De Nederlandse boeren moeten heel snel veranderen - Joop - BNNVARA

2022-07-02 05:21:16 By : Ms. sales manager

De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor slavernijverleden

Directeur True Price en Impact Institute, Minister van de Nieuwe Economie

Ons kabinet heeft duidelijk gemaakt dat de grootschalige veeteeltindustrie niet meer houdbaar is; de maatschappelijke kosten zijn té hoog. Maar er is onvoldoende perspectief voor een écht mens-, dier-, natuurvriendelijk ondernemend alternatief. 

De vraag die zo snel mogelijk beantwoord moet worden is: wat is de business case voor een natuurvriendelijk boerenbedrijf in Nederland? Welke gewassen kunnen werken, hoe ziet die markt er uit, wat zijn de kosten en opbrengsten van productie, welke machines zijn er nodig, welke financieringsmogelijkheden zijn er, welke risico's en kansen zijn er?

In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, zijn consumenten zich gelukkig steeds bewuster van de noodzaak van een plantaardig dieet. In Europa vermindert 40% van de consumenten actief hun consumptie van dierlijke producten, ofwel identificeren ze zich als flexitariër, pescetarisch, vegetarisch of veganistisch. 

In opkomende markten neemt de vraag naar dierlijk eiwit overigens toe. Sterker nog, onze overheid draagt hier met miljoenen euro's aan bij, via diverse vlees en zuivelindustrie ontwikkelingsprogramma's; bijvoorbeeld in Ethiopië. Misschien is het tijd voor beleidscoherentie, nu we wél onze eigen sector hervormen?

In een recent rapport van Proveg International zijn verschillende innovatieve alternatieven voor veeteelt in kaart gebracht, die kansen kunnen bieden voor boeren: • het telen van alternatieve eiwithoudende gewassen, als soja of bonen;   • het produceren van plantaardige melk met behulp van ter plaatse geteelde gewassen;   • van fermentatie afgeleid eiwit;   • kweekvlees; • verticale landbouw; • aquacultuur van algen;   • regeneratieve landbouw; • CO2-credits voor alternatief landgebruik.

Helaas zijn deze opties zijn niet zomaar interessant voor elke boer. In het rapport wordt realistisch stilgestaan bij allerlei bezwaren. Zo blijkt er een soort monopolie te zijn op de machines die bonen pellen en ben je als boer tonnen kwijt voor de aanschaf van de juiste landbouwmachine. Of is het lastig om lange termijn contracten te krijgen, om de investeringscase rond te maken. 

Hoe kunnen overheden, banken, supermarkten, handelaren, consumenten partneren in deze transitie? De transitie wordt zoveel makkelijker als we echte prijzen rekenen. Niet alleen consumenten kunnen dan zien welk product het meest duurzaam is. Ook investeringen in duurzamere landbouw kunnen dan uit.

Het is de hoogste tijd voor een gedetailleerd, gedragen plan voor een toekomstbestendige landbouweconomie zónder maatschappelijke kosten, mét baten voor iedereen.

Wie pakt de handschoen of klomp op?

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

Ik begrijp eerlijk gezegd de polariteit niet erg, zijn er boeren die zeggen, met die grutto's in mijn land heb ik niets te maken, ik maai gewoon hun nekken af, niks mee te maken, ik wil snel mijn veldje af hebben (zoals Louise Freso in nrc veronderstelt, dat boeren verschil tussen grutto en ortolaan niet zouden kennen, oh, oh, oh Louise weer/\....), want is niet zo, ze maaien netjes om de nesten heen die door vrijwilligers zijn gemarkeerd. net zomin kan ik me voorstellen dat er stedelingen zijn die denken, ja, dan moeten die kinderen maar iets anders gaan doen, want waarom zou je verknocht blijven aan het grondje en de veestapel van je vooroudrs? Is de empathie echt zo ondergronds gegaan? Ondanks Boer zoekt Vrouw?? Toch lees ik bijna niets anders als wel die polariteit, hier, en in mijn krant nrc. Het is toch te gek voor woorden, is dat nou nodig??

Ik begrijp het ook niet. Waarom zijn er nog geen crowdfunds voor 1000 vrachtauto's en enorme SUV's voor Groningers met verwoeste huizen of voor slachtoffers van de toeslagenaffaire om Nederland plat te leggen waar de politie geen raad mee weet?

( met Rosanne Hertzberger (zoals dit weekend in nrc weer) als grote uitzondering dan, waarmee ik altijd op een lijn zit trouwens)

Zodra iemand een stukje schrijft met de kop {De Nederlandse boeren moeten heel snel veranderen} laat deze zijn gebrek aan kennis en inzicht meteen zien. Ook bij het vervangen van dierlijke eiwitten door plantaardige eiwitten zet ik mijn vraagtekens. Buiten het feit om dat ik veel meer plantaardige prodcucten moet eten om op dezelfde hoeveelheid eiwitten moet komen als dat ik met dierlijke producten moet, zijn de plantaardige eiwitten ook lang niet zo functioneel voor ons lichaam. Maar goed, dit is ook weer een wetenschappelijk gegeven waar vooral veganisten geen boodschap aan hebben, behalve dan diegene die intensief sporten die geven veganisme na een paar jaar roofbouw op het lichaam dan ook op. Maar waar het om gaat is dat boeren, vooral in Nederland continue veranderen en inoveren en daar enorm veel geld voor investeren. Dat is dan ook de reden waarom ze zo boos zijn. De overheid en anderen die lijken geen herseninhoud te hebben willen dat maar niet begrijpen of horen waardoor ze net doen alsof de (Nederlandse) boeren dom zijn en eerlijk gezegd is dat gewoon... euuhhh heel erg dom.

Ik raad iedereen hier het stuk Singapore gaat met kweekkip voor Zekerheid, te lezen in de nrc van vandaag. Singapore is een stadstaatje zo groot als Utrecht, met heel weinig landbouw dat 90% van zijn voedsel invoert (maar wel naar 30% zelfvoorziening toewil, vanwege problemen met die invoer). Het kweekvlees bedrijf Eat Just (mooie naam hoor) gaat volgend jr al 10 duizenden kilo's kweekvlees produceren, en levert nu al aan restaurants die snacks en broodjes kweek verkopen (voor minder dan 20 euro per portie). Voor snacks en nuggets lijkt mij dat nepvlees ook geen probleem, met ketchup en mosterd proef je toch nauwelijks verschil met echte plofkip). Ze kiezen dus niet voor bioindustrie via invoer veevoer, maar voor de kanalen zoals hierboven beschreven van Proveg rapport, waarom? Die zekerheid? Want ook dat veevoer kan stokken, zie Ukraine. Het NLse bedrijf Mosa Meat (minder mooie naam) van Mark Post wordt er ook in genoemd, die kijkt met jaloezie naar wat daar al bestaat, mogelijk is en juridisch toegestaan wordt.

Mooie plannen. Het zou nog mooier zijn geweest als de regering de verkiezing had gewonnen met een vurig pleidooi om de intensieve veehouderij terug te dringen zodat een aantal grote natuurgebieden verder kunnen herstellen. In plaats daarvan echter, moeten we ons er maar bij neerleggen dat we met handen en voeten zijn gebonden aan een Europese richtlijn uit de jaren negentig, waar geen normaal mens ooit van had gehoord, maar dat wel 162 gebieden aanwijst waar ongerepte natuur moet plaatsvinden temidden van één van de dichtstbevolkte landen ter wereld. Dat iedereen die daar vraagtekens bij zet, wordt weggezet als extreemrechtse boerenpummel, werkt ook niet sfeerverhogend.

