Hittegolf: tips om je auto en inzittenden te besch... | Gocar.be

2022-07-02 05:29:01 By : Ms. Gail Su

De weerdiensten voorspellen een serieuze hittegolf dit weekend. Zaterdag wordt de heetste dag. In dit artikel halen we enkele niet de onderschatten voorzorgsmaatregelen aan die zowel je auto als je inzittenden tegen de extreme warmte beschermen.

De hittegolf is terug in België en dat is historisch vroeg in het jaar, want we zitten pas in juni. Deze vrijdag hebben de temperaturen in sommige regio’s 30°C bereikt en op zaterdag verwachten we 35°C, of plaatselijk zelfs meer. Het is dan ook uiterst noodzakelijk om jezelf en anderen maar ook je wagen tegen deze hitte te beschermen.

Je leest het goed: ook auto’s kunnen het slachtoffer worden van een hittegolf, vooral als ze niet goed worden onderhouden. De mechanica kan namelijk oververhit raken, vooral in de file wanneer de snelheid niet voldoende hoog ligt om bepaalde zaken af te koelen. Geen paniek echter, want Gocar geeft zo meteen enkele gouden tips om toch met een gerust gemoed te kunnen rijden.

De goede werking van het koelsysteem van de motor van je vierwieler is van cruciaal belang bij warm weer. Het peil van de koelvloeistof moet daarom worden gecontroleerd en zo nodig worden bijgevuld. De batterij moeten ook worden nagekeken, want zulke onderdelen zijn berucht om hun niet al te beste hittebestendigheid en kunnen defect raken.

Controleer ook je banden, want een te lage bandenspanning kan in de hitte voor barsten zorgen. En als je nog geen zomerbanden hebt, is het nu absoluut het moment om ze te (laten) monteren. De remweg van winterbanden is nu eenmaal langer op gloeiend heet asfalt en het weggedrag is minder goed. Last but not least, of toch wat je auto betreft: vul je ruitensproeier bij met een ‘zomerproduct’ dat de voorruit goed ontvet en insecten verdrijft.

Een zonnebril is essentieel in deze omstandigheden, evenals het dragen van losse, lichte kleding, bij voorkeur van katoen. Vergeet flipflops, want die zijn erg gevaarlijk om mee te rijden. Draag in de plaats daarvan gewoon goed ademende sportschoenen. Ook zeer belangrijk: drink voldoende en neem als je kan waterflessen mee aan boord (en water voor je huisdier, voor moest die meerijden). Frisdrank mag dan lekker(der) zijn, voor mensen dan, maar het is minder dorstlessend. Alcohol is natuurlijk helemaal uit den boze, weer of geen weer.

Denk er daarnaast aan om je elektronische apparaten zoals je smartphone uit de zon te houden. Dat geldt natuurlijk ook voor je medereizigers, die zonneschermen kunnen gebruiken om voor wat schaduw te zorgen. Niet in het bezit van een auto met getinte ruiten? Weet dan dat je daar perfect alternatieven voor kan kopen, te bevestigen met zuignappen.

Wie moet parkeren, doet dat natuurlijk maar beter in de schaduw (van bijvoorbeeld een gevel of een boom. Een raam op een kier laten staan, is op zich wel aan te raden maar dit hangt af van de locatie en van het veiligheidsniveau in het gebied. Zéér belangrijk: laat een huisdier of kind nooit alleen achter in de auto. Veel mensen willen blijkbaar maar niet snappen dat dit regelrechte drama’s kan opleveren. Nogmaals: níet doen!

Toertjes maken in een cabriolet lijkt met dit weer hemels, maar ook dan moet je voorzorgsmaatregelen nemen. Je hoofd beschermen bijvoorbeeld, met een hoed of een pet. Het is ook niet bijster slim om op het heetste moment van de dag te besluiten om een plezierritje te ondernemen. Dit doe je maar beter ‘s avonds als het zwoeler is. Geloof ons: het is dan ook gezelliger. Wie niet anders kan dan overdag de zon trotseren zonder dak boven het hoofd: zonnecrème, zonnecrème, zonnecrème…

Nog een rijtip: let op voor eventuele tijdelijke snelheidsbeperkingen, want als de temperatuur stijgt, is de vervuilings- of ozonpiek nooit ver weg. Het zou dus heel goed kunnen dat de autoriteiten de geldende maximumsnelheid op bepaalde plaatsen verlagen vanwege een smog-alarm. Hou daar rekening mee.

Tijdens een hittegolf is airco natuurlijk je beste vriend. Weet echter dat ook dit verkoelingssysteem onderhoud vereist (zowel het koelgaspatroon als de pollenfilter). Vermijd extreme temperatuursverschillen die thermische schokken kunnen veroorzaken én je ziek kunnen maken. Als het buiten bijvoorbeeld 30°C is, is het beter om een binnentemperatuur van 23°C te programmeren, of zelfs 25°C als het buiten meer dan 30°C is.

Om schokken te voorkomen, moet je je wagen ook goed ventileren bij het vertrek. Doe daarom eerst de portieren wagenwijd open om de warmte te laten ontsnappen. Rijd de eerste paar kilometer met de ramen open, de tijd dat de airconditioning zijn effect bereikt.

Over het algemeen veroorzaakt rijden met geopende ramen boven 60 km/u ongemak. Als je echter geen keuze hebt (omdat er geen airconditioning is), open dan twee ramen aan dezelfde kant. Een paar centimeter volstaat!

En dan nu, een veilige en hopelijk niet te zweterige reis…

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

© 2020 Gocar.be - Alle rechten voorbehouden.

Uw gegevens zijn niet juist

Maak een nieuw account aan

Ontvang een e-mail wanneer een nieuw voertuig aan uw criteria voldoet