Koning eert veteranen met emotionele toespraak | Stan Huygens Journaal | Telegraaf.nl

2022-07-02 05:28:00 By : Mr. Yujin Song

De koning bevstigt een onderscheiding aan het vaandel van één van de 18 eenheden die zo door hem werden geëerd.

„Nu de vrede in Europa op het spel staat, realiseren wij ons eens te meer hoe sterk wij onze krijgsmacht nodig hebben. En hoe dankbaar wij mogen zijn voor onze veteranen”, sprak koning Willem-Alexander op Veteranendag in Den Haag. In een ongebruikelijk persoonlijke toespraak, recht uit het hart, richtte hij zich tot alle militairen met oorlogservaringen.

De koning bevstigt een onderscheiding aan het vaandel van één van de 18 eenheden die zo door hem werden geëerd.

Op een ponton dat speciaal in de Hofvijver was gelegd, reikte hij achttien vaandelopschriften uit aan legereenheden die zich hebben onderscheiden in Afghanistan. „Ieder van u draagt een wereld aan eigen ervaringen mee”, begon hij. „Maar hier, op dit moment, overheerst toch een emotie die wij allemaal delen. We zien hoe onze mede-Europeanen in Oekraïne zich moedig teweerstellen tegen blinde agressie en terreur. En ons hele wezen komt in opstand tegen een machtsmachinerie die meent de vrijheid van anderen ongestraft te kunnen vertrappen.”

De koning benadrukte dat het daarom juist nu goed was om de symbolen uit te reiken van het eerbetoon aan de 30.000 Nederlandse militairen die dienden in Afghanistan: „Op deze Veteranendag 2022 beseffen wij nog méér dan in andere jaren hoeveel wij van u vragen en gevraagd hebben.”

Hij gaf als voorbeeld: „U onderging de helse hitte. U voelde het geel-grijze stof van Kamp Holland in uw ogen en neus. U hoorde het felle mortiervuur in Helmand en Kandahar. U zag de gewonden en de slachtoffers bij Deh Rawod en op andere plekken. Een aantal van u liep blijvende fysieke schade op. Vijfentwintig kameraden verloren het leven. Het verdriet om hen gaat nooit weg, in het bijzonder bij hun nabestaanden.”

Koning Willem-Alexander tijdens de vaandelcermonie op de Nederlandse Veteranendag op het Malieveld. Tijdens dit eerbetoon aan de ruim 100.000 Nederlandse veteranen hield de koning onder meer een toespraak en reikte hij achttien vaandelopschriften uit aan eenheden van de krijgsmacht die zich tijdens de strijd in Afghanistan hebben onderscheiden.

Veteranendag begon in de Haagse schouwburg, waar Jaap Smit, voorzitter van het Nationaal Comité Veteranendag, de koning toesprak: „Uw aanwezigheid vandaag voelen onze veteranen, zo weten wij, als het allerhoogste eerbetoon van erkenning en waardering.” Premier Mark Rutte sprak: „De vanzelfsprekendheid waarmee wij in Nederland sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog leefden in vrede en veiligheid, is verdwenen.” Minister Kajsa Ollongren benoemde later op de Hofvijver dat het 109 jaar geleden was, dat deze koninklijke erkenning werd getoond. Dat was door koningin Wilhelmina, op het Malieveld in 1913, aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog.

Op de Kneuterdijk nam de koning vervolgens het veteranendefilé af. Voorop liepen de eenheden uit Afghanistan met de nieuwe zogenoemde cravattes aan hun vaandels. „Het werk aan vrede en veiligheid kent geen garanties op succes”, sprak de koning speciaal tot hen. „Maar stel dat niemand dit werk zou willen doen, wat zou dat betekenen voor onze toekomst?”

Koning Willem-Alexander bezocht vaker de Nederlandse troepen in Afghanistan. „Aan u is gevraagd om uw eigen veiligheid in de waagschaal te stellen”, zoals hij met eigen ogen zag. „De mentale verwerking van uw ervaringen kan een heftig proces zijn”, weet hij uit brieven die hij ontvangt van veteranen en hun familie.

„Wij voelen ons één met de Nederlandse militairen die zich inzetten, samen met onze Europese partners en NAVO-bondgenoten. Zij dragen het schild waarachter wij in vrijheid kunnen ademen en leven”, sprak de koning boven de witte anjer op zijn revers, om te besluiten: „U hoort bij ons. Wij horen bij u. Dank u wel.”

Elke ochtend het belangrijkste financiële nieuws.

Ongeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.

Als de minister van Justitie en Veiligheid wordt geïnterrumpeerd door FvD-kamerlid Van Meijeren, kan ze haar frustratie niet bedwingen.

Tijdens het debat over de boerenprotesten clashen minister-president Rutte en PVV-fractieleider Geert Wilders.

De NAVO-landen donderdag opnieuw over de toetreding van Finland en Zweden. Ondertussen waarschuwde Vladimir Poetin voor spanningen met de twee Scandinavische landen als zij daadwerkelijk NAVO-lid worden. Diplomatiedeskundige Robert van de Roer over de situatie waar de Russische president in zit.

Een nieuw avontuur voor Snelle. De hitzanger presenteert vanaf vrijdagavond zijn eerste eigen programma op SBS6: I Want Your Song. Hierin maken talentvolle singer-songwriters er kans op dat hun favoriete artiest zijn of haar lied uitbrengt. Verslaggever Jordi Versteegden zocht de kersverse presentat...

Demonstranten zijn vrijdagavond het Libische parlement in Tobruk binnengedrongen en hebben brand gesticht voor het gebouw. Zij deden dit uit woede over de politieke patstelling in Libië, de corruptie en de verslechterende levensomstandigheden. Op beelden is te zien dat een betoger de weg voor andere...

Het kabinet komt dit jaar niet meer met een extra tegemoetkoming voor de armste huishoudens voor de sterk gestegen kosten voor levensonderhoud. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd tijdens zijn persconferentie na de ministerraad. De linkse oppositie had gepleit voor een extra toeslag van 500 euro, ma...

Het feit dat alle uitgaansverboden zijn opgeheven, betekent nog niet dat Conservatieve parlementariërs gestopt zijn met drinken. Dat gold in ieder geval niet voor Chris Pincher. Stomdronken viel hij woensdagavond twee mannen lastig in een exclusieve Londense club. De volgende dag bood hij zijn ontsl...

Stel, je was net als Mark Rutte de afgelopen twee weken in het buitenland voor je werk. Druk druk druk, rennen van de ene meeting naar de andere. Zakendiners tot laat in de avond. Geen tijd om het nieuws in Nederland te volgen. Net thuisgekomen van Schiphol plof je op de bank en kijk je met een oog ...

Het is 25 jaar geleden dat Hongkong door de Britten terug is gegeven aan Peking. Volgens de Brits-Chinese overeenkomst die toen is getekend geniet Hongkong tot 2047 bepaalde vrijheden. Hoe heeft Hongkong zich sinds de overhandiging ontwikkeld en wat kunnen we verwachten van de volgende 25 jaar?

Deze regering snapt helemaal niets van rechtsgelijkheid. Kijk bij de energietoeslag huishoudens tot een bepaalde grens krijgen alles van de toeslag. Zit je er een euro boven krijg je niets, weet A. de Vos.

Lifa Garden Luxe Hangende Parasol XXL

Lifa Garden Luxe Hangende Parasol XXL