Veel erger dan de dichte bevolking is de dichte beboering, bijna 70% van Nederland! Nederland is vol met agrarische industrie, die te lang door rechtse regeringen de hand boven het gesubsidieerde hoofd gehouden is. Er is een compromis voorgesteld, 50% van de industriele veehouderij mag blijven, maar de boeren weigeren open te staan voor elk compromis. En als de egoistische boeren hun zin niet krijgen, dan blokkeren ze de snelweg met hun trekkers. Aangezien ze die trekkers niet voor werk gebruiken kunnen deze in beslag genomen worden, en als ontwikkelingshulp naar boeren in (bijvoorbeeld) Afrika gestuurd worden.

Onder aanvoering van Imke de Boer, Hoogleraar Dieren en Duurzame Voedselsystemen in Wageningen, heeft een team van veertien betrokken partijen een plan opgesteld, genaamd Voedselvisie 2050, voor de transitie naar een duurzaam voedselsysteem. De Correspondent sprak vorig jaar met haar. https://decorrespondent.nl/12159/de-toekomst-van-ons-voedsel-eten-wat-de-pot-schaft/857121371568-762047de https://www.wur.nl/nl/show-longread/terug-naar-de-roots-van-het-nederlandse-voedselsysteem-van-meer-naar-beter.htm

@ José Aardig artikel over voedselvisie 2050 maar ik vrees dat de belangstelling voor een andere manier van produceren en consumeren niet erg groot is. En deel van de consumenten zal hier wel in meegaan. Maar de producenten en toeleveringsbedrijven gaan deze omslag nooit maken.

Een jongere generatie aan de WUR zo te zien dat is hoopvol. Van dat het zo niet verder kan is niet iedereen overtuigd. Ik verwacht dat de hoofdmoot van het beleid gaat bestaan uit doormodderen op provinciaal niveau (de kaasschaaf methode mbt de groene ruimte) en vertrouwen op technologische "innovaties". Grote spelers zoals Unilever of FrieslandCampina kunnen zich experimenten veroorloven maar een voortrekkersrol kan ik me slecht voorstellen. Ook particuliren zijn niet vreselijk soepel als het gaat om consumptiegedrag, zelfs niet als het gaat om de eigen gezondheid. Er zijn in Nederland ook wat (oa adellijke vrouwelijke) particuliere grootgrondbezitters. Ik ben best benieuwd naar hun rol. https://kadastralekaart.com/nieuws/de-grootste-particuliere-grondbezitters-van-nederland

Ik ben het op zich wel met jullie eens. De hele samenleving zal moeten veranderen en bijdragen en dat zal niet zonder slag of stoot gaan. Naarmate de noodzaak van duurzaamheid toeneemt, denk ik dat de strijd met delen van de industrie alleen maar grimmiger zal worden. Positief is wel dat het gros van de jonge boeren wil overschakelen op duurzame landbouw omdat zij wel begrijpen dat alleen dan hun bedrijf toekomst heeft. Het verleggen van subsidiestromen naar deze initiatieven zou alvast een mooie stap zijn. https://www.najk.nl/2019/12/11/driekwart-van-de-jonge-agrariers-is-actief-bezig-met-een-duurzamer-boerenbedrijf/

Die jongere generatie, Danielle, heeft een groot nadeel, anders dan vroeger waar er nog vrije wetenschapsuitoefening was, wordt die tgenwoordig bepaald door fondsen en gelden vanuit Friesland Campina enzo (die schaamteloos prijken met de kievit en de kruidenrijke weides op hun melkpakken). Je kunt als jongere bijna niet anders meer, ja je kunt gaan protesteren met een plakkaat, op straat,maar niet echt meer met duurzame alternatieven aankomen en uitwerken met je promotie of studie, daar is geen geld voor, en daar gaat het om....dat is zo gewild door onze regering....ik ben dus wat pessimistischer.

De foto bij dit artikel toont een manier van bemesten aan die verboden is in Nederland. Schiphol tank 900 miljoen liter kerosine ( bron Schipholwatch ) weg per maand. Landing en take-off emissies van vliegtuigen worden alleen tot 1000m vlieghoogte meegenomen in de berekeningen Onze benzine auto's slurpen in 1 maand 444 miljoen liter op. (bron CBS) Chemelot heeft vergunning om op jaarbasis 14.000 kg microplastics / nanoplastics te lozen in de Maas. De Westerschelde is ernstig verontreinigd met Pfas door het bedrijf M3 uit België, maar de Hedwig polder laten we ''gewoon'' onderlopen met dit water.... Tata steel in IJmuiden stoot dagelijks kankerverwekkende stoffen en zware metalen uit over een gehele woonwijk Maar, U begrijpt het al: de Boeren hebben het gedaan hoor.

Wat is de bedoeling? TNO verbeteren? Wanneer stikstofverbindingen vanuit de lucht neerslaan spreken we van depositie. Nederland emitteert meer stikstof dan er in ons land neerslaat, waarmee Nederland een netto exporteur van stikstof is. De belangrijkste bijdragen aan de totale depositie in Nederland komen van de Nederlandse landbouw (ca. 45%), buitenlandse bronnen (ca. 35%) en Nederlands wegverkeer (ca. 6%). Stikstofproblematiek_-_emissies_en_depositie_van_stikstof_in_Nederland_-_TNO.pdf

Rups Ik word doodziek van dat slachtofferlijk frame 'dat de boeren het gedaan hebben'. Schiphol, Tatasteel, 'de veeteelt', hoe je het ook draait, keert of wendt, dat zijn 'slechts' problemen die wij moeten oplossen, liefst in onderlingen samenhang. Wie de problemen zo wil karikaturiseren dat we van de boeren, van Schiphol of van Tatasteel afzouden willen, die begrijpt er m.i. niets van.

@Arjan Zoals gewoonlijk staat de industrie er niet bij en als je de 450.000 vluchten boven 900 m niet meetelt, en de 35% door de import alleen benoemt, kun je natuurlijk alles bij de agrarische sector neerleggen. @Zandb Als er 1 groep de slachtoffer rol naar zich toetrekt, zijn het wel de aanhangers van een falend beleid, die het mogelijk heeft gemaakt. Te samen met de banken en de subsidies door een falende regering en de verdeel en heers tactiek van diezelfde regering, die met een eenzijdige blik regeert. Gezien alle schandalen en affaires die hebben aangetoond dat onze regering onbetrouwbaar is, de instituten en instanties alleen het narratief van de regering bieden, snap ik niet dat er nog mensen zijn die Rutte elke keer weer geloven. Daar is geen reden voor, en dat krijgt de burger eindelijk door.

@Gimli1955 Industrie (9%), niet-wegverkeer (6%) Staat even verderop in de pdf van TNO, dat in de tweede kamer de belangrijkste basis is van de discussies. Overigens, ... ik weet het, ongevraagd advies is zelden welkom ... de tweede kamer mist weliswaar volksvertegenwoordigers die met meer fundamentele kritiek komen, maar vergissingen zoals jij die claimt getuigen slechts van ongerichte woede. Han van der Horst lichtte recent een tipje van de sluier op over de financiële dwangsituatie waarin (vele) boeren zich bevinden, wat de woede beter verklaart. Maar dat was me te algemeen van aard; in andere beroepsgroepen is men nog veel slechter af. Hier wat lectures van Micheal Hudson in eenvoudig Engels over het financieel kapitalisme zoals in de VS en waar we in toenemende mate ook in Europa mee te maken hebben: Global Financial Empire 1 https://www.youtube.com/watch?v=4THv2qQjLhc Of, als dit te traag voor je is, historische context in Global Financial Empire 2 https://www.youtube.com/watch?v=QAmZXtJfkQU

@Arjan Fernhout, Die 45% is nog maar zeer de vraag, immers, bedijfen die geen of een onvolledige vergunning hebben tellen niet of nauwelijks mee in de berekening. De berekeningen kloppen wel alleen ontbreken er gegevens. Bevendien word er ook weer stilstof opgenomen via gewassen. Verder geloof ik best dat er dingen moeten veranderen alleen gebruik dan wel de juiste input.

