6 x dit moet je weten als je een egeltje in je tuin hebt - indebuurt Delft

2022-07-23 09:01:29 By : Ms. Aimee Wang

Wisten jullie dat de leefomgeving van de egel verdwijnt? Niet alleen onze huizen, maar ook onze tuinen nemen steeds meer van de natuurlijk leefomgeving van de egel over. Super belangrijk om deze stekelige diertjes een steuntje in de rug te geven. Hoe? Natuurlijk Delfland geeft tips.

Geert van Natuurlijk Delfland vertelt: “Zoals jullie hoogstwaarschijnlijk wel weten is een egel te herkennen aan zijn stekels op de rug en de bovenzijde van de kop. Maar wisten jullie ook al dat een volwassen egel ongeveer 7000 tot 8000 stekels heeft? De stekels op de rug zijn zo’n 2 tot 3 cm lang. Op de buik zitten voornamelijk stugge haren. Een stekel gaat ongeveer een jaar mee, waarna hij uitvalt en wordt vervangen. Bij gevaar kan een egel zich oprollen tot een balletje en de stekels overeind zetten.”

Geert vertelt: “Egels kunnen super goed horen en ruiken. Hiermee vinden ze dan ook hun eten. Denk aan kevers, rupsen, regenwormen, oorwurmen en slakken. Ook van eieren of jonge ratten smullen ze. In het najaar kunnen ze wel wat extra eten gebruiken, maar geef ze nooit melk of brood! Dit is veel te zout en van melk gaan ze aan de dunne. Sterker nog, soms gaan ze er zelfs dood aan. Denk voor goed voer voor een egeltje aan: speciaal egelvoer, droog of nat kattenvoer, meelwormen of pindakaas. Een schaaltje water in droge periodes wordt ook zeer gewaardeerd.”

Het creëren van nest- en schuilplaatsen in je tuin is erg belangrijk voor een egel. Geert legt uit: “In de natuur leven egels in gebieden met veel beschutting; heggen, struiken, bladeren e.d. Zo’n omgeving is na te maken in je tuin door je tuin simpelweg te laten verwilderen. Laat bladeren lekker liggen en snoei/maai de beplanting zo min mogelijk (houd altijd rekening met egels als je wilt snoeien of maaien!). Zorg voor voldoende beplanting. Ook zijn composthopen, takken en boomstronken ideale materialen voor egels om tussen te nestelen. Egels hebben de neiging om op avontuur te gaan in schuren en kassen, dus pas op dat je niet per ongeluk een egel opsluit!”

Egelhuisjes kan je kant en klaar kopen, laten maken of (veel leuker) zelf maken! Via deze link kom je erachter hoe dat moet. Zo maak jij een veilig plekje waar de egeltjes jongen in kunnen krijgen of de hele winter in kunnen pitten.

Geert waarschuwt: “Gebruik geen slakkengif in de tuin. Of dit nou biologisch is of niet, alle soorten slakkengif zijn dodelijk voor egels.” Dus ben jij één van de lucky few die egeltjes in de tuin heeft? Dan heb je ook gelijk de meest natuurlijke manier gevonden om de slakken in je tuin onder de duim te houden.

“Egels zijn dol op heggen en hier kruipen ze ook gemakkelijk tussendoor”, aldus Geert. “Een houten schutting of een stenen muur zijn wat minder makkelijk te doordringen. Maak een egeldoorgang van 13 bij 13 centimeter, zo kunnen ze zich toch verplaatsen.”

De egel is door Natuurlijk Delfland uitgeroepen tot soort van het seizoen. We kunnen de egels helpen door ze te fotograferen, naar ze uit te kijken en alle voorgaande tips van harte te nemen. We willen natuurlijk niet dat door gebrek aan insecten, vertegeling, verkeer en robotmaaiers het aantal egels hard achteruit gaat. Maak je tuin dus egelproof. Dat betekent dus veel groen, minder tegels én met doorgangen naar andere groene tuinen. Egels zijn afhankelijk van onze inzet! Meer weten? Kijk dan hier.

Je eigen stad in 24 uur: deze dingen moet je als Delftenaar gedaan hebben

Aangeboden door Kinderopvang de Lange Keizer

Delftenaar Robert verhuist naar Canada: ‘Ik ga míjn Delft wel missen’

Blijf op de hoogte van alles uit Delft

© 2022 - DPG Media B.V. - Alle rechten voorbehouden