OEFENMATCHEN. Anderlecht speelt tweemaal gelijk tegen Nederlandse clubs, Odjidja voorkomt nieuwe nederlaag AA Gent | Het Nieuwsblad

2022-05-29 07:34:48 By : Mr. John Xu

Zaterdag heeft Anderlecht in twee oefenmatch telkens 1-1 gelijkgespeeld tegen de Nederlandse clubs FC Utrecht en AZ Alkmaar. Cercle Brugge verloor met 3-1 van moederclub AS Monaco. Odjidja voorkwam dan weer een nieuwe nederlaag van AA Gent.

Anderlecht speelt twee keer gelijk

Anderlecht heeft ook zijn tweede oefenpot van de dag in Alkmaar niet kunnen winnen. Nadat paars-wit eerder 1-1 gelijkspeelde tegen FC Utrecht, eindigde de wedstrijd tegen AZ Alkmaar met dezelfde score.

Anderlecht ontsnapte tegen AZ, vorig jaar derde in de Eredivisie, al vroeg aan een achterstand. De Nederlanders kregen al na twee minuten een penalty toegewezen, maar de herstelde doelman Hendrik Van Crombrugge pakte uit met een geweldige redding.

Anderlecht kwam dus met de schrik vrij. Vlak voor de pauze kwam paars-wit zelf op voorsprong na een doelpunt van Francis Amuzu.

Paars-wit hield in de tweede helft vervolgens lang stand, maar slikte met nog een kwartier te gaan toch de gelijkmaker. Na een moeilijke terugspeelbal van Ashimeru gaf Van Crombrugge de bal af, waarna Zakaria Aboukhlal de eindstand op het bord zette: 1-1.

Zo blijven de troepen van Vincent Kompany voorlopig wachten op een eerste overwinning in de voorbereiding. Anderlecht en de Nederlandse Eredivisieclub FC Utrecht hadden eerder op de dag immers hun oefenwedstrijd in het Nederlandse Alkmaar ook al op 1-1 geëindigd. Utrecht kwam net voor de rust op voorspong via de Spanjaard Adrián Dalmau (45.), maar minder dan tien minuten voor tijd bracht Lucas Stassin (81.) de bordjes opnieuw in evenwicht. Utrecht sparde eerder al tegen AA Gent (3-0 overwinning) en KV Mechelen (7-2 overwinning).

KRC Genk komt niet verder dan gelijkspel tegen Groningen

Moeizame zaterdagnamiddag voor Genk. Het werd door een gretiger tegenstander bij momenten afgetroefd. (Gelegenheids)spits Joseph Paintsil redde de meubelen.

Exact één week voor de Supercup lijkt ook voor John van den Brom de (korte) speeltijd voorbij. Hij bracht een elftal tussen de lijnen dat in Brugge wel eens op zoek zou kunnen gaan naar een trofee. Al wilde de Nederlandse coach dat na de wedstrijd absoluut niet gezegd hebben. De reden lag voor de hand. De eerste helft was een slappe hap, vrij naar Boskamp.

Mike Trésor maakte tegen Groningen zijn debuut voor Genk na de rust. Van den Brom vond het een geslaagde start. Ook opvallend: de prestatie van Joseph Paintsil. De verloren zoon verving halfweg Cyriel Dessers als diepe spits en deed dat met verve. Op het uur glipte hij door de buitenspelval en werkte hij beheerst af. Hij hield de Groningse defensie verder aardig aan de praat.(rcx)

KRC GENK: Leysen – Geusens (60’ Beerten), Sadick (60’ Didden), McKenzie (46’ Et Taibi, 85’ John), Jukleröd (60’ Rommens)– Heynen (60’ Swerts), Eiting (46’ Nemeth) – Oyen (60’ Limbombe), Toma (60’ Coomans), Bongonda (46’ Trésor) – Dessers (46’ Paintsil).

DOELPUTNEN: 22’ de Leeuw 0-1, 65’ Paintsil 1-1.