“Wie pakt de handschoen of klomp op?” In ieder geval niet de huidige regerende politici. We weten dat alle politici af en toe of meer regelmatig liegen. Echter na bestudering van het stikstofdebat moet ik constateren dat die kale meneer van D66 wel echt het record liegen op 1 dag heeft gehaald. Het is gewoon treurig dat politici niet gewoon open kunnen zijn over waarom ze wat willen bereiken. Het is een soort raadspelletje geworden waarom politici bepaalde besluiten (willen) nemen. Vertrouwen in politiek was al laag geworden en daarom laatste verkiezingen voor het eerst in mijn leven niet meer gestemd. Als het zo blijft stem ik nooit meer, ondanks mijn bovengemiddelde belangsteling voor politiek. Ze zijn afgedaald naar het niveau keukenverkopers en occasie handelaren……

TwoTone Het zou prettig zijn wanneer u uw beweringen met feiten zou onderbouwen. Nu zet u mij voor het blok; u maakt er een raadspelletje waarom u zegt wat u zegt.

@ Zanbergen: het staat er letterlijk in waarom ik het zeg: “mijn vertrouwen is de politiek was al laag.” Alleen u bent waarschijnlijk al zo geformatteerd dat u niet meer begrijpt dat er ook nog mensen zijn die letterlijk zeggen wat ze bedoelen. Dus zonder verdraaiingen, dubbele bodems en het bijvoorbeeld anders suggereren dan ze bedoelen. Even wennen zeg maar…..

TwoTone Misschien zo dan? Mensen die liegen - al is het "af en toe of meer regelmatig" - kunnen we dus niet vertrouwen. We kunnen dus niemand vertrouwen.

“Het is de hoogste tijd voor een gedetailleerd, gedragen plan voor een toekomstbestendige landbouweconomie zónder maatschappelijke kosten, mét baten voor iedereen. Wie pakt de handschoen of klomp op?” Het zullen in ieder geval niet de veevoerbedrijven zijn, die kunnen dan geen dikke winsten meer maken. En het toeval wil dat die bedrijven de grote krachten zijn achter het boerenprotest.

De schrijver van het artikel vraagt om een plan. Nodigt iedereen uit om daaraan mee te werken, vraagt om ideeën. Het leeuwendeel van de reacties laat zien dat men geen ideeën heeft, niet veranderen wil, dat stedelingen niet mogen meepraten, dat het niet anders moet en dat het niet anders kan. Ik hoop dat de schrijver van het artikel mee kijkt naar zijn oogst. Lijkt mij duidelijk dat deze aanpak niets oplevert. De weerstand tegen verandering is bij de boeren en hun sympathisanten zo groot dat ze geen enkele rol meer kunnen spelen bij het zoeken naar oplossingen. Het verhaal is wel bekend. De data kloppen niet, de regering is neoliberaal, het is de schuld van Mansholt, van de EU , van het corrupte Oekraïne, van de industrie, van Schiphol, van de elite en van de mensen die in het buitenland gaan, maar het ligt zeker niet aan de boeren. Hoewel die verantwoordelijk zijn voor 60 % van de stikstof, 2% toegevoegde van het BNP en daarvoor 70% van het Nederlands grondgebied nodig hebben. Alle aanleiding om er eens kritisch naar te kijken. Nederland is vol, het zit veel te vol met boeren en hun medestanders die het niet anders willen. Hoog tijd dat verstandige mensen een goed toekomst bestendig plan gaan maken zonder boeren. Want de uitnodiging om mee te denken gaat volgens mij niets zinvols opleveren.

@Daan, heb je een idee hoeveel ha grond er nodig is om jouw eten voor een jaar te produceren? Doe dat dan x18 miljoen. En dan zal je zien dat 70% eigenlijk te weinig is. (zelfs als jij vegetariër bent) Iedereen mag meepraten en meedenken over de oplossingen. Maar het is wel belangrijk om de onzin uit de discussie te halen. En prima als je zegt dat 70% te veel is en meer natuur wilt hebben voor die 18 miljoen inwoners, maar benoem dat dan, en dat je dus meer voedsel moet gaan importeren. En daarnaast dus ook de economische activiteiten moet binnenhalen om dat weer te compenseren.

Daan, het plan mis ook bij jou. Je beschrijft de werkelijkheid, zoals ik die ook vaak omschrijf. Dan zit ik fout of ik heb het niet gesnapt, ben ik te negatief of iets anders. Ik ben nu bezig met het lezen van boeken van Bob de Wit. Die heeft ideeen en plannen voor de transitie richting een meer coöperatieve samenleving in regio's, die verbonden kunnen worden door samenwerkingsverbanden tussen regio's en met behulp van de digitale hulp van bijvoorbeeld blockchain. Minder globalisme en meer regionale onafhankelijkheid. Eigenlijk het tegenovergestelde van de Great Reset van de WEF, waar Rutte tot voor kort helemaal niets mee te maken had, de 1984ste leugen richting een globalistische samenleving met een totalitair regime. Incluis het ministry of truth, dat uiteraard geleid wordt door onze premier. Ben benieuwd naar jouw invulling van een toekomst visie en de oplossingen voor de fundamentele problemen.

@ A little bit of sunshine Jij schrijft: maar benoem dat dan, en dat je dus meer voedsel moet gaan importeren. Aangezien 70 % van de agrarische productie wordt geëxporteerd is dit onzin. Er hoeft dus ook niets meer geïmporteerd te worden. Ik ga er maar vanuit dat jij dat best weet. Kortom je brengt welbewust een leugen in. Dat is nou de reden waarom ik vaststel dat je een deel van de samenleving niet moet alten meepraten. Jij wil gewoon iedere oplossing blokkeren en alles bij het oude laten. Daar klossen we het probleem niet mee op. @ Gimli1955 Jij schrijft: Ben benieuwd naar jouw invulling van een toekomst visie en de oplossingen voor de fundamentele problemen. Ik geloof die vraag helemaal niet meer. Een tijd geleden had ik met genoegen gereageerd op je vraag en was ik benieuwd geweest naar jouw opvattingen. Ik heb inmiddels zo veel rommel van je gezien, ik noem 1 woord Vlieland, dat ik dat soort discussies met jou niet meer voer. Mensen moeten enige geloofwaardigheid hebben. Die is in jouw teksten hier geheel afwezig.

Kijk even naar de 'verborgen' agenda van True Price etc: We moeten allemaal van het echte vlees af, en dus veeboeren weg. Ah, we hebben stikstof. Dezelfde agenda als al die moderne mensen bij GL en PvdD.

Halas Maar geldt dan dat verwijt - u hebt een agenda - alleen "al die moderne mensen"?

