Harol in Diest is Klimaatambassadeur 2021 Vlaams-Brabant: “Boost voor al onze medewerkers” (Diest) | Het belang van Limburg

2021-12-14 16:40:51 By : Mr. Lei Zhang

CEO Annick Draelants bij de windturbine die het bedrijf onlangs in gebruik heeft genomen. — © Luk Weyens

Het bedrijf Harol in Diest is de 2021 miK Klimaatambassadeur van Vlaams-Brabant. Deze award beloont duurzame bedrijven. De titel wordt uitgereikt door het milieu-informatiepunt voor KMO's (miK), een samenwerking tussen Voka - Kamer van Koophandel en de provincie Vlaams-Brabant.

Harol, gevestigd op het bedrijventerrein in Webbekom, is gespecialiseerd in rolluiken, zonwering en andere innovatieve totaaloplossingen met focus op wooncomfort en energiebesparing. Zes finalisten werden geselecteerd voor de prijs: Rensol (Asse), Natuurelles (Tervuren), Harol (Diest), Kim's Chocolates (Tienen), Jennes (Boortmeerbeek) en Go Smart Automotive (Zaventem).

Harol besteedt veel aandacht aan het milieu en het klimaat. “Duurzaamheid is erg belangrijk voor ons”, benadrukt CEO Annick Draelants. “Ons afvalwater en onze poeders worden gerecycled. In onze productoplossingen streven we naar een zo klein mogelijke footprint. We zijn nu bezig met het renoveren van onze kantoren naar bijna-energieneutrale normen.

Ook voor medewerkers hebben we met succes fietsleasing geïntroduceerd. Zorgvuldig omgaan met de beschikbare energiebronnen zit in het DNA van ons bedrijf. Onze oplossingen verminderen het energieverbruik in gebouwen, terwijl we zelf een voortrekkersrol willen spelen en bijdragen aan een klimaatneutrale samenleving.”

Het bedrijf Aspiravi heeft zojuist een nieuwe windturbine op het bedrijfsterrein geplaatst. Hij heeft een vermogen van 3,6 Megawatt en is daarmee een van de meest efficiënte typen van dit moment. De windturbine bespaart jaarlijks zo'n 3.600 ton CO2-uitstoot. Dankzij de windturbine draait het bedrijf volledig op groene stroom.

“Harol is een prachtig voorbeeld van een modern maakbedrijf dat bewijst dat je ook op grote schaal duurzaam kan produceren”, zegt Peter Van Biesbroeck, algemeen directeur van Voka Vlaams-Brabant. “Het uithangbord hiervoor is de nieuwe windturbine. Dit jaar bracht het bedrijf een e-book uit over natuurlijke afkoeling en wat we kunnen doen aan de opwarming van de aarde op zowel macro- als individueel niveau.”

Gedeputeerde voor milieu Bart Nevens (N-VA) vindt de prijs heel belangrijk: "Het past in ons doel om in 2040 klimaatneutraal te zijn."

Harol CEO Annick Draelants is erg blij met de titel Klimaatambassadeur: “Dit is een mooie erkenning voor onze inspanningen op het gebied van duurzaamheid. Het is een opsteker voor al onze medewerkers. De verkiezing was intern zeer levendig. De andere genomineerden zijn ook erg leuke projecten. Als bedrijven vervullen we een voorbeeldfunctie.”