Odjidja voorkomt nieuwe nederlaag AA Gent

AA Gent speelde 3-3 gelijk in een oefenpot met Sparta Rotterdam. De Buffalo’s brachten, met uitzondering van Sinan Bolat die onvoorzien toch weer rust kreeg, bijna hun best mogelijk elf tussen de lijnen. Het verschil met een dag eerder, toen verloren werd van FC Utrecht, was duidelijk merkbaar. AA Gent controleerde, kon hoger spelen. Neem Opéri, de vervanger van de naar de B-kern gestuurde Mohammadi. De Parijzenaar kon dit keer wel meer kon oprukken en voor de rust zijn goeie voorzet tonen. Nadat Bruno van de sokken werd gelopen, ging de bal op de stip. Tissoudali scoorde, weliswaar via de keeper. Na hoog druk en mistasten achterin, maakte Bruno er na een goeie combinatie zelfs 0-2 van.

Gent kreeg echter een strafschop tegen na vermeend handspel van Odjidja, zeer tegen diens zin, nadat de ref eerder ook al een Gentse goal – of een own goal van Sparta - had afgekeurd wegens buitenspel. Na de rust, met een herschikte verdediging, gaf Gent het uit handen, mede door fouten achterin. Van een te harde pass van Marreh op Castro-Montes kon Sparta profiteren: 2-2. Tissoudali raakte aan de overzijde de lat. Op een schot van buiten de zestien maakte derde doelman Fortin geen beste beurt: 3-2. Odjidja, met een knappe plaatsbal tegen de onderkant van de lat, voorkwam de nederlaag. Veel controle ja, maar met het ontbreken van een aanspeelpunt voorin blijft het zoeken naar kansen. En weer gaf Gent twee te makkelijke tegengoals weg. ‘Efficiëntie in beide boxes’, dat was een dag eerder ook al het euvel tegen Utrecht. Er is nog werk. (kvu)

DOELPUNTEN: 14’ Tissoudali 0-1 (penalty), 24’ Bruno 0-2, 26’ Thy 1-2, 69’ Emegha 2-2, 81’ Udenhout 3-2, 84’ Odjidja 3-3

AA GENT: Roef (46’ Fortin); Hanche-Olsen (46’ Marreh), Godeau, Nurio; Castro-Montes, Kums, Odjidja, Opéri (46’ Ngadeu); Hjulsager, Tissoudali (74’ Malede), Bruno

Standard en KV Mechelen houden elkaar in evenwicht

Op de Luikse Académie werkten Standard en KV Mechelen in de vooravond een oefenduel af. De confrontatie tussen de nummers zes (KVM) en acht (Standard) van vorig seizoen eindigde op een 2-2 gelijkspel.

Bij Standard geen spoor van Carcela, Lestienne, Pavlovic, Dussenne en Amallah. Opvallend: hoewel de transfer van Zinho Vanheusden naar Inter nog niet officieel is aangekondigd, stond zijn naam niet meer op de spelerslijst van de Rouches. KV Mechelen startte met een volledig andere basiself in vergelijking met de match van vrijdag tegen Roda JC (2-2). Van de nieuwkomers stonden Vinicius Souza (centraal in de verdediging) en Samuel Oum Gouet (defensieve middenvelder) aan de aftrap. Beide aanwinsten zouden een goede beurt maken.

Onder een dreigend wolkendek begonnen de bezoekers het best aan de wedstrijd. Bij de eerste Mechelse aanval was het ook meteen raak. Linksback Wernersson brak door op zijn flank en leverde een prima voorzet af voor Hairemans, die van dichtbij mocht afwerken. Het antwoord van Standard liet niet lang op zich wachten: Klauss mocht vrij aanleggen binnen de box maar zijn schot vloog over de lat.

Standard probeerde wel maar kreeg weinig voor mekaar tegen een goed georganiseerd Mechelen. Iets voor het halfuur verdubbelde KV zelfs zijn voorsprong. Na een goeie opening van Oum Gouet trof Mrabti de paal, Walsh was er als de kippen bij om de rebound binnen te koppen. Ook nu volgde de reactie van Standard snel. Twee minuten na de 0-2 dribbelde Dragus zich vanop zijn linkerflank naar binnen. De Roemeen toonde zich doeltreffender dan Klauss en krulde de aansluitingstreffer enig mooi voorbij een kansloze Coucke (1-2).