Aanvullend op hrt eerste. Kaag en Rutte. Drinkt u S morgens bij uw ontbijt een heerlijk glas melk of karnemelk? Met een boterhammetje overheerlijke graskaas? En s avonds, als u moe thuiskomt van debatteren. Maakt dan geen biefstukje klaar..om op krachten te komen? Of oma's draadjesvlees met die heerlijke jus om je boterham nog even in te dopen? Ons land die ook de winden en stormen van andere landen over ons heen krijgen..er staan geen meters hoge muren om ons land. Ik weet zeker dat het niets uitmaakt als de koeien weg zijn. Het wordt alleen maar erger. Mensen zullen arm worden en eten schaars.. En de lucht word ook niet schoner. De winden waaien waarheen ze willen. Dus alles word vermengd. En t leverd dus niets op. Laat onze koeien blijven. En vertrek niet meer in raket naar heelal. Dat is pas veel uitstoot. En het heelal het heelal laten. Die hebben we gekregen om de aarde warm en in balans te houden. Stop met uitvinden en uitproberen of leven mogelijk is op planeten. Kost veel zwarte raket rook. En bereik niemand iets mee. Laten we gewoon doen en niet zo bizar over de uitstoot van koeien.. .begin eerst bij de 'dingen' wegdoen oude autos ..raketstop etc en dan maar kijken of de beesten dan alsnog echt weg moeten.. We leven andersom. De uitstoot materiele dingen blijven...maar het eten(koeien etc) moet liefs vandaag nog weg..het land uit. Denk eens na ...echt. we graven -als t ware- nu onze eigen grafkuil. En vlees uit Boedapest eten. Nee dank u..niet vertrouwd

Ik vind het zo erg allemaal. Die prachtige heerlijke boerenbedrijven. Met hun glanzende koeien in hun stallen en weides. Al vanaf dat de wereld bestaat hebben we koeien en schapen gekregen . Dat was voor onze leeftocht. Dat is van Boven ons gegeven. Zelfs de koning wordt van het land gediend. Wat zullen we steaks due heerlijke koele melk missen de boter slagroom kaas en yoghurt. Het lekkere karbonaatje of de versterkende biefstuk.. De bouwstoffen van kalk in de melk voor opgroeiende kinderen. En Nederland word voller en voller. Zoveel mensen uit allerlei landen die hier zich settelen. Om gevaar of oorlog.. Maar wat zie ik dan gebeuren? De leeftocht...dat zijn de koeien en schapen...die worden weggedaan...en massa menigte aan mensen groeit stevig door..dan veel mensen en bijna geen eten en zuivel meer. Weg voor Dat wordt dan een dure tijd en komende hongersnood. Want 1 plus 1 is 2... Ik vind dit zo erg. Want eenmaal weg..komt het nooit meer terug. Die prachtige koeien ..de weides vol..gras koeien en een molentje..puur hollands tafereel. Zouden de koetjes de schuld krijgen? Wat te denken van de zwarte rook oude auto's.. En vliegtuigen die wolken kerosine verbranden als ze de lucht in gaan..door de kracht om op te stijgen..nederland. Help onze lieve boeren. We zijn nu bezig met nederland de strop om te doen.. elke keer een beetje verder aangetrokken. Want weg mooie koeien? Ik huil erom. Want het is zo vreemd allemaal. Soja vlees is nep en zo vies.

Soja nepvlees wordt door de industrie geproduceerd, het komt als bonen van de plant, waarna het gemalen moet worden, het vocht eruit geperst en met smaakmiddelen, geurstoffen, kleurstoffen en smaakversterkers tot een kopie gefabriceerd als bijvoorbeeld een burger. De boon kun je als mens niet eens verteren, en wordt uit verre oorden geoogst en met grote schepen naar bijvoorbeeld Nederland getransporteerd om verwerkt te worden. Blokken tofu of tahoe zoals mijn familie het noemt, moet ook verwerkt worden tot het eetbaar is. en ja gefermenteerde soja is genaamd ketjap of soja saus. Drinkbaar is het niet, wel geschikt als smaakstof door het eten.

gaat deze brief ook naar het kabinet? de hele week heb ik last van buik-woede en weet niet waarom? meestal leef ik erg mee met persoonlijke verhalen van mensen overal ter wereld. deze keer niet. Boos, --- frustratie,---- misselijk, ----walging --- gingen allemaal door me heen en ik kon de vinger niet op de zere plek leggen totdat ik Mediastorm gisteren zag en hoorde dat hoogstwaarscheijnlijk de grote industrieën en grootgeldverdieners er achter zaten om te organiseren en beïnvloeden wat mijn reactie zou zijn 'positief t.o.v. de boeren'. nou dat is dus ‘mislukt’!!! ik heb recht op mijn eigen mening vormen op basis van feiten en niet door beïnvloeding d.m.v. propaganda !! ik verwacht dus van JOOP ook meer artikelen die dit duidelijk maken en/of info over waar ik feiten op kan halen. gisteren interessante aflevering van Mediastorm / Human over de ‘invloed door bedrijven en organisaties’ afgelopen week, op alles wat met / voor / door boerenprotest te maken had, zeer de moeite waard voor wie nog niet kritisch gekeken heeft. https://www.npostart.nl/mediastorm/25-06-2022/VPWON_1339818

Ja het boerenbedrijf is in NL big business, gek he hoe komt het anders dat we jarenlang of nr 2 of 3 geweest zijn in de export, waar u en ik dmv de belastincentjes ook van profiteerden. En dan nu ineens verbaasd doen? En wit zit er qua pressie groepen dan achter die partijen als GL, PvdD ( kijk even rond bij de families Ouwehand en Thieme) en D66? Exact, al die zgn Milieu voorvechters die van hun bestaan een subsidie business hebben gemaakt. Waarom krijgen die groeperingen uberhaupt subsidie? Die blijven telkens zaken verzinnen die beter moeten, want anders zitten ze zonder business en dus zonder geld.

Oh nee natuurlijk, de NPO. Die is heel objectief natuurlijk. Hahaha

Hr de groot heeft voordat hij TK lid werd voor D'66, de melk producenten gedurende 8 jaar advies gegeven en gelobbyd voor het melk agentschap bij de politiek.

Het blijft me opvallen hoe ver 'links' hier van de arbeider is losgeslagen (Oké, SP niet). De arbeider heeft net een knetterdure energiefactuur gekregen en gaat in de supermakt lekker op jacht naar aanbiedingen. Heel leuk dat verhaal van 'echte prijzen' (Die alleen linkse mensen kunnen betalen die GL stemmen) maar dat gaan ze niet doen. Dus die intensieve land en veehouderij gaat zich lekker naar het buitenland verplaatsen.

Je beeld van hoe links voor 'de arbeider' opkomt, is niet zo goed. Dit is hoe PvdA en GroenLinks erin zitten: "Ons land als geheel wordt armer. Maar hoe we die rekening verdelen is een politieke keuze. Juist mensen die relatief veel van hun inkomen moeten uitgeven aan voedsel, huur en energie worden het hardst geraakt: dat zijn mensen met een lager tot gemiddeld inkomen, vaak in een slecht geïsoleerde huurwoning. In een sociaal land dragen de sterkste schouders dan de zwaarste lasten. Als we een eerlijke bijdrage vragen van bedrijven die het uitzonderlijk goed doen en veel winst maken, kunnen we meer doen om mensen met lage en middeninkomens te helpen. Het kabinet doet niet genoeg voor mensen die het water aan de lippen staat. De voorstellen van de coalitie zijn onvoldoende, en ongericht. Onvoldoende, omdat de energierekening veel harder stijgt dan de compensatie die mensen krijgen. Mensen die het niet kunnen missen, gaan er honderden euro’s per jaar op achteruit. Ongericht, omdat vooral mensen met hoge inkomens profiteerden van de verlaging van de BTW en de accijnzen; zij rijden de meeste kilometers en grotere woningen verbruiken meer energie. Om die reden zijn PvdA en GroenLinks niet akkoord met de voorstellen van de regering in de voorjaarsnota. Wij accepteren niet dat steeds meer mensen in de problemen komen terwijl de regering geen actie onderneemt om hen te hulp te schieten.". Zie verder.

