Elektrische zonwering combineren met je Smart Home - Flevopost

2022-07-23 08:57:25 By : Mr. junfeng feng

Hoe dit werkt wat er zoal mogelijk is leggen we uit op deze pagina.

Bijna iedereen heeft beschikking over snel internet aan huis. Dit is niet alleen reuze handig voor computers, maar ook voor smartphones en ook televisie kijk je tegenwoordig via een digitale tv-box. In de meeste woningen staat een router waar je kabels op kunt aansluiten, of draadloos via wifi. En dat is de basis voor een Smart Home . Je kunt slimme apparaten en toepassingen direct koppelen aan de standaard wifi router, maar dit werkt niet altijd even goed. Naast een signaal dat niet altijd optimaal is, moet je allerlei apps gebruiken waardoor je met meer werk opgezadeld zit dan je tijd bespaart. Wanneer je achter de router een centrale hub koppelt zoals de Somfy TaHoma, dan kun je alle slimme apparaten en diensten onderbrengen binnen dezelfde app. Zo kun je Philips Hue lampen, Sonos luidsprekers, een Honeywell thermostaat of Somfy electrische rolgordijnen centraal bedienen. Of beter nog; hun eigen gang laten gaan. Want hoewel je in eerste instantie wat zaken moet instellen, kunnen deze apparaten later autonoom functioneren én met elkaar laten communiceren.

Nu gaan we buiten de woning kijken. We noemde zojuist al geautomatiseerde raamdecoratie. Rolgordijnen zijn niet alleen voor privacy in de avonduren, maar kunnen ook zeker gebruikt worden als zonwering. Wanneer je het zonlicht en de bijbehorende warmte buiten wilt houden, dan kun je ook elektrische zonwering aan de buitenzijde installeren. Daar zijn  diverse mogelijkheden voor zoals een luifel, een rolluik, een terrasoverkapping met oprolbaar scherm en nog meer oplossingen. Wanneer er bewegende onderdelen zijn, dan kun je die in theorie ook automatiseren. Uiteraard moet hier de juiste hardware bij gezocht worden, zo maakt Somfy diverse soorten elektromotoren die een zonnescherm kunnen oprollen en uitrollen. Welke motor geschikt is voor de klus hangt af van het type zonwering, de omvang en ook zeker het gewicht. Informeer bij de leverancier naar de mogelijkheden en laat je adviseren. Net zoals bij een Smart Home binnen in huis van toepassing is, zul je ook buiten de afzonderlijke elementen aan elkaar moeten rijgen. Bij voorkeur via een overkoepelend systeem. Daarbij zijn er lokale oplossingen die zonder internet werken, of online oplossingen waarmee je vanuit Australië de zonwering in Nederland kunt bedienen. Of automatiseren, want dat is ons uiteindelijke doel.

Hier zijn enkele populaire soorten zonwering die te automatiseren zijn:

Wat doe je wanneer de luifel uitgeklapt staat, en er doemt plotseling een storm op? Dan kun je snel naar buiten rennen om de luifel in te klappen, maar dit is niet mogelijk wanneer je boodschappen aan het doen bent. Dit soort problemen kunnen tot enorme schade leiden. Toch is de oplossing veel eenvoudiger dan het lijkt. Je kunt namelijk een windmeter van Somfy aan de gevel monteren, die staat ‘slim’ in verbinding met de motor die de luifel kan inklappen of oprollen. Of een detectie van licht, zo kun je de zonwering laten inklappen of oprollen wanneer de zon onder gaat. Een timer is uiteraard ook een optie, maar sensoren kijken naar de werkelijke situatie. Zo zijn er diverse detectiemogelijkheden die de gewenste actie in werking kunnen stellen. En zo kun je dus elektrische zonwering combineren met je Smart Home!

In de eerste plaats is er de preventie werking ten opzichte van inbrekers. Door zonwering in werking te stellen lijkt de woning bewoond, ook wanneer je op vakantie bent. Dit schrikt dieven af. Dan zijn er ook sensoren die ‘zien’ wanneer iemand onder of tussen een type zonwering lijkt te komen. Met een windsensor voorkom je schade aan de zonwering, voor iedere situatie is er een maatwerk oplossing te bedenken. Vraag het na bij de specialist.

Release: 5b98d2f67ba9db00efb4f775529bae7196211dc7