Zo houd je de warmte buiten de deur | Thuis & Tuin | Telegraaf.nl

2022-06-25 05:54:43 By : Mr. larry lk

Zonwering bij ramen op het zuiden zorgt ervoor dat de temperatuurstijging met 65 procent afneemt.

De zomer is dinsdag begonnen en dat voelen we. Donderdag kan de temperatuur in delen van het land richting de dertig graden gaan. Ook binnen kan het warm worden. Wat is daaraan te doen?

Zonwering bij ramen op het zuiden zorgt ervoor dat de temperatuurstijging met 65 procent afneemt.

Allereerst zijn daar de voor de hand liggende zaken, maar altijd goed ze weer even paraat te hebben: lucht door middel van deuren en ramen openzetten op het moment dat de temperatuur het laagst is, dus ’s ochtends en ’s avonds.

Houd overdag zoveel mogelijk alles dicht: ramen, deuren en gordijnen, zodat de warmte niet de kans krijgt binnen te komen. Zonwering is uiteraard geen overbodige luxe: uit onderzoek van het Amerikaanse Department of Energy blijkt dat bij ramen met zonwering op het zuiden de temperatuurstijging met 65 procent afneemt, voor op het westen gelegen ramen staat dat op 77 procent.

Probeer ook zoveel mogelijk het gebruik van warme apparaten te beperken. Lampen, oven en fornuis geven immers warmte af, iets dat je juist niet wilt.

Wellicht voor nu wat te last minute, maar goed om ze op te slaan en op te volgen voor een volgende zomer of later: de juiste isolatie zorgt voor een aangenaam huis. Dat kan met behulp van groen: een klimop tegen de muur houdt de zon tegen (en staat ook nog eens gezellig), planten op het dak zorgen voor eenzelfde effect. Ook een boom in de tuin zorgt voor schaduw, al heb je daar pas na de nodige jaren groei profijt van. Wat voor dan precies? In zijn onderzoek The value of shade concludeert wetenschapper Geoffrey Donovan dat bomen binnen een straal van 12 meter aan de zuidkant of 18 meter aan de westkant van een huis al voor winst zorgen. Bomen aan de oostkant hebben overigens geen effect.

Wat rigoureuzer is het toepassen van zon- en warmtewerend glas; een transparante coating die aan de binnenzijde tussen het glas wordt geplaatst die wel de warmte, maar niet (al) het licht buitenhoudt. Deze coating houdt 72% van de zonnewarmte buiten. Bijkomend voordeel is dat het ook het geluid van bijvoorbeeld langsrazend verkeer dempt.

Er zijn verschillende niveaus van zonwerendheid, uitgedrukt met een zogeheten LTA (de hoeveelheid licht die wordt doorgelaten)/ ZTA-waarde (de hoeveelheid zon die wordt doorgelaten). Ook zijn er verschillende kleuren, onder meer neutraal, lichtgrijs, een lichte blauwe of een lichte grijze gloed. Prijzen van de glasfolie variëren uiteraard, maar liggen gemiddeld rond 50 euro per vierkante meter. Ga vooral niet zelf aan de gang met folie: dit vergroot de kans op zogeheten thermische breuken, die ontstaan door temperatuurverschillen in het glasoppervlakte.

Tot slot een heel gemakkelijke en goedkope oplossing: maak uzelf niet te druk. Doe alles, voor zover mogelijk, een versnelling lager en laat zwaardere huishoudelijke klusjes even liggen tot de temperaturen wat zijn gezakt.

Wekelijks alles over lifestyle, reizen, culinair en wonen.

Ongeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.

De koning en zijn gezin poseerden vrijdagmiddag op Paleis Noordeinde voor fotografen. Na afloop beantwoorden Willem-Alexander, Máxima en Amalia enkele vragen van de pers.

In Kick-Off bespreekt chef voetbal Valentijn Driessen de laatste transferontwikkelingen bij Ajax, PSV en Feyenoord en de komst van Burak Yilmaz naar Fortuna Sittard.

De koning en zijn gezin poseerden vrijdagmiddag op Paleis Noordeinde voor fotografen.

Willem Holleeder is vrijdag in hoger beroep veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Eerder kreeg hij dezelfde straf al opgelegd.

Donderdagmiddag kunnen er op verschillende plekken in het land onweersbuien ontstaan.

Ronnie Flex heeft genoten van zijn optreden op Pinkpop, maar had wel last van de warmte. „De mensen vonden het leuk en ik vond het zelf leuk. Dus top!”

Als huurder ben je normaal niet aansprakelijk voor waterschade aan de woning, maar er zijn grenzen. Een afwezige huurder moet van de rechtbank in Almelo opdraaien voor bijna de totale rekening voor het herstel. Ook is hij zijn woning kwijt.

Dat waterbedrijf Vitens voor het eerst drinkwateraanvragen van bedrijven heeft moeten weigeren, zorgt niet voor paniek: slechts 44% van de deelnemers aan de Stelling van de Dag geeft aan zich zorgen te maken over een dreigend drinkwatertekort.

Nieuwe gewassen zonder droogtestress, andere machines voor bodemverwerking en ’slimme’ irrigatie. De landbouw haalt alles uit de kast om onder de huidige extreme weersomstandigheden misoogsten te voorkomen. Lange periodes kurkdroog afgewisseld met een stortvloed aan regen zijn funest voor ons eten, ...

In de buurt van het Limburgse dorp Beek is een tornado gespot. Eerder vandaag waaiden er meerdere daken van huizen in het dorp door een mogelijke valwind.