Kort na de rust maakte Klauss zijn misser dan toch goed. Na een afgeblokte poging van Muleka knalde de Braziliaan de bal droog tegen de touwen, al was er wel een geurtje aan het doelpunt voor voorafgaand buitenspel. De scheidsrechter van dienst overrulede het vlagsignaal van zijn assistent en keurde het doelpunt goed. De Rouches zaten nu beter in de match en duwden door. Muleka probeerde Coucke te verassen met een listig lobje maar de doelman stond goed op te letten en zweefde de bal weg van onder de lat. Aan de overkant werd Bodart nog eens aan het werk gezet door Schoofs, zonder veel problemen. Ook op pogingen van Engvall en opnieuw Schoofs stond de Standard-goalie pal. De doelpogingen volgden elkaar nu in sneltempo op. Ook Muleka ging nog eens zijn kans vanop afstand, zijn schot verdween in de grijparmen van Coucke.

In de gietende regen ging Standard op zoek naar zijn derde doelpunt maar moesten ze rekenen op hun piepjonge ingevallen doelman Matthieu Epolo (16 jaar) om hen te behoeden voor een achterstand. Oog in oog met Engvall redde Epolo (ex-Anderlecht) de Luikse meubelen. Op de tegenaanval knalde Klauss naast, meteen het laatste noemenswaardige wapenfeit van de match. (ThSt)

STANDARD: Bodart (62’ Epolo) - Siquet (46’ Fai), Sissako (46’ Al-Dakhil), Laifis, Gavory - Bastien (78’ Dumont), Cimirot (72’ Shamir), Raskin, Dragus (62’ Ngoy) - Muleka (85’ Tapsoba), Klauss (78’ Mmaee).

KV MECHELEN: Coucke - Walsh, Vanlerberghe, Souza, Wernersson - Oum Gouet, Schoofs - Hairemans, Engvall (87’ Robberechts), Mrabti - De Camargo (48’ Asare).

DOELPUNTEN: 7’ Hairemans 0-1, 28’ Walsh 0-2, 30’ Dragus 1-2, 47’ Klauss 2-2

Typeploeg Antwerp speelt gelijk tegen Nordsjælland

Geen training op de zesde en laatste stagedag. Wel twee oefenduels tegen FC Nordsjælland, het nummer vijf in Denemarken vorig seizoen, waar Brian Priske met zijn ex-club Midtjylland tweede werd. In de eerste confrontatie hielden beide teams elkaar in evenwicht: 1-1.

Priske stuurde voor het eerste duel van de namiddag een elftal tussen de lijnen wat steeds meer op zijn typeploeg begint te lijken. In vergelijking met de eerste helft tegen het Griekse AEK Athene afgelopen dinsdag voerde de Antwerp-coach vier wissels door: Butez voor De Wolf, Boya voor Louis Verstraete en op de flanken kregen Benson en recordtransfer Balikwisha, die zijn debuut maakte, hun kans in de plaats van De Pauw en Ampomah. Het waren de flankspelers die zich in het openingskwartier ook een eerste keer lieten zien. Benson legde af voor Balikwisha, die zijn schot niet binnen het kader kreeg. Ook Frey ging twee keer zijn kans voor rust. Zijn tweede poging spatte, na een listig doorsteekballetje van Verstraete, uiteen op de dwarsligger. Nordsjælland, dat heel wat Ghanese talenten opleidt en met Michael Essien - Champions League-winnaar met Chelsea in 2012 - ook een voormalige Ghanese stervoetballer in de technische staf heeft rondlopen, kwam op slag van rust dicht bij de voorsprong. Butez strekte zich goed op een vrijschop.

Na de pauze werd er wel gescoord. Aanvaller Antman verschalkte Butez met een listig geplaatst schot. Benson deed hetzelfde met een knappe krulbal, tot grote tevredenheid van zijn ploegmaats en coach. De Antwerpse doelpuntenmaker ging na een uitstekende uitbraak nog een tweede keer zijn kans, maar trapte naast. Achterin redde Seck kort voor tijd de meubelen. Bij 1-1 bleef het dus. In de tweede ontmoeting kregen enkele wisselspelers in combinatie met de beloften die van de stage mochten proeven hun kans. (dige)

ANTWERP (match 1): Butez – Buta, Seck, De Laet, Quirynen – B. Verstraete, Boya, Gerkens – Benson, Frey, Balikwisha

ANTWERP (match 2): De Wolf - Krasniqi, Van Den Bosh, Muanza, Ben Hamed – De Sart, L. Verstraete, Soussi – De Pauw, Mbenza, Murataj

Beerschot wint kletsnatte oefenpot van Lommel

In het kletsnatte Hoboken heeft Beerschot zaterdagmiddag met 2-1 gewonnen van Lommel. Holzhauser en nieuwkomer De Smet scoorden de doelpunten voor de Mannekes.

eerschot startte in Hoboken in een 4-4-2 met Holzhauser in steun van de diepste man Suzuki. Achterin kreeg de beloftevolle Amine Belhadj opnieuw z’n kans bij afwezigheid van Radic en Frans. De 19-jarige verdediger hield zich goed staande. David Mukuna, die aan een verdienstelijke voorbereiding bezig is, startte als rechtsmidden.

