Fabiola Volkers over online haat in docu 'Please Hate Me' - LINDA.nl

2022-07-02 05:32:09 By : Ms. Ciciley zheng

Hoe is het om jong, bekend en gehaat te zijn? In de nieuwe Videoland documentaire ‘Please Hate Me’ neemt onder anderen Fabiola Volkers ons mee in haar wereld van online fame en haat.

Ook Christina Curry, Koen Kardashian en Laura Ponticorvo delen hun ervaring met haat-comments, bedreigingen en discriminatie.

Roddel en achterklap zijn van alle tijden, maar met social media er is een perfect platform ontstaan om haat aan te wakkeren en zelfs aan te moedigen. En als algoritmes haat-comments beter laten scoren dan positieve reacties, dan is het inspelen op haat een logisch gevolg.

Iemand die haar online bekendheid te danken heeft aan negatieve reacties op Instagram, is Fabiola Volkers. “Zeker tachtig procent van mijn volgers zijn haters. Er zijn zelfs haatprofielen actief puur om negatieve reacties naar mij te schrijven. Ik denk dat al die haat deels bestaat uit jaloezie. Ze zien dat ik mijn leven leidt zoals ik dat wil en daar kan wel jaloezie van komen.”

Thuis bij Fabiola op de bank leest haar moeder, Sandra Volkers, enkele haat-comments hardop voor. “Vaderloze hoer. Waar zijn je billen? Ze zijn nogal vierkant.” Zulke reacties dragen volgens haar alleen maar bij aan de online bekendheid van haar dochter. Iets waar ze volledig achter staat. “Als ze nieuwe content maakt, dan wil ik dat ze steeds verder gaat om nog meer reacties uit te lokken”, zegt ze daarover.

Sandra staat dan ook volledig achter haar dochters carriere. “Dat filmpje waarin ze twerkt in een winkelkarretje in een supermarkt? Dat was mijn idee. Dat ging helemaal viraal. Ze kreeg toen heel veel over zich heen en toen dacht ik wel ‘oeps, ik was de bedenker daarvan’. Ach ja, laat gaan. Als ze normaler zou doen is het saai en dat levert minder reacties op.”

Of Fabiola zonder haters zou willen leven, weet ze niet zo goed. “Aan de ene kant zou het wel fijn zijn als ze misschien meer medeleven zouden tonen. Maar ik weet niet of ik wel interessant genoeg ben zonder ze. Wat ik niet meer wil is dat ze negatief reageren op mijn broertje. Als ze over hem schrijven dat hij een downie of een mongool is, dan word ik heel erg boos. Hem moeten ze gewoon met rust laten”.

Ze twijfelt momenteel dan ook erg of ze nog door wil gaan met wat ze nu doet. “Wil ik die wilde Fabiola aanhouden, of ga ik naar de rustigere, iets normalere kant”, vraagt ze zich hardop af. Toch hoopt ze uiteindelijk toe te groeien naar een imago waarbij ze gerespecteerd wordt om wie ze is.  “Ik ben benieuwd of mensen net zo veel van me kunnen houden als dat ze me haten.”

Heel de documentaire zien? ‘Please Hate Me’ is vanaf nu te zien bij Videoland.

Lees ook 9x onze absolute favoriete guilty pleasures, eh, realityseries