Zestig jaar geleden was een reis naar Amerika nog een geweldige avond... - De Limburger

2021-12-14 16:42:49 By : Ms. Susan Kong

Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief met het nieuws van de gemeente Heerlen

08-12-2021 om 09:15 door Martin van der Weerden

Met de TSS Rotterdam van de Holland Amerika Lijn duurde de overtocht naar Amerika ongeveer drie weken. Afbeelding: archief Martin van der Weerden

In de rubriek Van Nul tot Nu gaat Martin van der Weerden in op de veelzijdige geschiedenis van deze regio. Dit keer over emigratie: tegenwoordig lijkt een terugreis naar Amerika - afgezien van de coronaperikelen - de normaalste zaak van de wereld. Zo'n zestig jaar geleden was dat een ander verhaal.

Een paar jaar geleden zag ik met een mengeling van bewondering en jaloezie mijn dochter stages voor haar studie koppelen aan 'een jaar in Australië'. Een paar vrienden bezoeken hun dochter minstens één keer per jaar, die met haar man en kinderen in Santiago de Chile woont. De wereld is echt kleiner geworden.

Ruim een ​​halve eeuw daarvoor was het nog maar voor enkelen mogelijk om met het vliegtuig naar bijvoorbeeld Amerika te reizen. Degenen die toen naar 'het beloofde land' reisden, gingen per boot met de Holland-Amerika Lijn. Op www.openmonumentendagenheerlen.nl staan ​​mooie verhalen hierover.

Na de oorlog volgde het Heerlense meisje Pieta haar Amerikaanse bevrijder naar zijn vaderland. Meer dan tien jaar later besloot haar vader haar in de Verenigde Staten te bezoeken. De boottocht van Rotterdam naar New York duurde 'slechts' drie weken. Pas toen Pieta bijna twintig jaar in Amerika woonde, volgde een tweede bezoek van de familie in Limburg. Haar broer Piet ging wel met het vliegtuig. Hij vloog via Beek, Schiphol en New York naar Chicago. Ook de toelating van bezoekers was in die tijd streng gereguleerd. Piet moest vooraf aangeven dat hij een vaste baan had bij de Limburgse mijnen, dat hij maar drie weken zou blijven en dat hij na zijn bezoek weer aan het werk kon in de mijn.

Na de veilige aankomst kwam er geen bericht via de mobiele telefoon. De postbode kwam persoonlijk langs met de brommer om een ​​telegram te bezorgen. 'Alles oké, Piet' was de hele tekst. Elke brief kostte geld en de reis had al genoeg gespaard.

Dagelijks verschijnen er meer dan 100 Plus-artikelen door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.