Dan die intensieve veehouderij. Behalve dat die het vlees en zuivel goedkoop houdt, is er verdomd weinig goeds aan. Degenen die er het meest aan verdienen zijn niet de boeren. Ze nemen ruim 40% van ons land in beslag en verpesten daarbij de biodiversiteit (flora EN fauna verarmen) het water, het klimaat. Om over het ellendige leven van veel van die dieren maar te zwijgen. Het is niet zo dat je alle dagen vlees MOET eten. Minder is niet alleen goedkoper, maar ook gezonder voor je. En dat boeren naar het buitenland gaan, is ook niet erg. Als ze daar zitten, hoeft het er niet naar geëxporteerd te worden. En blijven wij niet met hun uitstoot zitten. Overigens moeten boeren in het buitenland zich ook aan klimaatregels houden. Je denkt toch niet dat dat alleen in Nederland moet. We zitten juist in de problemen omdat Nederland al die tijd de regels genegeerd heeft.

Vervolg: Derhalve kan je over 10 jaar de volgende parlementaire enquête verwachten, want zo lang is de overheid in staat om alles in de catacomben van de ministeries op te slaan en zijn alle dossiers allemaal zwart gelakt. De huidige stukken zijn niet gericht om iets op te lossen, maar om de schuld bij 1 partij neer te leggen. Vergelijkbaar met de invoering van de marktwerking, het globalisme en het ontstaan van partijen die de schuld bij de verkeerde daders neerleggen. Die partijen zijn een gevolg van een falend beleid, waarbij alle controle en toezicht wordt uitgeschakeld en er 1 narratief overblijft. Dat blijkt dan een TINA systeem, wat natuurlijk gewoon een totalitair systeem is. De aanhangers doen fanatiek mee. De meeste schade wordt genegeerd, en anders worden net bij het Toeslagschandaal daders gevonden, het waren toch echt fraudeurs. Groningen is gewoon de ver van mijn bed show, en de minste boeren zitten in de Randstad. Vrijwel alles wat als beleid over Nederland wordt uitgestort, valt in het voordeel uit van de Randstad, de rest mag het zelf uitzoeken en daar worden de gevolgen neergegooid van het falende beleid. Zoals ik al begon met mijn betoog, deze regering is onbetrouwbaar, corrupt en voert institutioneel racisme en discriminatie uit, en ik hoop dat ooit de aanhangers van dit falende beleid wakker worden uit hun hypnose of massa psychose en zien waar dit toe heeft geleid. De rest van de fundamentele problemen staan te wachten, milieu en klimaat.

@ Gimli1955 Jij schrijft: hoop dat ooit de aanhangers van dit falende beleid wakker worden uit hun hypnose of massa psychose en zien waar dit toe heeft geleid. Je beter zelf eens wakker worden, of in ieder geval reageren op de argumenten van de mensen die kritiek leveren op jouw betoog. Je komt weer niet verder dan mensen verwijten dat je niet "woke" zijn. Je ziit nogal vast in je eigen koker denken.

Ik lees van jou geen inhoudelijke argumenten met onderbouwing waar ik fout zit met mijn argumentatie. Zijn al mijn genoemde affaires en schandalen niet waar? Is er bij al die schandalen en affaires al 1 volledig opgelost? Voert dit kabinet en vele instituten en instanties geen institutioneel racisme en discriminatie uit? Nu zijn er weer 4 gemeenten die een verboden algoritme gebruikten om mogelijke fraudeurs van bijstand te pakken. Doe je huiswerk en lees je eens in de materie. Ik heb het woord woke nergens genoemd in mijn betoog, je staat zoals gewoonlijk in de fictie stand. Copy en paste is bladvulling en de rest is onzin. Mijn mening dat het noodzakelijk is dat er mensen hun blik minder eenzijdig moeten worden, blijft staan. Je reactie is daar het beste voorbeeld voor, je komt niet verder dan een persoonlijke aanval. Lees het boek van Mattias Desmet : De psychologie van het totalitarisme. Dat is een eye opener voor de geest.

''Lees het boek van Mattias Desmet : De psychologie van het totalitarisme. Dat is een eye opener voor de geest.'' Komt net als jou zeer partijdig over. Je maakt reclame voor het fascisme, keer op keer.

@satya Als je iedere discussie doodslaat met de voorspelbare beschuldiging dan geldt de massa psychose. Dan is iedereen gericht op 1 narratief en al het andere is populistisch, fascistisch, racistisch en fout. Terwijl ik gewoon feiten aandraag over crimineel gedrag van een falende regering en dat blijf ik doen. Dat heeft niets met fascisme te maken, maar met aanwezige hersenfunctie om inzicht te krijgen en willen begrijpen. Lui gedrag is het wegzetten als fout, zonder onderbouwing of inhoudelijke argumenten. Je hoeft het niet met me eens te zijn, maar dan is wel onderbouwing nodig en dat mis ik. Het zijn de voorspelbare luie reacties van tunnelvisionairs. Lost het iets op? Neen, en dat duurt al 40 jaar.

"Als je iedere discussie doodslaat met de voorspelbare beschuldiging dan geldt de massa psychose." Dat jij beweert dat ik de discussie doodsla. Even kijken naar de uitkomst van puberteit en levensbeschouwing, op het moment zeer divers, van ouders van vrienden hoor ik dat dat in hun jeugd allemaal heel anders was. "Terwijl ik gewoon feiten aandraag over crimineel gedrag van een falende regering en dat blijf ik doen." Dat doe je niet, je voegt de link naar een zeer partijdig boek toe. Zou je enkel beleid bekritiseren zou je niet steeds rechtspopulisme promoten. "Het zijn de voorspelbare luie reacties van tunnelvisionairs." Niet woke? Man Leo Strauss waarschuwde al dat neoconservatives en neoliberalisme tot de wederopstanding van het fascisme zou leidden. Je zit zo diep in een bubbel dat je anderen jouw gedrag verwijt. Het is jouw stroming die totalitair is.

Van der Wal wordt inmiddels door het schip gekeerd in de laatste peilingen. De VVD staat nog drie zetels voor op BBB en is daarmee virtueel .de tweede partij geworden. Kijk naar de blokken en dan zie je dat klein rechts (BBB, PVV, JA21, FvD, Haga, SGP) met 52 zetels groter is dan de coalitie die er nog maar 47 heeft. Links (PvdA, GL, SP, DENK, BIJ1, Dieren, VOLT) heeft er 50. De drie blokken zijn dus allemaal ongeveer even groot. De stikstofplannen van de coalitie zullen sneuvelen en na de PS-verkiezingen zal de politieke kaart volledig anders zijn. VVD, CDA en D66 worden keihard afgestraft voor hun waardeloze beleid en nog slechtere communicatie over de eigen plannen en daden. De regering kan onmogelijk door en zal vrij zeker vallen. Wellicht nog ver voor deze verkiezingen omdat de achterbannen van de VVD en het CDA het niet meer trekken. De hele stikstofdiscussie zal opnieuw moeten worden opgestart. De Naturagebieden zullen opnieuw bekeken moeten worden. Het grootste gevolg is echter dat de kampen lijnrecht tegenover elkaar zijn komen te staan. De ratio is verdwenen en het fatsoen ging daar achteraan.

Het probleem is dat we door stedelingen worden geregeerd (meeste stemmen gelden), die eigenlijk noch iets van natuur (en diversiteit, behalve van brandnetels en riet), noch van de boeren die meer dan de helft van onze oppervlakte en landschappen (groene hart...Rembrandt) beheren ook maar enig idee hebben (behalve dat ze teveel N uitstoten volgens die of dat), treurig, treurig, treurig, ben wel benieuwd hoe het afloopt.....

'De stikstofplannen van de coalitie zullen sneuvelen en na de PS-verkiezingen zal de politieke kaart volledig anders zijn. VVD, CDA en D66 worden keihard afgestraft voor hun waardeloze beleid en nog slechtere communicatie over de eigen plannen en daden. ' Ik ben ook van mening dat we wel 20/30% minder boeren kunnen hebben hier in Nederland, maar hoe de regering dit weer doet.. zo belachelijk amateuristisch. Ben blij als ze weg zijn.