Bij de eerste kans van de partij vloerde Lommel-doelman Jari De Busser de doorgebroken Holzhauser in de zestien: strafschop en geel voor De Busser. Holzhauser faalde niet vanop elf meter. Nadien kregen de natgeregende supporters een evenwichtige partij te zien, al bleven de beste kansen duidelijk voor Beerschot. Dom en Holzhauser besloten op De Busser. Halfweg stond het 1-0.

Na de pauze speelde Lommel met een quasi volledig nieuwe ploeg. Agyepong zette Vanhamel twee keer stevig op de proef. Aan de overkant knalde Mukuna een goede kans voorlangs. Halverwege de tweede helft knikte Thibault De Smet een hoekschop van Holzhauser voorbij de ingevallen doelman Lambrix: 2-0. Nadien wisselde Maes zeven spelers. Een paar minuten later kopte Kadiri de 2-1 tegen de touwen.

In de slotfase versierde de sterk ingevallen Sanyang nog een strafschop. Eleke trapte die zwak, Lambrix kon de strafschop zelfs klemmen. Beerschot won uiteindelijk verdiend met 2-1. Woensdag komt FC Utrecht op bezoek voor de Memorial Marc Steenackers, volgend weekend speelt Beerschot zijn laatste oefenmatch achter gesloten deuren op bezoek bij Fortuna Sittard. (kfr)

BEERSCHOT: Vanhamel; Dom (70’ Réda), Belhadj (70’ Van den Buijs), Van den Bergh, De Smet (70’ Konstantopoulos); Mukuna (70’ Sanyang), Coulibaly (70’ Okyere), Pietermaat, Krekovic; Holzhauser (70’ Bourabain), Suzuki (70’ Eleke).

LOMMEL. Eerste helft: De Busser; Aguilar, Lemoine, Wuytens, Roque; Boussouf, Verschueren, Troonbeeckx, Vandersmissen; Anello, Kabongo. Tweede helft: Lambrix; Belghali, Neven, Tolinsson, Kis; Saito, Thordarson, Troonbeeckx, Agyepong; Vandersmissen (77’ Anello), Kadiri.

DOELPUNTEN: 8’ Holzhauser (1-0, penalty), 68’ De Smet (2-0), 73’ Kadiri (2-1)

Zulte Waregem klopt Charleroi in aangename oefenpot

Ondanks een veelbelovende start van de thuisploeg, klom Charleroi al na vijf minuten op voorsprong. Een voorzet van Golizadeh werd slecht weggewerkt door de Essevee-defensie, waarna Van Cleemput de 0-1 op het bord kon zetten. Vijf minuten later was Zulte Waregem daar voor het eerst: na een goede een-twee tussen Ciranni en Govea kon die laatste voorzetten, maar de kopbal van Humphreys caprioleerde via de grond over de goal van nieuwbakken Charleroi-goalie Hervé Koffi. Ondanks de voorsprong had Charleroi veel moeite om de bal in de ploeg te houden. De Zebra’s probeerden van achteruit op te bouwen, maar namen daarvoor onnodig veel risico. Essevee kon er evenwel niet van profiteren.

Al stond het na een kwartier wel terug 1-1. Na een kort genomen hoekschop zette Dompé scherp voor en dit keer kopte Humphreys wel raak. Zulte Waregem ging na zijn gelijkmaker door op zijn elan en drukte Charleroi achteruit. Onder impuls van een bedrijvige Dompé en een sterke Sissako, die na longproblemen terug helemaal fit is, ging het op zoek naar de voorsprong. Bijna vond het die ook, maar een volley vanuit de tweede lijn van gelegenheidsaanvoerder Laurens De Bock stierf op de vuisten van Koffi.

