige manier om groener te leven. Je kunt nog verder gaan door ook een douchekop met een laag waterverbruik te installeren. Deze werken door het verminderen van de hoeveelheid water die door een douchekop gaat, zonder afbreuk te doen aan de waterdruk. Een besparing van slechts vijf liter water per keer kan na verloop van tijd al een verschil maken op je waterrekening!

Lees ook: Elke dag douchen? Slecht idee!

Je kunt je bestaande radiatoren energiezuiniger maken door de meubels die ervoor staan te verplaatsen en de warme lucht vrij door de kamer te laten circuleren. Zorg er ook voor dat gordijnen op de vensterbank eindigen en niet voor de radiator hangen (dat kan bijvoorbeeld met zoomtape).

Je kunt ook hittebestendige reflecterende panelen tussen de radiatoren en (niet geïsoleerde) buitenmuren plaatsen om te voorkomen dat er warmte naar buiten ontsnapt. Er bestaat radiatorfolie die je met magneetjes of tape op de achterkant van de radiator kunt plakken, en er ook weer af kunt halen, wanneer je het huurhuis moet opleveren.

Elektrische apparaten die niet worden gebruikt maar wel op het stopcontact aangesloten zijn, kunnen kleine hoeveelheden energie verbruiken. Een groene huurder trekt de stekker uit als het apparaat niet aan hoeft te staan en voorkomt kosten voor zogenaamde fantoomenergie. Er zijn slimme stopcontacten met ingebouwde energiebesparingsfuncties, die de stekker automatisch uitschakelt als het apparaat in kwestie op stand-by staat.

Gebruik stekkerdozen, liefst met een schakelaar, voor apparaten die bij elkaar staan, zoals bijvoorbeeld je computer en printer. Met een stekkerdoos kun je verschillende apparaten tegelijk uitschakelen. En dat je de apparaten uitzet die je niet gebruikt, spreekt voor zich. 

De tarieven van je energieleverancier regelmatig met andere aanbieders vergelijken, is verstandig. Via vergelijkingssites vind je de interessantste deals en ga je na of een gas- of elektriciteitsbedrijf duurzame energie aanbiedt. Kijk altijd kritisch naar een nieuw energiecontract. Als je huur inclusief energiekosten betaalt, kun je overwegen je huisbaas een betere leverancier voor te stellen, of vragen of je je eigen rekeningen mag uitzoeken. 

Lees hier meer over: Elk jaar van energieleverancier overstappen, slim?

De meeste huurders zitten ook vast aan de apparaten die al in hun huurwoning zitten, dus een energiezuinige koelkast aanschaffen is geen optie. De koelkast in je huurwoning is waarschijnlijk geen top-of-the-line model, maar je kunt hem helpen groener te blijven door de spoelen aan de achterkant van je koelkast schoon te maken, die verroest raken door stof en vuil.

De koelkast is een van de grootste energievreters in een huis. Als de spoelen vuil worden, wordt je koelkast minder energiezuinig en zal hij veel meer elektriciteit opzuigen dan nodig is om koel te blijven. De spoelen schoonmaken helpt ook om het apparaat stiller te laten werken en de levensduur van het apparaat te verlengen.

Lees ook: Zo bespaar je geld op het energieverbruik van je koelkast

Verduisterende gordijnen houden niet alleen het licht buiten, ze werken ook als warmte-isolatie voor ramen met enkel glas. Ze zijn een praktische investering die je mee kunt nemen naar je volgende huis, zodat je ramen warm blijven in de wintermaanden en koel in de zomer. Ook jaloezieën houden warmteverlies door de ramen tegen. (Zorg er wel voor dat de gordijnen niet voor de radiator hangen, want dan kan de warmte niet de kamer in komen en verlies je juist meer warmte.)

De warmwaterboiler is een grote energievreter. Een tankloze cv-ketel is energiezuinig, maar de meeste woningen beschikken nog over traditionele boilers. Die kun je aanpassen om energiekosten te besparen. Verlaag ten eerste de temperatuursinstelling (van de vaak standaard 90 of 80 graden) naar 60 graden. Lager kan ook, maar dan heb je het risico dat bacteriën kunnen groeien. 