Het beleid van dit kabinet wordt door de strot geduwd, er wordt geen enkele empathie getoond, waar is het bekende polderen gebleven ? Zo kweek je onnodig je eigen tegenstand.

Reeds ruim voor de verkiezingen was op de D66 burelen bedacht dat de helft van de veestapel moest verdwijnen. Dit klinkt weinig wetenschappelijk onderbouwd, want waarom geen 27,53% of 43,8%. Ik krijg toch sterk de indruk dat er maar wat werd geroepen. D66 is in zijn algemeenheid een, zoals men dat ook wel noemt, een grachtengordel partij van stedelingen met een WO/HBO’ers achtergrond zonder een band met de agrarische sector. Over het algemeen praat men bij D66, en dat is mijn mening, nogal neerbuigend over boeren en wordt er tegenwoordig met het grootste gemak een crimineel labeltje aan deze hardwerkende mensen gehangen. Uiteindelijk heeft het kabinet het voorgestelde beleid uit, maar inmiddels is de BBB, weliswaar virtueel, bijna de grootste partij.

Ik zit nou al een tijd dit onderwerp over Boeten en Stikstof te volgen . Iedere keer gaat het over teveel stikstof in natuurgebieden . Maar mijn mening is , als ik zie hoe enorm groot en Veel de Landbouw en Boerderijen met Vee in Nederland vertegenwoordigd is , dan kan ik wel begrijpen dat de Regering er een stokje voor wilt steken dat het nog meer de Spuigaten uitloopt . Ik heb zo eens uitgezocht hoeveel Bieren er in Nederland zijn met behoorlijk grote bedrijven . Nou , dat is nogal wat . De hoeveelheid en grote van Boeren bedrijven Padt gewoon niet in een Klein Landje als Nederland ! Dit past meer in een Land die twee keer zo groot is ! Als de hoeveelheid die Nederland nu heeft aan Boeren bedrijven zich in bijvoorbeeld Duitsland zou zijn , had niemand gekraakt naar veel te veel uitstoot van Stikstof . Dus mijn conclusie is , helaas hoe sneu ik het ook vindt voor Boerenbedrijven die weg moeten , het is helaas niet anders . Maar misschien kunnen die Boeren ergens anders opnieuw straten . Bijvoorbeeld in Duitsland of Canada . Dus wat ik eigenlijk wil zeggen , Vol is Vol !! Treurig maar waar !!

@Dave, we hebben nu al niet genoeg landbouwgrond om onze eigen inwoners te voeden. Dus als we te veel boeren hebben, dan hebben we dus zeker te veel inwoners (aangezien die te veel boeren ze niet eens kunnen voeden) Dus wat wil je nou zeggen met "vol is vol"? De grenzen maar dicht dan.

"@Dave, we hebben nu al niet genoeg landbouwgrond om onze eigen inwoners te voeden. Dus als we te veel boeren hebben, dan hebben we dus zeker te veel inwoners (aangezien die te veel boeren ze niet eens kunnen voeden)" Denk je eigenlijk wel na voordat je iets schrijft? Die boeren produceren zoveel dat 80% wordt geexporteerd.

@LaBou, denk jij wel na? We exporteren vlees, zuivel en bloemen, maar qua voedingswaarde importeren we net zo veel weer terug (graan is nu wel een hot topic). Volgens het PBL hebben we nu al niet voldoende grond om 18 miljoen Nederlanders vegetarisch! te voeden, laat staan met vleesconsumptie. We produceren 70-80% voor de export zegt helemaal niets over de verdeling inwoners - benodigde landbouwgrond. Het lijkt wel dat mensen denken dat als we blijven herhalen dat wij voor de export produceren (en stiekem vergeten dat we ook importeren) dat we wel wat boerenland kunnen missen. We hebben nu een positieve balans op de agrarische sector (omdat we dure goederen exporteren). Als we 75% van de landbouwgrond anders gaan besteden (wonen, natuur) zullen we veel meer moeten importeren (en betalen want we hebben geen export). Zo'n 40-50 miljard euro per jaar gok ik. Ga jij dat betalen?

Zon denkt dus inderdaad niet na maar roept maar wat. Een groot deel van wat we importeren moet als veevoer dienen. En ongeacht wat dat planbureau roept: als je plantaardig materiaal gebruikt om dierlijk eiwit te maken kom je altijd te kort.

Wat dit kabinet en een reeks regeringen hiervoor duidelijk hebben gemaakt, is dat ze onbetrouwbaar zijn en hun fouten of negeren en doorschuiven. De Qkoorts slachtoffers kwamen pas in de belangstelling, 10 jaar na de uitbraak en het heeft nog lang geduurd, voordat daar iets aan gedaan is en sommigen wachten nog steeds De gaswinning heeft Nederland een hoop opgeleverd, echter de slachtoffers zijn na 50 jaar nog steeds bezig om hun schade vergoed te krijgen en de uitvoeringskosten zijn het drievoudige van de echte schade, De chroom 6 schade aan bijstanders en andere uitkeringsgerechtigden is nog steeds vrijwel onzichtbaar, behalve om de zoveel tijd een herinneringsartikel in de media. De schade van Tata Steel, DSM, Chemours en vele andere plaatsen van de industrie blijft buiten beeld, behalve als voorgaande alinea. Het Toeslagschandaal en de zwarte lijsten heeft tot nu toe weinig opgeleverd voor de slachtoffers, waarschijnlijk krijgen de zwarte lijsten slachtoffers niet meer dan een nietszeggende excuus brief en er is nog weinig geregeld voor de rest. Nu zijn de boeren aan de beurt, de verdeel en heers tactiek werkt optimaal met de voorspelbare aanhangers, die niet bij de groep behoort, die nu weer de pineut is. Gezien de niet ingevulde beloftes over schadevergoedingen bij de andere schandalen en affaires, zal het nu op dezelfde manier opgelost worden.

Heb geen enkel vertrouwen meer! Innovaties? Zo is het altijd gegaan! https://www.nrc.nl/nieuws/2022/06/25/de-ambtenaar-die-40-jaar-terug-al-de-locaties-met-stikstofoverlast-aanwees-2-a4134647 Lies Rookhuizen, de ambtenaar die veertig jaar terug al stikstofoverschotten in gemeenten vaststelde. Veelzeggende titel van stuk Gert-Jan Meeuws in de NRC Nu en toen! Ook over plaatsen ( provincies, bedrijven, gemeenten) https://www.nrc.nl/nieuws/1990/06/20/kop-in-het-zand-6933144-a1024640 Ik kan het wel vertellen maar niet zo exact zoals hier aan de handen van onderzoeken wordt gegeven. Die gebieden zijn ook niet zo vreemd, dat waren ze veelal toen en dat zijn ze nu nog steeds.

Geen gebrek aan zulke handschoenen en klompen, word door ondernemers en overheden met miljoenen in geinvesteerd, voor de niche markten van de 1% veganisten die niet op een dubbeltje of kwartje meer kijken voor hun speciale dieten. Maar voor de 99% anderen is er ook genoeg hoop, en zelfs bestaande alternatieven, Ruud v Zanden heeft diervriendelijke hennen lopen, gevoerd met heel weinig ingevoerde grondstoffen (zoveel mogelijk binnenlandse reststromen) maar zijn eieren kosten wel 2x zoveel (nog weinig, ca 20 cnt meer per ei) als de andere doosjes in de schappen. Ruud kreeg geen leningen vd bank voor zijn alternatief, te RISICOVOL, wat moet er dus gebeuren? Vrij simpel, verbied de extreme bioindustrie, en je bent er, al die bioindustrielen zullen automatisch uitwijken naar Ruud's model, en de banken gaan zefls mee, want moeten hun krdieten ergens kwijt als het ene segment wegvalt. idem dito voor de varkens en de runderen, geen centje pijn.