Even later moest de Burkinese doelman opnieuw tussenkomen na een goede actie van Sissako. Charleroi kwam er aan de overkant niet meer uit, terwijl de defensie een wankele indruk gaf. Het zorgde voor wat frustraties bij de Carolo’s. Met enkele stevige overtredingen en akkefietjes tot gevolg. In de slotfase herstelde Charleroi zich wel. Het slaagde erin om de bal iets langer in de ploeg te houden, maar kansen creëren lukte niet. Zulte Waregem kon wel nog enkele keren gevaarlijk zijn, maar gescoord werd er voor rust niet meer. Govea kwam een teen te kort om oog in oog te komen met Koffi, terwijl Vigen na een goede dribbel niet kon besluiten.

Na rust ging de thuisploeg door op zijn elan. Het probeerde Charleroi hoog vast te zetten en wilde hen het voetballen beletten. Met succes, want tegen beter weten in probeerden de Carolo’s toch van achteruit op te bouwen. Een ziekenhuisbal van Morioka werd echter door de kort opzittende Hubert onderschept, waarna die Vossen de 2-1 aanbood. Koffi bracht in eerste instantie nog goed redding op de poging van de Limburger, maar in de rebound was Hubert wel trefzeker. Essevee verdiend op voorsprong.

Al was tien minuten later alles te herdoen, want na een goede voorzet van Van Cleemput zorgde Fall met een rake kopbal uit het niets voor de gelijkmaker. Essevee liet zich echter niet van de wijs brengen en ging meteen terug op zoek naar de voorsprong. Koffi had echter twee uitstekende reddingen in huis op schoten van Vossen en Govea. Vooral zijn laatste parade was er eentje van een hoge kwaliteit. Als ware hij een trapezeacrobaat zweefde hij het vluchtschot van de Mexicaan uit de bovenhoek. Even later leek de 3-2 een feit, maar de goal van de ingevallen Berahino werd afgekeurd voor buitenspel. Het bleek uiteindelijk slechts uitstel van executie voor Charleroi, want tien minuten voor tijd werd het uiteindelijk toch 3-2. De ingevallen youngster Dion De Neve kwam goed naar binnen en schilderde de bal perfect op het hoofd van Berahino, die deze keer wel mocht vieren. Bijna scoorde de Burundees ook nog een tweede keer, maar zijn plaatsbal belandde op de paal.

Zo bleef het uiteindelijk 3-2 voor Essevee en zo mogen de West-Vlamingen voor de tweede keer in deze voorbereiding vieren. Vooral de manier waarop zal vertrouwen geven. Voor Charleroi is er nog werk aan de winkel. (tjm)

ZULTE WAREGEM: Bostyn, Ciranni (57’ Pletinckx), Sörmo (77’ De Neve), Humphreys, De Bock, Hubert (87’ De Poorter), Vigen (57’ Berahino), Sissako (77’ De Smet), Govea (90’ Thiam), Dompé (57’ Srarfi), Vossen (87’ Sylla)

CHARLEROI: Koffi, Van Cleemput, Knezevic, Wasinksi (46’ Andreou), Dessoleil, Kayembe (64’ Tchatchoua), Ilaimaharitra, Benchaib (73’ Bedia), Morioka (59’ Gillet), Golizadeh (46’ Zaroury), Fall

DOELPUNTEN: 4’ Van Cleemput 0-1, 14’ Humphreys (Dompé) 1-1, 52’ Hubert 2-1, 61’ Fall (Van Cleemput) 2-2, 82’ Berahino (De Neve) 3-2

OHL, met nieuwkomers op het veld, wint oefenwedstrijd tegen Valenciennes

OHL heeft zaterdag een vriendschappelijke wedstrijd tegen de Franse tweedeklasser Valenciennes met 1-0 gewonnen. Nieuwkomers Cenk Ozcakar en Scotty Sadzoute speelden elk een halfuurtje. Het was de jonge invaller Daan Vekemans (21) die de Leuvenaars in het slot de zege bezorgde.

Nieuwkomer Ozcakar stond meteen aan de aftrap en liet een sobere, degelijke indruk. Hij hield het wel maar een halfuurtje vol. Het was wachten tot iets voorbij het halfuur op de eerste kleine kans. Maertens kwam in een interessante positie, maar prikte over. Nog geen twee minuten later kreeg Maertens een betere mogelijkheid, maar hij besloot op de doelman. Even later kopte hij ook nog eens over. Vlak voor de pauze was het alwéér Maertens, maar hij duwde naast.

