Bende opgerold die op grote schaal vrachtwagens voltankte met gekopieerde kaarten | Het Nieuwsblad

2022-05-29 07:26:06 By : Mr. Patrick Gao

De federale politie heeft een grote bende opgerold die tankkaarten kopieerde aan benzinestations in Gent en Beveren om er dan op grote schaal vrachtwagens mee vol te tanken. Het nadeel wordt momenteel geschat op 420.000 euro.

Midden 2019 startte de federale gerechtelijke politie Oost-Vlaanderen een onderzoek nadat er verschillende frauduleuze tankbeurten werden ontdekt, waarbij gekopieerde tankkaarten werden gebruikt om vooral Roemeense vrachtwagens vol te tanken.

In een zware truck gaat gemiddeld zo’n 900 liter diesel.

  Het onderzoek heeft geleid tot het oprollen van een “goed georganiseerde criminele organisatie die zich had gespecialiseerd in verschillende vormen van informaticafraude en tankkaartfraude”, zegt het federaal parket.

“Zo werden verdachten geïdentificeerd die actief waren in het kopiëren van tankkaarten aan benzinestations in Gent en Beveren, evenals personen die door middel van deze gekopieerde tankkaartgegevens (valse tankkaarten) trekkers voltankten over het hele land en instonden voor het prepaid opladen van tolgelden op in België verplichte On Board Units (tolkastjes). Door het oprijden van deze tolgelden werden deze criminele gelden witgewassen.”

   De vermoedelijke leden van de bende waren actief in België maar ook op andere plaatsen in Europa. “Via een doorgedreven coördinatie van Eurojust, werden vooral in Roemenië maar ook in Spanje, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Bulgarije en Oostenrijk meerdere verdachten geïdentificeerd en gelokaliseerd. Tijdens een gecoördineerde actie werden donderdag in deze landen meerdere huiszoekingen uitgevoerd en verscheidene verdachten verhoord, onder wie de zaakvoerders van de bij deze fraude betrokken transportfirma’s. Enkel in Roemenië, waar het zwaartepunt lag van deze actie, waren 83 verschillende firma’s, met in totaal 163 vrachtwagens, betrokken bij deze tankkaartfraude”, stelt het parket.

Wil jij toegang tot alle artikels van Het Nieuwsblad? Duik in onze plusartikels en lees er elke maand 3 naar keuze gratis.