Een oudere tank is misschien niet goed geïsoleerd, en kan problemen hebben om de ideale temperatuur te behouden. Een isolerende mantel is een goede manier om de kosten te drukken en het toestel lekker warm te houden. 

Lees ook: Cv-ketel of boiler uitzetten om te besparen, goed idee?

Een ovenfilter moet tussen een en drie maanden worden vervangen, afhankelijk van het toestel en het gebruikte filtertype. Een schone filter zorgt ervoor dat je oven efficiënt werkt, maar helpt ook om schone lucht door het huis te laten stromen. Een filter is niet duur in aankoop en iedereen kan het vervangen.

Een luchtbevochtiger houdt de luchtvochtigheid in je woning constant. Omdat ze de temperatuur warmer laten aanvoelen dan droge lucht, betekent dit dat je je thermostaat lager kunt zetten en nog meer geld kunt besparen. Een goede zaak in de wintermaanden – en voor je gezondheid.

Lees ook: Droge lucht in huis, helpt een waterbakje aan de verwarming?

Als je in een oudere woning woont met enkel glas, kun je de hoeveelheid warmte die verloren gaat via tocht verminderen door de luchtlekken te dichten – zoals je een badkuip zou dichten – waardoor je isolatie toeneemt. De meeste huisbazen laten dit soort kleine isolerende ingrepen aan huurders, maar het is wel verstandig om om toestemming te vragen, want als je er weinig ervaring mee hebt, kan het rommelig worden. Denk ook aan tochstrips en tochtbanden bij deuren en ramen.

Toiletten met dubbele spoeling staan erom bekend dat ze minder water verbruiken dan een conventionele spoeling, maar het kan zijn dat huurders alleen een toilet in de oude stijl in hun woning hebben. In doe-het-zelfzaken kun je ombouwsets met dubbele spoeling vinden die gemakkelijk kunnen worden geïnstalleerd en waarmee je tot 80 euro per jaar op je waterrekening kunt besparen – en die beter zijn voor het milieu.

De wasmachine verbruikt het meeste energie voor het verwarmen van het water. Hoe lager de temperatuur, hoe lager het energieverbruik van de wasmachine en hoe lager de kosten. Volgens de Consumentenbond kun je met een was op 30°C de helft besparen ten opzichte van een was op 40°C. Je bespaart ook energie door de trommel goed te vullen. En natuurlijk: was tijdens de daluren.

Lees ook: Zo zorg je voor je kleren en verleng je hun levensduur

Zet je thermostaat als je thuis bent één graad lager dan je gewend bent. Daarmee bespaar je gemiddeld 90 euro per jaar, stelt Milieu Centraal. Als je bezig bent, is 19 graden vaak warm genoeg. Sluit alle deuren in huis en verwarm alleen de ruimtes waar je veel bent. 

Lees ook: Verwarming 's nachts aan of uit? Zo bespaar je geld

Tot slot: van plan een woning te huren? Check op de site van Milieu Centraal of de woning een energielabel heeft. Het label laat zien hoe energiezuinig een woning is. Het vermeldt ook energiebesparende maatregelen die je kunt nemen. Wist je bijvoorbeeld dat je gemeente daar mogelijk subsidies voor geeft? Het loont in ieder geval de moeite om dat even na te gaan.

We hebben reeds een reactie van je ontvangen, bedankt!

Op de hoogte blijven van consumentenzaken? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een dip rond theetijd, slaperigheid na de lunch, wegdommelen na het achtuur­journaal. Dit geeft weer energie!

4 weken koolhydraatarm eten (nou ja, eigenlijk 3, want het was vreselijk).

We leven steeds langer, maar... ben je gezonder dan je grootouders waren?

Veel chronische aandoeningen kun je voorkomen met een gezonde leefstijl. Vier deskundigen geven tips over hoe je dat aanpakt. …