De eerste helft werd gekenmerkt door opvallend veel intensiteit voor een vriendschappelijke wedstrijd, maar de kansen waren schaars. Zonder Mercier ontbrak het OHL aan creativiteit en dreiging. De negentienjarige Keita liet wel opnieuw een goeie indruk. Ook opvallend: Henry was aanvoerder. Misschien hoopt Marc Brys de Franse spits te houden door hem extra verantwoordelijkheid te geven.

De eerste kans van de tweede helft was opnieuw voor de Leuvenaars. De ingevallen Vekemans kopte op de Franse keeper. Een halfuurtje voor tijd kwam met Sadzoute de tweede OHL-nieuwkomer invallen. De linksachter is op basis daarvan nog moeilijk te beoordelen, want de partij viel wat stil en er waren nog nauwelijks kansen te noteren. Helemaal in het slot viel er wél nog een doelpunt. Op aangeven van Aguemon kopte Vekemans de 1-0 tegen de touwen. (mla)

Nog werk aan de winkel voor KV Oostende

KV Oostende heeft nog werk aan de winkel. De revelatie van vorig seizoen verloor zaterdagmiddag in Amiens met 2-1. Gueye scoorde nog op de valreep. De kustploeg stelde met Amade en Bouali twee testers op.

De Fransen boden een livestream van deze oefenmatch aan. De meest recente Oostendse nieuwkomer Zech Medley was niet van de partij in het mooie stadion van Amiens, een Franse tweedeklasser. Oostende kwam op een binnen gekopte corner al vroeg op achterstand. Kvasina had de gelijkmaker aan de voet maar zijn schot ging naast. Ook na de rust bleef de thuisploeg de betere van de twee. Er werden een paar mooie aanvallen in mekaar gebokst en na zo’n knappe aanval verdubbelde Arnaud Lusamba de voorsprong van Amiens. Lusamba is een Belgische oud-bekende. Cercle Brugge huurde hem drie seizoenen geleden van het Franse Nice maar Lusamba, nochtans een revelatie dat seizoen, werd er op staande voet ontslagen toen hij op doping (cannabis) werd betrapt. In de tweede helft bleven enkel tester Amade, draaischijf D’Arpino en Kvasina op het veld staan bij KVO. Met Bouali bracht men een nieuwe tester in. Oostende kwam dicht bij de aansluitingstreffer langs Rocha maar scoren zat er lang niet in. Uiteindelijk kon woelwater Makhtar Gueye zijn ploeg in de toegevoegde tijd alsnog aan de eerredder helpen.

Een magere troost voorlopig want net als vorig jaar blijft KV Oostende dus nog één groot vraagteken op twee weken van de start van de nieuwe competitie. De kustploeg ontvangt binnen exact twee weken Sporting Charleroi. Vorig seizoen zorgde de nieuwe Duitse coach Alexander Blessing met een allegaartje nog voor de abolsute verrassing. Blessing miste op een haartje na de eerste vier en werd zelfs coach van het jaar. Het verrassingseffect is nu echter weg en omdat de Amerikaanse eigenaars KVO als een verdienmodel zien, kende de succesploeg een leegloop. De fans morren en vrezen dat de huidige kern niet eens potten zou breken in 1B. Als ook sterkhouder Theate nog zou verkocht worden is die vrees zeker niet ongegrond. Benieuwd wat de database van de Amerikanen nog in petto heeft voor hun Belgische speeltje. (Koen Verdruye)

KV OOSTENDE Eerste helft: Hubert, Osifo, Jakel, Amade, Capon, Ndicka, D’Arpino, Batzner, Boonen, Kvasina, Berte

KV OOSTENDE tweede helft: Schelfhout, Theate, Tanghe, Amade, D’Haese, D’Arpino, Bouali, Rocha, Kvasina, Patoulidis en Gueye

DOELPUNTEN: 3’ Gene 1-0, 50’ Lusamba 2-0, 90’ Gueye 2-1

Cercle Brugge verliest van moederclub AS Monaco

Na een stage en vermoeiende reis verloor Cercle Brugge zaterdagmorgen met 3-1 tegen moederclub AS Monaco. Een tweede elftal hoopt straks beter te doen in een extra oefenmatch. Qua reizen en vlieguren staat Cercle Brugge sowieso met stip genoteerd in deze voorbereiding. Cercle zocht het enkel in Ruddervoorde, de geboorteplaats van T2 Thomas Buffel, dichtbij huis, maar nadien trok het naar Duinkerke om begin vorige week via Berlijn in het Poolse Poznan te belanden. Na een vierdaagse stage vloog men vervolgens via Munchen naar Nice.