Correctie: de man heet Zanders, en het is niet 20 maar 10cnt extra per ei (die 20 was voor zijn vroegere experiment, het rondeel ei. Ik sta wel perplex van zulke initiatieven (samen het Wageningen gedaan), en ook van de onwil vd politiek om serieus de handschoen op te pakken. Bleeker laatst weer bij Tan: Je moet de boeren vrij laten, we leven in een vrij land, laat het aan de boeren om te kiezen. HELEMAAL KNOTSFOUT DUS.......zo moet het niet meer.....

@dirk, Ruud's model is dus gebasseerd op 'zoveel mogelijk binnenlandse reststromen'. Hoeveel van die reststoom is er, en hoeveel eieren kun je daarmee produceren? Sympathiek van Ruud, maar probleem is dat we eten nodig hebben voor 18 miljoen Nederlanders. Als elke boer biologisch wordt, hebben we eten voor een kwart van de bevolking. Wat doen we dan met de rest?

Een hele goeie, Lttle bit, waar ik als Wageninger ook direct aan dacht. Maar Ruud en team dus ook, die kwamen met opmerkingen als, maar we moeten niet blijven steken op een 80 gr dierlijk eiwit dieet per man (zoals nu in NL), want is niet nodig. Twintig grs is genoeg, voor ons, en de opkomende landen elders (want die gaan het bepalen), heel goed zou ik denken. Ik moet steeds denken aan de tijd van mijn jeugd, het was verboden meer dan 20 kippen te hebben op klein bedrijf, als je er de granen niet voorhad (import kostte deviezen), wij allemaal herfstraapjes trekken, en voederbieten hakselen, er was geen sprake van invoer van dit of dat, kostte teveel deviezen, en dat is nu dus wel ineens geen probleem meer (of???), de soja uit Brazilie, spotgoedkoop (hoe kan dat? alle bos moet wijken, maar de rpijs is wel lekker laag), voor het kippen en varkensvoer, is dat geen schande? En kunnen we doorgaan op de voet zoals nu? Ja, als je perse wilt (en alles aan de consument overlaat), maar dan zit het niet goed meer dus met leefomgeving enzo.......

Ik stel voor: we kijken naar de reststromen van de suikerindustrie, de bierbrouwerijen, de koekfabrieken enzovoorts enzovoorts, en richten onze dierlijke productie en consumptie daarop, zo is het altijd geweest (varkens in Schiedam, naast de destilleerderij, kippen naast de graanmaaldrijen), en zo is het nog altijd in gezonde maatschappijen, wij zijn echt volledig naast onze schoenen gaan lopen, en slurpen de hele planeet leeg voor onze verwende genoegens. Onmatigheid was een van de zeven hoofdzondes....

Waarom zou het dan biologisch moeten, Little Bit, wie zegt dat? beetje gedoseerde kunstmest en middelen blijven nodig, bij ons, en in China, Nigeria en India (waar ze zonder dat al die miljoenen extra bevolking nooit zouden hebben gehad, in the first place.....)

@ Dirk den Boer - weer een robuuste reactie van jouw hand, dank hiervoor. Ik zie ervaring, motivatie, en werkelijkheidszin. Je durft ander mogelijkheden te opperen, die met goede wil haalbaar zijn. Anderen begeven zich al te vaak op geijkte paden van denken, en dat zijn er maar enkele. Verbeeldingskracht is iets moois, en wordt alleen verworven door het leven zelf. Het is jammer dat nieuwe wegen die met gezamenlijke inspanningen te begaan zijn, gauw door anderen met rekenmachine en statistiekboekje bij de hand verworpen worden. Ik gebruik deze gelegenheid ook om Gimli1955 te prijzen voor zijn inzet. De ernstige missers en misdrijven van onze politiek, die onbestraft blijven, die vormen tesamen een ellenlange lijst; die moet helaas steeds opnieuw onder de aandacht gebracht worden. Ik ben van zins hier een lang essay aan te wijden, en dan man en paard te noemen. Onze foute politiek maakt al die fouten opzettelijk - het is planmatig, dat alles. Het gaat niet om onverwachte tegenslagen. Die crisis die nooit meer ophoudt is puur mensenwerk. Bewust mensenwerk. De titel van mijn werkstuk kan worden: "Van Mutsen En Potloden: De Kille Uitvoerders In Neoliberaal Den Haag" Suggesties zijn welkom.

@drs. H.C. Queyncken Tollaert Lees het boek van Mattias Desmet : de psychologie van het totalitarisme. Dat was een eye opener voor mij, ik heb altijd gedacht dat bijvoorbeeld een totalitair regime gelijk was aan een dictatuur. Dat zijn fundamenteel 2 verschillende zaken, en die ook anders bestreden moeten worden. Een alternatief voor de toekomst ben ik moed aan het verzamelen om te beginnen aan de boeken van Bob de Wit, die schrijft over terugkeer naar de coöperatieve maatschappij, maar wel met de voordelen van de hedendaagse technieken als bijvoorbeeld blockchain. Zijn boeken zijn : Society 4.0 als alternatief van de plannen van de WEF en Gids Regio 4.0 met concrete ideeën. Bedankt voor de complimenten en mijn herhaling van het benoemen van de schandalen en affaires komt uit het boek van Mattias Desmet. Totalitaire regimes bestrijdt je door hun galen te blijven benoemen en geweldloos te strijden. We bevinden ons nu in een TINA systeem zonder alternatieven en geen perspectief voor verbetering. De machthebbers wijzen constant naar anderen als daders, of het zijn de buitenlanders, de EU, de fraudeurs, de wappies en nu de boeren. De facto is dat een totalitair regime, die de controle en toezicht instituten heeft ontmanteld, de TK is door de kadaver discipline hoofdzakelijk met zichzelf bezig en de overheid is institutioneel fout bezig. De media speelt het spelletje mee en iedere andere mening wordt genegeerd of gecanceld. Mooier kan ik het helaas niet maken.

@dirk, met je eens hoor dat we allemaal wel wat minder (vlees) mogen eten. Alleen ben ik bang dat we gewoon intensieve teelt nodig hebben met de nog steeds groeiende bevolking. En intensief hoeft ook niet slecht te zijn. Goed dat er mensen als Ruud zijn, uiteindelijk moeten we toch linksom of rechtsom een oplossing vinden.

Ruud is natuurlijk zeker niet extensief bezig, met al die zonnepanelen op zijn stallen, en speeltjes voor zijn 20 duizend dieren. Hij gaat uitbreiden in de USA, ben benieuwd, als het hier niet lukt (vanwege prijs), dan misschien daar, zijn rondeelei ws ook inenen uit het schap vedwenen, waarom? Het blijft badderen en zwalken in dit land, met zijn 0.06 ha arable land per inwoner, op Singapore en Kuwait na laagste ter wereld (maar niettemin 2de lb.exporteur ter wereld)

Niet verdwenen dus, want zag ze vandaag gewoon wel in het schap (kom niet meer zo vaak bij appie), voor 2.79 per 7 in bekend doosje, dus 40 cnt per ei, maar het blijft allemaal gemorrel aan de marge natuurlijk, zolang de grote bazen niet optreden en stappen nemen, zet het geen echte zoden aan de dijk......maar niemand mag zeggen dat die alternatieven er niet zijn!!

"de maatschappelijke kosten zijn té hoog", OK mooi, ik denk het ook. Maar zonder een onderbouwing hiervan is de rest van het betoog vrij zinloos. Wat zijn die kosten dan, want dan kunnen we de genoemde alternatieven afwegen. En kweekvlees? Serieus, alleen de naam al. Er zijn zoveel plantaarsige alternatieven....

