Claudia de Breij heeft spijt van ’klusjesman-aubade’ Maurice de Hond | Entertainment | Telegraaf.nl

2022-06-25 05:49:33 By : Ms. CELINA DANG

Claudia de Breij heeft er spijt van dat zij in 2007 in haar toenmalige programma Thank God it’s Friday opiniepeiler Maurice de Hond heeft geprezen voor zijn theorieën over de Deventer Moordzaak. Dat zegt de cabaretière in de vijfde aflevering van de ARGOS-podcast De Deventer Mediazaak.

De zaak draaide om de moord op de weduwe Wittenberg in 1999. De rechtbank veroordeelde ’boekhouder’ Ernest Louwes voor de moord, hij zat acht jaar vast. Tijdens de behandeling van de zaak bepleitte opiniepeiler Maurice de Hond dat ’de klusjesman’ van de weduwe de moord zou hebben gepleegd. Zijn theorieën bleken echter niet te kloppen. De Hond werd via een civiele procedure veroordeeld voor smaad en moest een recordbedrag aan smartengeld betalen.

In de podcast wordt geschetst hoe de media, ondanks deze veroordeling en ondanks het feit dat De Hond geen bewijs voor zijn theorieën overlegde, zijn verhaal maar bleven herhalen. Zo zong De Breij in haar programma een lied voor De Hond waarin zijn doorzettingsvermogen werd geprezen. De cabaretière was echter zeker niet de enige die De Hond de ruimte gaf na zijn veroordeling.

„Ik kijk sowieso alles wat ik in het verleden gemaakt heb niet graag terug”, stelt De Breij in de podcast. „Maar dit programma zeker niet. De VARA had leuke plannen met een big shiny floorshow. Maar dat moet ik niet doen, als maker ben ik daar niet trots op. En in deze zaak hebben we de plank helemaal misgeslagen.”

De Breij bleef, net als veel media en programmamakers, de versie van het verhaal die De Hond schetste geloven. „Al die mensen in de zaak waren personages: de klusjesman, de weduwe, de boekhouder. Het niet-ware verhaal werd zo goed verteld dat het ware verhaal niet is gehoord. Waar waren we met z’n allen?”

De scene met het lied van De Breij vormt ook een cruciaal moment in de bioscoopfilm De Veroordeling , die de zaak reconstrueert. Als zij op televisie het lied zingt, realiseert de klusjesman (gespeeld door Yorick van Wageningen ) zich dat hij verloren heeft, ook al heeft hij de waarheid en de feiten aan zijn kant. De podcast is gemaakt door Annegriet Wietsma en producent Joram Willink van BIND, het bedrijf dat ook de speelfilm maakte. De film is te zien zodra de bioscopen weer open mogen.

Dagelijks het laatste nieuws over de sterren en royals.

Ongeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.

De koning en zijn gezin poseerden vrijdagmiddag op Paleis Noordeinde voor fotografen. Na afloop beantwoorden Willem-Alexander, Máxima en Amalia enkele vragen van de pers.

In Kick-Off bespreekt chef voetbal Valentijn Driessen de laatste transferontwikkelingen bij Ajax, PSV en Feyenoord en de komst van Burak Yilmaz naar Fortuna Sittard.

De koning en zijn gezin poseerden vrijdagmiddag op Paleis Noordeinde voor fotografen.

Willem Holleeder is vrijdag in hoger beroep veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Eerder kreeg hij dezelfde straf al opgelegd.

In een uitverkochte en zinderende Ziggo Dome viel woensdagavond het doek voor de carrière van Rob de Nijs (79), een muzikale loopbaan met ups en downs die meer dan zestig jaar omvat. De zanger lijdt aan de ziekte van Parkinson en kondigde bijna drie jaar geleden noodgedwongen zijn afscheid aan. Van ...

„Het zal pijn doen en het zal lelijk worden”, waarschuwde burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen. Hij sprak als voorzitter van het Veiligheidsberaad over de verplichte opvang van vluchtelingen. Bruls benadrukte nog maar eens, dat onderscheid maken tussen Oekraïners en asielzoekers uit het Midden-Oos...

Claudia de Breij en haar vrouw Jessica van Geel hebben twee Oekraïense vluchtelingen in hun Utrechtse huis opgevangen. Het gaat om een moeder met een kind dat lijdt aan kanker, zo vertelt ze in De Avondshow met Arjen Lubach.

Laura Jansen vindt het teleurstellend dat haar mannelijke muziekcollega’s niet hebben gereageerd op de brief die tientallen zangeressen woensdag hebben verstuurd. In de brief aan de muzieksector kaarten 29 zangeressen seksueel grensoverschrijdend gedrag binnen de muziekindustrie aan en doen ze sugge...

Tientallen zangeressen hebben een open brief gestuurd aan de muzieksector waarin zij seksueel grensoverschrijdend gedrag binnen de muziekindustrie aankaarten en suggesties doen om dit aan te pakken. Dat doen zij naar aanleiding van de aflevering van Boos over seksueel grensoverschrijdend gedrag bij ...

Niet alleen zijn gasten genoten, ook Beau van Erven Dorens werd blij van het huis dat hij voor zijn nieuwe programma Lago di Beau huurde aan het Italiaanse Comomeer. „George Clooney zat precies daar tegenover, ik ging er om de twee dagen langs. Er was verder niemand, maar had gehoopt dat we hem last...