Best vermoeiend allemaal en dan moest de 29-koppige groep zaterdagmorgen al vroeg uit de veren om op half 10 moederclub AS Monaco partij te geven. Tussen de rotsen van La Turbie stelde Yves Vanderhaeghe een ploeg op die straks ook wel eens in de competitie zou kunnen starten. Jongens zoals Decostere, Lopes en Kanouté zijn nog niet fit. De Litouwer Utkus wordt door Monaco ter beschikking gesteld en liet tot dusver een goede indruk. Zolang Lopes niet fit is mag hij allicht het middenveld vormen samen met Vanhoutte en Van Der Bruggen. Cercle kon zich vorig seizoen na de komst van het duo Vanderhaeghe-Buffel op de valreep redden. Dat gebeurde in een 5-3-2 opstelling met achterin de reuzen Bates, Marcelin en Pavlovic. De twee laatstgenoemden keerden terug naar Monaco en de optie van Bates bij Hamburg werd niet gelicht.

Yves Vanderhaeghe moet dus een nieuwe defensie bouwen en lijkt dat te doen rond de Noorse nieuwkomer Jesper Daland en Senna Miangue, vorig seizoen nog bij Eupen. In het middenveld verandert er weinig en is er ook keuze zat met naast Lopes en Kanouté ook nog Hoggas. Deuro werd uitgeleend. Voorin moet Denkey, vorige winter voor ruim 2 miljoen euro weggehaald bij het Franse Nimes, topscorer Ugbo doen vergeten. Een troef van dit Cercle kunnen de wingbacks worden. Een moderne term in het huidige voetbal maar met de Braziliaan Vitinho en de Bulgaar Velkovksi heeft groen-zwart twee jongens die perfect aan dat profiel kunnen voldoen. Op aangeven van Hotic bracht Velkovski Cercle in La Turbie ook op voorsprong met een strak schot. Diop stelde kort erna echter alweer gelijk. Nog voor de rust kopte Matsima op een corner de thuisploeg op voorsprong. Denkey kopte nog op de lat.

Vroeg in de tweede helft stopte Bruzzese een penalty maar Pelligri klopte hem in het laatste luik van de partij overhoeks. Straks komt nog een tweede ploeg van Cercle in actie in het Prinsdom. (koen Verdruye)

CERCLE BRUGGE: Didillon (46’ Bruzzese), Vitinho, Daland, Miangue, Velkovski (61’ Decostere Vanhoutte, Utkus, Van Der Bruggen, Hotic, Deman (52’ Ackx) (61’ Waldo), Denkey (61’ Sampers)

DOELPUNTEN: 6’ Velkovski (Hotic) 0-1, 17’ Diop 1-1, 37’Matsima 2-1, 71’Pelligri 3-1

RFC Seraing speelt gelijk tegen Luxemburgse FC Niederkorn

Neo-eersteklasser RFC Seraing kwam zaterdag in een oefenwedstrijd tegen het Luxemburgse FC Progrès Niederkorn niet verder dan een 1-1 gelijkspel. De Metallo’s kwamen na zeventien minuten op voorsprong via Marius, zijn vierde doelpunt al in deze voorbereiding. Vier minuten later hesen de Luxemburgers zich met een vrije trap op gelijke hoogte, waarna er niet meer werd gescoord.

STVV toonde zich de betere van Westerlo, terwijl Antwerp de tweede oefenwedstrijd van de dag tegen het Deense FC Nordsjaelland met een nederlaag afsloot. De Limburgers wonnen dankzij twee doelpunten van Mory Konaté.

Eupen was in een oefenpot tegen 1B-club RWDM net te sterk. Dankzij een doelpunt van Ngoy in de 55ste minuut eindigde de wedstrijd op 0-1.

Wil jij toegang tot alle artikels van Het Nieuwsblad? Duik in onze plusartikels en lees er elke maand 3 naar keuze gratis.