Zeker. Er zijn zoveel plantaardige alternatieven. Maar er zijn ook zoveel , weinig nadenkende die-hard vleeseters. Dan is kweekvlees, net zo goed als het vlees van het dier, een oplossing die erg goed uitpakt voor het klimaat.

Kweekvlees is geen alternatief. Zo lang er miljoenen mensen niet genoeg eten hebben, is kweekvlees een luxe oplossing van de rijke landen voor een fundamenteel probleem. Vertel een hongerig kind in de Sudan dat kweekvlees de oplossing van zijn gebrek aan eten. De wereld is groter dan Nederland en ik denk niet dat ze in Ethiopië zich druk maken om hun stikstof uitstoot en hun Natura 2000 gebieden. Een heel groot deel van de wereld zou dolgraag willen ruilen met onze onzin problemen, wanneer de sprinkhanen hun oogsten weer vernietigd hebben. Ons probleem is een politiek probleem, veroorzaakt door incompetente politici en hun tunnelvisie.

Ik zit wel eens te kijken naar die vega producten. 1x Een frikandel gehad voor de airfryer. Tjee, niet te kauwen zo "hard" . De rest van die vega producten zitten mij te veel zout in en dat moet ik minderen van de dokter. En nu? Dus dat kweekvlees, wat moet ik mij daar bij voorstellen?

@Hann63 Dat kunnen ze pas sinds kort in een lab kweken. Daar heb je ook grondstoffen voor nodig en is net als veel vega spul chemisch ontwikkeld en zal pas over een tijd op grote schaal geproduceerd kunnen worden. Vergeet niet dat die vega bugers enz. ook door de industrie geproduceerd worden. Soja bonen moeten verwerkt worden tot een eetbaar product en dat gebeurt niet zoals een kip een ei legt. Daar heb je een fabriek voor nodig en dat kan nooit biologisch gegroeid , geslacht of geoogst zijn. Die vega burgers en alle andere producten worden met smaakversterkers en smaakmiddelen, incluis geurstoffen gefabriceerd.

@Gimli. "Vertel een hongerig kind in de Sudan dat kweekvlees de oplossing van zijn gebrek aan eten." Hier maakt een deel van de mensen zich druk om de manier waarop wij van vlees worden voorzien. Denk je dat een kind in hongersnood zich druk maakt of het vlees op zijn bord kweekvlees is??? Die gaat eten. Of kweekvlees het gaat worden, zal door de markt bepaald worden. Het mooie van kweekvlees is de veel kortere en schonere productieweg. NU is, zeker in de bio-industrie, vee niet meer dan een omslachtige levende machine voor het leveren van vlees en zuivel. Kweekvlees haalt het omslachtige ( fokken, vetmesten, voeren met voer waarvoor bossen platgelegd worden, transport, slachten) ervanaf. In Ethyopie maken ze zich niet druk om stikstofuitstoot. In leven blijven, is hun eerste zorg. Qua stikstof zal het trouwens meevallen. Want dat is vooral een probleem dat ontstaan is door welvaartsgroei. En dan ook vooral in de welvarende landen voorkomen. Dus niet Ethyopie. Dat probleem is geen politiek probleem, maar een daadwerkelijk, feitelijk probleem. Waarvan je wel kunt zeggen dat het door de, mankerende, politiek van de afgelopen jaren ontstaan is.

@Hann. Jouw ervaring met vega is niet positief. Toch, begrijp ik, is dat inmiddels fors verbeterd. Vega is totaal iets anders dan kweekvlees. Kweekvlees is echt vlees. Zie https://kweekvleesinfo.nl/

Prima plan om de boerenactiviteiten meer richting plantaardig eten te sturen. Vraag me wel af wat de connectie van de schrijver is met het commerciële bedrijf waar hij naar verwijst.

'Prima plan om de boerenactiviteiten meer richting plantaardig eten te sturen.' Is ook niet zo ingewikkeld met die verschrikkelijke 'Nederlandse keuken'. Denk dat een meerderheid van Nederland daar overigens niet zoveel zin in heeft.

Heel goed verhalen, goede vragen. Ik denk dat sommige jonge boeren er wel komen omdat ze de problemen onderkennen en daar op anticiperen. Het type echter dat zich bij FDF aansluit zijn te dom om te onderkennen dat er een probleem is. Willen dat ook niet want ze willen gewoon lekker op de oude voet doorgaan, terwijl ze gewoon uitgekocht kunnen worden. Daar kun je dan ook maar beter weinig verandering van verwachten. Beste wat we kunnen doen is de welwillende jongeren alle ruimte geven. Met subsidies, belastingvoordelen renteloze leningen etc. De jeugd heeft immers de toekomst. Terwijl je de wettelijke kaders gewoon steeds strakker maakt voor de notoire FDF crimineel die gewoon niet wil.

'Het type echter dat zich bij FDF aansluit zijn te dom om te onderkennen dat er een probleem is.' Ik denk dat het vooral uit wanhoop is, mensen die met één handtekening hun complete levenswerk kapot gemaakt zien worden. De overheid heeft altijd geroepen: uitbreiden; iets wat de boeren gedaan hebben. Maar nu gaat die zelfde overheid er met de zeis overheen. 'Heel goed verhalen, goede vragen. ' Natuurlijk, dat heeft deze schrijver altijd; zo'n stukje kan ik ook nog wel schrijven.

Ik zie FDF als een club dat schijt aan wet en regelgeving heeft in dit land. Heb ik weinig sympathie voor. Boeren kunnen goed uitgekocht worden. Ik hoor te vaak dat boer zijn is wat ze willen, hoe dan ook. Of dat ze het bedrijf willen handhaven omdat het al generaties in de familie is. Of dat ze het door willen geven aan hun kinderen. Allemaal heel begrijpelijk maar ergens houdt het echt op en gaat het algemeen belang boven het individueel belang. En trouwens, dit speelt al veel en veel langer. Je had het ver van te voren aan kunne zien komen....

@Break 'Allemaal heel begrijpelijk maar ergens houdt het echt op en gaat het algemeen belang boven het individueel belang.' Het wrange is dat die domme overheid daar weer huizen voor teruggaat bouwen, dus je lost niks op. Dat 'Stroe City' verhaal bijvoorbeeld.. wat een tergende domheid.

"Het wrange is dat die domme overheid daar weer huizen voor teruggaat bouwen, dus je lost niks op." Waar baseer je dat op? Heb je dat van facebook? Of ergens bij een demo opgevangen? We kunnen amper huizen bouwen ivm stikstof. Datgene wat je met huizenbouw veroorzaakt aan stikstof weegt onmogelijk op tegen wat nu door de veeteelt uitgestoten word.

Er moet natuurlijk helemaal niets.

Tja. De noodzaak is erg hoog. Als mens (groep) zullen we echt een en ander moeten, willen we uit dit probleem komen.

Er moet van alles, alleen jij wilt niet mee veranderen.

@pindaklaas Omdat de overheid je dat ingefluisterd heeft?

@GeenProbleem. Nou, neen. Het is juist de overheid, de laatste 12 jaar Rutte, die het probleem (meerdere problemen) volledig genegeerd heeft. En daarmee vergroot. Nee. Voor het tijdig onderkennen van en geïnformeerd worden over problemen, moeten we niet bij onze overheid zijn.

Goed plan, maar noem jezelf geen minister. 'Minister' is een duidelijk omschreven ambt, eerste staatsdienaar, soms ook een kloosterfunctie (maar je werkt niet bij een klooster). Het wekt verwarrend als Michel en alleman zich minister gaan noemen.

Goed 'plan', nou ja 'contouren' van een plan, uitgangspunten. wekt verwarrend = werkt verwarrend = wekt verwarring

Denk niet dat onze regering deze klomp ter hand zal nemen…