Sander en Jan hebben een Woerdense skyline van legosteentjes gemaakt: 'Voor de Bona hadden we 40 verschillende versies' - indebuurt Woerden

2022-07-23 08:56:28 By : Ms. Susan Liu

Sander van Klinken en Jan Pennewaard van Jan’s Steen hebben de smaak te pakken. Na de mascotte Woerdy van de Woerdense VakantieWeek van legosteentjes te hebben gemaakt, is er nu een heuse Woerdense skyline van de bouwsteentjes uitgebracht.

De skyline bestaat uit vijf toonaangevende gebouwen in de stad en een brug. Je ziet de Bonaventurakerk, De Wasserij, Molen de Windhond, de Rozenbrug, de Watertoren en het Kasteel. “We hadden veel meer gebouwen gebouwd met de steentjes, maar veel zijn er gesneuveld”, vertelt Sander ons. “Naast de iconen, zie je ook de Singel terug in de set.” En zeg nu zelf, die is toch onwijs tof geworden!

De set die bestaat uit 562 stukjes is speciaal gemaakt voor het feestjaar 650 jaar stadsrechten. Maar Sander en Jan hadden twee jaar geleden al het idee om een skyline van Woerden te maken van de populaire blokjes.

Sander: “Nadat ik Molen de Windhond had gemaakt, kreeg ik al veel vragen wat het volgende gebouw zou worden. Toen was ik er nog hobbymatig mee bezig, maar sinds september 2021 werk ik bij Jan’s Steen. We hebben contact gezocht met de stichting 650 jaar Woerden en zij vonden het een heel leuk initiatief.”

“De Parijse brug en de Petruskerk hebben we natuurlijk ook geprobeerd te bouwen. Maar op deze schaal mis je dan de essentie en veel details van het bouwwerk. Het lijkt makkelijk, maar het is dan net te klein voor de set en dan herken je het niet meer terug. Mensen moeten wel meteen kunnen zien wat het is.” Uiteindelijk bleven er zes bouwwerken over en die moet je als Woerdenaar uiteraard meteen herkennen.

Tekst gaat verder onder de foto >

Van de Bonaventurakerk hebben Sander en Jan zo’n veertig versies gemaakt. “Hiervoor hebben we verschillende kleuren en vormen uitgeprobeerd. Het zou eigenlijk iets donkerder moeten zijn, maar we moesten ook rekening houden met het aantal onderdelen dat beschikbaar is. Als er dan voor een steentje te weinig voorraad is bij de leverancier, dan moeten we schakelen en overgaan op een andere kleur.”

Ook het maken van de Rozenbrug werd een latertje. Maar de favoriete ‘builds’ van Sander waren De Wasserij en de molen. “Voor De Wasserij zijn verschillende technieken gebruikt. En de molen had ik al in het groot gemaakt, dat maakte het wat specialer.” Heel leuk: voor de molen zijn handjes van poppetjes gebruikt in de constructie.

De set komt in een doos die bij het feestjaar past en in het bouwboekje vind je ook meer informatie over de geschiedenis van de Woerdense bouwwerken. Op de set zit ook een blokje met bedrukking met daarop ‘Woerden 650 jaar stad’.

De set bestaat uit 562 stukjes (originele legosteentjes) en de online voorverkoop is al gestart. De verwachting is dat de uitlevering half april is. Handig om te weten, er is een beperkte oplage van de bouwset. Op is dus ook echt op. De set is op eigen kosten van Jan’s Steen ontwikkeld en gemaakt. “De winst van de bouwset gaat naar de stichting 650 jaar Woerden.”

Als je zelf de set in het echt wil zien, dan kun je ‘m bewonderen in de etalage van Jan’s Steen in de Voorstraat.

De Woerdy van legosteentjes bestaat uit 117 stukjes en als Woerdenaar moet je de set in huis hebben. Voor zowel…

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Woerden en blijf op de hoogte van alles over en rondom Woerden.

Dit is het beste terras van de provincie Utrecht

Aangeboden door De Voordeelmarkt Woerden

Aangeboden door De Voordeelmarkt Woerden

‘Je moet precies weten wanneer de beat komt’: lichttechnicus Koen zet de sfeer op de VakantieWeek

Blijf op de hoogte van alles uit Woerden

© 2022 - DPG Media B.V. - Alle rechten voorbehouden